HTML

grizzlybear

Friss topikok

  • vczxwibyugl: svpatelzhmgipbvzbpvlensfvvq, The Renegade Diet, ypqzeqhdg, Buy The Renegade Diet, fZHjrdmwn, http:... (2012.03.19. 08:33) Közgazdász szemmel
  • lna: lna (2010.12.09. 19:42) 2010. 12. 02.
  • wassumerryvem: DUBLIN (Reuters) – The Irish Mothers Day Gifts Aviation Claim said it would permit flights to effe... (2010.05.06. 11:34) Életrajzi vonatkozások
  • grizzlyke: szia főpilóta, igen igyekszem megszerezni azt a cikket, de még nem tették fel (2010.03.10. 09:46) Bayer Zsolt levele Vona Gábornak

Címkék

2007.08.24. 00:15 grizzlyke

Fordulat a Veres-fiúk fesztiválügyében?   (Cs.Zs.) 2007-08-23 10:01:04   demokrata.hu


A Magyar Nemzet birtokába került dokumentum szerint a nyírbátori strandon tartott Azfeszt nevű rendezvény szervezői, Veres Gábor és Veres Tamás (a pénzügyminiszter fiai) szerződéses jogaiban korlátozták az egyik büfést.

A dokumentum szerint Baracsi Lajos büféje a fürdőnek fizetett bérleti díj fejében minden rendezvény alatt nyitva lehet; e jogát azonban a Veres fiúk semmibe vették.

Lehetett volna velük alkudozni: ha a büfés fizetett volna a Veres gyerekek mögött álló alapítványnak 300 ezer forintot, békén hagyták volna. Így azonban ellehetetlenítették működését.

A büfé és az annak helyet adó Bátor Víz Kft. közötti szerződésből világosan kiderül: a kis vendéglátóegység nyitva tartását senki és semmi nem korlátozhatta volna; nem csupán a strand nyitva tartása, hanem a fürdő területén tartott bármilyen, adott esetben nonstop rendezvény alatt sem.

Baracsi Lajos erre való hivatkozással nem fizetett a Veres fiúk által szervezett Azfeszt nevű rendezvényen extrapénzt Veres János pénzügyminiszter gyerekeinek.

Rejtett kamerás felvételek bizonyítják, hogy a fiúk a büfés szerződésére fittyet hányva mégis korlátozták működését.

Veres Gábor, a miniszter nagyobbik gyermeke - a lap birtokában lévő felvétel tanúsága szerint - ugyan engedte kinyitni a büfét, de azt, hogy oda vendégek is menjenek, megakadályoztatta. Mégpedig oly módon, hogy a fesztivált biztosító In-Kal Security emberei blokád alá vonták az egységet.

Az eset különösen kínos annak tükrében, hogy a vendégek elüldözésében részt vett a Veres család barátja, Tokai Tibor is. Tokai egyébként a helyi diszkót üzemelteti, és a Veres gyerekek rendezvényén ő volt a legnagyobb vendéglátó; tavaly pedig fojtogatta a büfést, amiről a Veres fiúknak is tudomása volt.

Veres Gábor a videofelvétel szerint elmondta, hogy "részben a tavalyi incidens", vagyis barátja erőszakos fellépése miatt teszi azt az ajánlatot, hogy "csak" 300 ezret követel a büféstől; dacára annak, hogy Baracsinak a Veres fiúk jóváhagyása nélkül egyébként is joga lett volna működni.

A pénzügyminiszter korábban közölte, rágalmazásért pereket indít. A Veres-fiúk pedig a vágatlan felvételeket szeretnék látni.

Veres: "Kívánom Önnek, hogy egyszer ilyen helyzetbe kerüljön…a bíróságon találkozunk"

A kormányszóvivői tájékoztatón Veres János pénzügyminisztert az egyik újságíró a "fiai ügyéről" kezdte el faggatni. A kérdés arra irányult, hogy mi a véleménye a pénzügyminiszternek arról a rejtett kamerás felvételről, ami a Hír TV-n lement, és amelyben úgy tűnik, hogy a nyírbátori Amatőr Zenekarok Fesztiválján Veres Gábor "garantálja", hogy 300 ezer forint kifizetése ellenében a büfésnek nem lesz bántódása. Veres János szóváltásba keveredett az újságíróval, és többször azt mondta, hogy őt a családján keresztül próbálják támadni. "Kívánom Önnek és másnak is, hogy egyszer tapasztalja meg milyen érzés (…) a bíróságon találkozunk" - válaszolt ingerülten a miniszter.

Az újságíró a kormányszóvivői tájékoztatón arra volt kíváncsi, hogy mi a pénzügyminiszter véleménye a Hír TV-ben bemutatott felvételről. Veres János először nyugodtan, majd az ismétlődő és a fiai szerepét firtató kérdésre egyre idegesebben reagált. Azt mondta, hogy "a fiain keresztül próbálják meg őt támadni", ezért beperelték a felvétel miatt a Hír TV-t és a megírt cikk miatt a Magyar Nemzetet.

"Nem válaszolt, ezek súlyos vádak miniszter úr" - folytatta az újságíró a faggatózást.

Erre a miniszter úgy reagált, "kívánom Önnek és másnak is, hogy tapasztalja meg milyen hasonló helyzetben lenni….. a bíróságon találkozunk."

"Majd, ha bocsánatot kért a Hír TV tőlem és a családomtól, akkor lesz miről beszélnünk" - fejezte be a vitát Veres János.

(MNO, VGO, OrientPress)


bővebben:    Demokrata-cikk: Nyírbátori kiskirályok  (Cs.Zs.) 2007-08-23 11:19:39  demokrata.hu

Zsarolás, fenyegetés színterévé változott a nyírbátori strandfürdő az AzFeszt könnyűzenei fesztivál idejére. A Veres János pénzügyminiszter fiai által szervezett fesztivál idején nem engedték forgalmazni annak a kis büfének a tulajdonosát, akinek erre egyébként érvényes megállapodása volt a strandfürdő üzemeltetőjével. A vendégeket a kormányhoz és a szocialistákhoz közel álló In-Kal Security biztonsági őrei tartották távol a büfétől, amelynek tulajdonosa nemet mert mondani Veres Gábor ajánlatára. A rendezvény szervezői ugyanis pénzt követeltek a büféstől. Tóth Imre fideszes képviselő megelégelte a történteket, és kihívta a rendőrséget…

A nyírbátori strand olyan, mint bármelyik átlagos fürdő az országban. Itt még nincs élményfürdő, de vízforgató rendszerrel már ellátták a medencéket. Ápolt, rendezett, parkosított területen pihenhetnek a fürdőzni vágyók. Van kemping, szalonnasütő, a strand közelében pedig egy szép kis horgásztó, amelyet a Fidesz idejében hoztak rendbe. A fürdő vize kellemes és igazoltan gyógyhatású.

A strand területén rendezték meg az idén már hatodik alkalommal az AzFeszt névre keresztelt rockzenei fesztivált, amelynek fiatal nézőközönsége – ha kedve tartotta – az éjszaka kellős közepén fejest ugorhatott az úszómedencébe, vagy megmártózhatott valamelyik meleg vizes medencében.
Az AzFeszt rockzenei fesztivál mára már hagyomány Nyírbátorban. Az első alkalommal 2002-ben rendezték meg. A nyírbátori fiatalok hívták életre, zsűriztek, versenyeztettek: fellépési lehetőséget biztosítottak a még nem ismert hazai zenekaroknak. Pár száz ezer forintból ki lehetett hozni a teljes rendezvényt. Az amatőr zenekarok ingyen léptek fel. Mára azonban minden átalakult. Már nem a nyírbátori fiatalok hívják meg a zenekarokat, hogy a szalonnasütés tüzénél melegedve hallgassák a rockzenét. A rendező a Tér és Kapcsolat Alapítvány, amely Veres János pénzügyminiszter Tamás és Gábor fiaihoz köthető.

Ma már neves zenekarok lépnek a nyírbátori színpadra. Idén nyáron fellépett a Tankcsapda, a szombat esti főszereplő pedig a Bikini volt. A változás akkoriban következett be, amikor Veres János lett a térség országgyűlési képviselője. 1998-ban is és 2002-ben is Simon Miklós fideszes országgyűlési képviselő jutott be a parlamentbe a választók szavazatai alapján, egyéniben. 2005-ben Veres Jánosból pénzügyminiszter lett, és bevallottan mindent elkövetett azért, hogy megszerezze a nyírbátori választók bizalmát. 2006-ban a térség egyéni országgyűlési képviselőjévé választották. Az AzFeszt pedig átalakult. Magas állami támogatások mellett az önkormányzat saját cége ingyen a rendezvény szervezőinek a rendelkezésére bocsátja a nyírbátori strandot, és egyre több cég támogatja a rendezvényt. A fesztivál támogatói között állami tulajdonú cégek is szerepelnek, megtalálhatjuk közöttük a Szerencsejáték Zrt.-t és a Magyar Villamos Művek Zrt.-t is. Az amatőr zenei fesztivál egyre nagyobb támogatói köre lehetővé tette, hogy rangosabb zenekarokat is meghívjanak. Az idei rendezvény hangulatába azonban belevegyült a fenyegetés, az erőfölény, a helyi kiskirályok „itt én diktálok”-szemlélete, amely ugyancsak megmérgezte a fesztiválhangulatot.

A strand területére belépve a bejáratnál négy-öt In-Kal Security-s biztonsági őr fogadja az idelátogatót. De mi ez a nagy készültség? Mi történik a nyírbátori strandon? A termálvízben ülve a fürdőző arra lesz figyelmes, hogy a bokrok mögül, a cserjék közül lépten-nyomon in-kalos őrök lépnek elő és folyamatosan jelen vannak, telefonálnak, intézkednek. Bármerre néz a tekintet, In-Kal-egyenruhába ütközik. A bejárat és a büfék előtt ötösével-hatosával masírozó magánhaderő vigyázza a rendet… Egy strandfürdő területén. A termálfürdő teljes területét, az infrastruktúrával együtt a város kft.-je a rendezvényt szervező Tér és Kapcsolat Alapítvány rendelkezésére bocsátotta.

– Önkormányzati képviselő és megyei képviselő is vagyok, de engem nem tájékoztattak arról, hogy a Bátor-Víz Kft., amely száz százalékban önkormányzati tulajdonban van, minden költségtérítés nélkül a fesztivál rendezőinek a rendelkezésére bocsátotta a fürdő teljes területét – nyilatkozta a Demokratának Tóth Imre fideszes önkormányzati képviselő.

– Miközben a Bátor-Víz folyamatosan arra panaszkodik, hogy a fürdő veszteséges, és még egy szalonnasütésért is pénzt kérnek a fiataloktól, az év legnagyobb rendezvényéért semmit sem kérnek. Amikor pedig jön az éves elszámolás, kiderül, hogy a fürdő veszteséges. A fesztivál látogatóinak viszont 2500 forintot kell fizetniük egy napijegyért, a fesztivál teljes időtartamára szóló bérlet pedig 6000 forintjukba kerül. Aki a strandra látogat, annak nem kell fesztiváljegyet vennie, azonban 18 órakor, vagy ha úszóbérlettel rendelkezik, akkor legkésőbb 20 órakor el kell hagynia a strand területét. A fesztivál látogatói karszalagot kapnak, amellyel beléphetnek az In-Kal Security által őrzött területre, ahol a színpad található. A zene hangjai azonban nem ismerik ezt a határt, a fürdő vendégei közül sokan panaszkodtak az elviselhetetlen ricsajra, arra, hogy zavarják a fürdőzők nyugalmát – tette hozzá Tóth Imre.

A nyírbátori strandnak a fesztivál idején két bejárata van, a strand bejárata és a színpad bejárata. A fürdőzők nem mehetnek a fesztivál területére, a fesztivál látogatói viszont fürödhetnek. A rend betartására az In-Kal Security ügyel. A strand területén több büfé és melegkonyha is üzemel, mindegyiküknek a szezonra szóló, 2007. május 19-től 2007. augusztus 31-ig érvényes bérleti szerződése van a strandot üzemeltető Bátor-Víz Kft.-vel. Ezen bérleti szerződés 9. pontja pontosan rendelkezik a büfé nyitvatartási idejéről.
„A bérbevevő a büfé nyitvatartási idejével tartozik betartani a strandfürdő nyitásával megegyező időt, ezen időintervallumon belül, kulturált kiszolgálással az ellátást biztosítani. Amennyiben nonstop rendezvény van a strandon, annak ideje alatt a büfé nyitva tarthat.”

A szerződés 10. pontja úgy rendelkezik, hogy rendezvény esetén a büfé el nem keríthető. Hasonló feltételeket tartalmaz ugyanennek a szerződésnek a 11. pontja is, amely szerint „a bérbevevő a bérleti szerződés ideje alatt a strandfürdő, illetve kemping területén tartott bármilyen rendezvény alatt (városi, megyei, országos stb.) nyitva tarthat, függetlenül attól, hogy a rendezvénynek ki a szervezője, ki a bonyolítója” – áll a bérleti szerződés szövegében, amely a Bátor-Víz Kft. mint a nyírbátori strand üzemeltetője és Baracsi Lajosné bérbevevő között köttetett.

Hogyan történhetett meg akkor, hogy az In-Kal Security a fesztivál időtartama alatt Baracsi Lajosné büféjének közelébe sem engedte a vevőket? Az történt ugyanis, hogy ha a vevő sört, üdítőt vagy hot dogot szeretett volna vásárolni, rögvest ott termett az In-Kal Security valamelyik alkalmazottja, és közölte a vevővel, hogy a büfé zárva van. Ilyenkor Baracsi Lajosné a pult mögül biztosította a vásárlót arról, hogy az In-Kal Security téved, és a büfé igenis nyitva van. Ez időnként odáig fajult, hogy az egyenruhás biztonsági őr kis terpeszállásban a testével állta el a büfé ablakát.

– A feleségemet megkeresték Veres János pénzügyminiszter fiai azzal az ajánlattal, hogy mivel extra bevételünk lesz a fesztivál időtartama alatt, napi 100 ezer forintot fizessünk be a rendezvényt szervező alapítvány számlájára – mondta a Demokratának Baracsi Lajos, a büfé tulajdonosának a férje.

– Veres Gábor azt mondta, tízezer embert várnak erre a rendezvényre és ők egész évben ingyen dolgoznak a fesztivál sikeréért. Azt is hozzátette, hogy a többiek, Hardi és Tokai hét számjegyű támogatást fizetnek.

De kik is ezek a nagyvonalú támogatók? Tokai Tibor, a Veres család barátja, a nyírbátori Portside Pub és egy diszkó tulajdonosa. A Hardi Csárda Bt. pedig egy melegkonyhát és egy büfét üzemeltet a strand területén. Lapunk információi szerint a Hardi lányt gyengéd szálak fűzik Tokai Tiborhoz, és valamennyien baráti viszonyban vannak a Veres fiúkkal.

– Övék a nagy sátor, ott körülbelül háromszázan söröznek, miközben a mi tizenöt négyzetméteres kis büfénk előtt húszan. Hogy tudnánk mi kitermelni 300 ezer forintot? – tette fel a jogos kérdést a kis büfé tulajdonosa. – Családi vállalkozásban üzemeltetjük a boltot, a feleségem pedagógus, nyaranta ezzel egészítjük ki az egyébként szűkös családi költségvetést. Ez nem csak anyagi, hanem elvi kérdés is. Miért is fizessünk 300 ezer forintot, amikor érvényes bérleti szerződésünk van a büfé üzemeltetésére és az ezért járó bérleti díjat megfizetjük? Tavaly azt követelték nemes egyszerűséggel a Veres fiúk, hogy zárjunk be az AzFeszt idejére. Erre én nemet mondtam. A szerződés szerint ugyanis nyitva lehetünk. A tavalyi évben egy incidensre is sor került: Tokai Tibor az apjával odajött a büfémhez, én az öltözőpadon ültem. Fölém magasult, fenyegetőzve és szitkozódva szorongatta a torkomat. Azt kiáltottam, feljelentést fogok tenni életveszélyes fenyegetésért.  Jó előre begipszelteted magad? – kérdezte az idős Tokai. Látták, hogy nincs egyezség. Azzal mentek el, hogy meglátom, úgyis be fogják a büfémet záratni. Idén Veres Gábor jött. Szép szóval, de ellentmondást nem tűrően ismertette az érveit. Ajánlata 300 ezer forintos alapítványi hozzájárulás, azzal a kivételes kedvezménnyel, hogy a nulladik napra nem kér pénzt – foglalta össze a történteket Baracsi Lajos.

Ezt a beszélgetést a Hír Televízió Célpont című műsora rejtett kamerás felvételen rögzítette. A felvételt 17-én este láthatták a nézők. Az alábbi mondatok hangzottak el:

– Ha kifizetem a 300 ezer forintot, akkor mondjuk, hogy kérdezzem már meg, akkor nekem nyugtom lesz? – kérdezte Baracsi Lajos.

– Azt én garantálom – válaszolta Veres Gábor.

Hogy milyen körülmények között rögzítette a Hír Televízió a beszélgetést, arról Baracsi Lajosnak fogalma sincs, egy azonban bizonyos, ekkor már nagyon sokan tudtak a fenyegetésekről. Bárki informálhatta a Hír Televízió stábját.
Baracsi Lajos nem fizetett, az AzFeszt elkezdődött. A büfét nem engedték forgalmazni. Nyitva lehetett, de a vevőket elzavarták. A kormányépületeket is biztosító, a szocialistákhoz ezer szállal kötődő In-Kal Security megakadályozta a Baracsi büfé vevőit abban, hogy ott vásároljanak. Elállták a bejáratot, elküldték onnan a vevőket.
Augusztus 17-én este Tóth Imre fideszes képviselő kilátogatott a Tankcsapda-koncertre. Szeretett volna inni egy italt Ba­ra­csiéknál. Nem tehette. Az In-Kal Security biztonsági őre az ő útját is elállta. Nem sokkal később megérkezett Németh László képviselőtársa, akinek úszóbérlete van, így 20 óráig tartózkodhatott a fürdő területén. 19 órakor a Baracsi büfé nem tudta kiszolgálni a képviselőt, mert a biztonsági őrök az útját állták.

– Itt nincs kiszolgálás engedélyezve – közölte a biztonsági őr. Tóth Imre ekkor úgy döntött, hogy kihívja a rendőrséget.
– Felhívtam az ügyeletest, és bejelentettem, hogy állampolgári jogaimat korlátozzák, nem engedik, hogy kiszolgáljanak. Megígérték, hogy kiküldik az egyik csapatot. Nem sokkal később meg is érkezett négy jár-őr a fürdő területére – emlékezett vissza arra az estére a képviselő.

– Elkérték a büfé papírjait, a vállalkozói igazolványomat és a stranddal kötött bérleti szerződést. Néhány perc múlva a járőrök megnyittatták a büfét – mondta Baracsi Lajosné. De ekkor egy pillanat alatt eltűntek a biztonsági őrök. Baracsi Lajosné mérte a sört, jöttek újra a vendégek. Ám a rend nem tartott sokáig. Mire a Tankcsapda-koncert véget ért, Tóth Imre elképedve tapasztalta, hogy a büfé bejáratát újra az In-Kal Security biztonsági emberei állják el!

A kormány közeli In-Kal felette áll a Magyar Köztársaság rendőrségének? A Demokrata megkérdezte őket, de nem voltak hajlandóak nyilatkozni. Még azt sem árulták el, hány őr van a termálfürdő területén. Amennyire lehetett, megszámoltuk őket. Húszan lehettek.

A Demokrata Tokai Tibort is megkérdezte, mi az oka vajon a Baracsiék ellen indított hadjáratnak. Ám Tokai sem kívánt a Demokratának nyilatkozni, ő csak azt szeretné, mondta, hogy az AzFeszt rendben érjen véget. Ígéretet tett arra, hogy a rendezvény lezárulta után tájékoztatja a Demokratát. Erre azonban lapzártánkig nem került sor.

Az In-Kal Security viszont mindvégig ott maradt a nyírbátori strandon. Fo­lya­ma­to­san gondoskodtak arról, hogy karszalag nélkül ne lehessen belépni a fesztivál területére. Ezt olyannyira komolyan vették, hogy a véradókat sem engedték a Hardi melegkonyhás büféjéhez, hogy átvehessék az állítólag a cég által a véradásért felajánlott debreceni párost. A Demokrata újságírója is kénytelen volt az In-Kal Security biztonsági őrének kíséretében kiváltani étkezési utalványát a Hardinál, miután vért adott.

A strand vezetője, Kormány Tibor nem kívánt lapunknak nyilatkozni, de azt ő is megerősítette, hogy a szervezők a strandot a várostól teljesen ingyen kapták. Erről egyébként semmilyen írásos szerződés nem rendelkezik.

A dolog tehát úgy áll, hogy a rendezvény teljes bevétele, valamint a szponzorpénzek és a büfés támogatások szépen befolynak a Veres fiúk Tér Kapcsolat Alapítványába. A kiadás oldalon már jóval kevesebb tétel szerepel… Ragyogó üzlet. Különösen akkor, ha még a konkurenciát is kiiktatják.
A nyírbátori strand és az idei amatőr zenei fesztivál mindenesetre hadszíntérré változott. Saját kiskirályságban saját törvények szerint, magánhadsereg védi az ő törvényeiket. A Magyar Köztársaság rendőrsége csak ideