HTML

grizzlybear

Friss topikok

  • vczxwibyugl: svpatelzhmgipbvzbpvlensfvvq, The Renegade Diet, ypqzeqhdg, Buy The Renegade Diet, fZHjrdmwn, http:... (2012.03.19. 08:33) Közgazdász szemmel
  • lna: lna (2010.12.09. 19:42) 2010. 12. 02.
  • wassumerryvem: DUBLIN (Reuters) – The Irish Mothers Day Gifts Aviation Claim said it would permit flights to effe... (2010.05.06. 11:34) Életrajzi vonatkozások
  • grizzlyke: szia főpilóta, igen igyekszem megszerezni azt a cikket, de még nem tették fel (2010.03.10. 09:46) Bayer Zsolt levele Vona Gábornak

Címkék

2007.08.24. 09:43 grizzlyke

Surján-tézisek - Kereszttűzben az orvosok    2007.08.22   www.kdnp.hu

Szegény Horn Gyula, forogna a sírjában, ha nem élne, hiszen az Antall kormány alatt minden második mondatban elmondták: a szakértelem az MSZP sajátja. Hol vagyunk már ettől? Kell hogy legyen valami politikai szándék az orvosellenes lépések mögött. Olyan jelenség, amelyet hiba volna csak a menesztett szabaddemokrata miniszter, Molnár Lajos doktor kudarcokban gazdag életpályájával magyarázni, de utódjának, Horváth Ágnes miniszternő IQ-ját sem érdemes vitatni. Kell hogy legyen valami politikai szándék azon orvosellenes lépések mögött, amelyek hatására egy egész ágazat, s a betegek révén szinte az egész ország, a kormányzó koalíció leváltását igényli, - állítja Dr. Surján László, a KDNP alelnöke, az Európai Parlament képviselője.

- Olyan jelenség ez - mondja -, amelyet hiba volna a menesztett szabaddemokrata miniszter, Molnár Lajos doktor kudarcokban gazdag életpályájával magyarázni, de utódjának, Horváth Ágnes miniszternő IQ-ját sem érdemes vitatni. Az mindenesetre meglepő, hogy a más területen - egyébként helyesen - a kollektív bűnösség fogalmát hevesen elutasítók képesek fellépni az egész orvosi kar ellen. Az ellenzék tévúton jár, ha közönséges butasággal vagy hozzá nem értéssel magyaráz következetes kormányzati lépéseket. Ez persze nem zárja ki, hogy a hozzá nem értést illetve következményeit feltárjuk, néven nevezzük. Szegény Horn Gyula, forogna a sírjában, ha nem élne, hiszen az Antall kormány alatt minden második mondatban elmondták, hogy a szakértelem az MSZP sajátja. Hol vagyunk már ettől? Már részkérdésekben is fogytán a szakértelem és maga az értelem is.

Kell tehát egy olyan a politikai stratégia, amely az orvosokkal való ütközést fontossá teszi a kormány számára - állítja Dr. Surján László, a hátterét is megvilágítva.

- A koalíció egy rosszul előkészített, végiggondolatlan változás-sorozatba kényszerítette magát, aminek az egyik motívuma a konvergencia program, azaz a pénzbehajtás, a másik pedig az SZDSZ azon igyekezete, hogy a kormánypozíciójuk 8-12 évében alkosson valamit, a korábbi nyolc év egyetlen terméke, az szja 1 százalékának felajánlhatósága mellett. Ez lenne a piaci biztosítás megjelenése az egészségügyben. E két célhoz persze egymással ellentétes lépések kellenek, esetenként egymás hatásait kioldók, s idő sincs a lépések kiérlelésére és reformmá, azaz a meglévőből valami mássá és jobbá alakítására. Ekként nincs szándék arra sem, hogy az érintett orvosokkal megtalálják a közös hangot, s valami tényleg jót tegyenek le az asztalra. Az orvosok ellenében akarják áterőltetni a dolgot, s ekkor bizony azzal kell számolni, hogy a lakosságra komoly hatással bíró orvosok a koalíció bukásában lévén érdekeltek, a kormány ellen hangolják az embereket. Ezt a hatást van hivatva fékezni legalább az orvosok lejáratása a sajtóban és a miniszteri nyilatkozatokban.

Nagy kérdés, mennyire lesz, lehet eredményes az orvosok lejáratása a sajtóban és a nyilatkozatokban.

- Eredményes lesz-e? Szívesen vágnám rá a nemet, de nem akarom elbízni magam. Ami tény: Clinton első elnöksége alatt megpróbálkozott egy társadalombiztosítási reformmal, ami szintén kidolgozatlan volt, és ami meg is bukott az orvosok ellenállásán. Ami szintén tény, hogy Magyarországon a minapi felmérés szerint a tanárokban és az orvosokban bíznak leginkább az emberek. Nem áll jól tehát a kormány szénája, s nem is látszik, hogy törekedni akarna bármilyen fordulatra is, pedig három minisztere is van orvosi diplomával. Ám, mint jól tudjuk, a diploma csak szükséges, de nem elégséges feltétele a szakemberi gondolkodásnak.

A "reform" melletti fő érvként a hálapénz megszüntetését emlegetik...

- Kíváncsian várom, van-e elképzelése a kormánynak a hálapénz megszüntetéséről, mert amit eddig erre hivatkozva tett, az összességében csak növelte a hálapénz rendszert. Ugyanakkor sajnálattal kell megállapítani, hogy a hálapénz rendszerben több olyan torzulás jött létre, ami egyrészt jogos kritikát vált ki, másrészt, valóban rombolja az orvosok iránti bizalmat, illetve tönkre teszi az orvos-beteg kapcsolatot. Amennyiben az orvos megköveteli a hálapénzt, sőt nem látja el állásából és helyzetéből fakadó kötelezettségeit, mindaddig, amíg meg nem kapja az általa szükségesnek vélt összeget, akkor ez közönséges korrupció és az egész orvosi kar szégyene.

Mit kellene tenni? Sorolja a legfontosabb, sürgős és halaszthatatlan teendőket is Dr. Surján László:

- Minden a kormány által kezdeményezett átalakítási folyamatot az érintett szakmabeliekkel közösen kell kialakítani, s velük együtt kell végre is hajtani. Az Országgyűlés ne tárgyaljon olyan törvényt, amelyet az érintett ágazat képviselői nem véleményeztek. A vélemény jogi értelemben tartalmilag nem köti meg a parlament kezét, de a képviselőknek annak tudatában kell szavazniuk, hogy a döntés mögött van vagy nincs ott a szakma támogatása.

- A sajtótörvényben a jelenleginél hatékonyabb védelmet kellene biztosítani minden embernek, akit alaptalanul rossz hírben tüntetnek fel. Tehát nem az orvosokat kellene különlegesen védeni, hanem mindenkit a megalapozatlan vádaskodások ellen.

- A Magyar Orvosi Kamarával történt egyeztetés után vissza kell állítani a kötelező kamarai tagságot, és esélyt kell adni, hogy a kamara döntése révén az orvos etikai szabályok kirívó megsértői a büntetőtörvénykönyvnél súlyosabban, akár a foglalkozástól való ideiglenes vagy végleges eltiltással is bűnhődjenek.

- Figyelembe véve az orvosok külföldre távozásának egyre növekvő esélyét és a külföldi munkavállalásra irányuló növekvő szándékot, ki kell dolgozni azt a pályaképet, más szóval bérfelzárkóztatási programot, ami csökkenti a távozásra irányuló késztetést.

- A közalkalmazotti státus és az ebből fakadó bérszínvonal alternatívájaként lehetővé kell tenni, hogy a szakorvosok - saját döntésük alapján - szellemi szabadfoglalkozásúként is végezhessék munkájukat.

***

Optimista ember Dr. Surján László...
(Forrás: mkdsz.hu)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://grizzly.blog.hu/api/trackback/id/tr26316416

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása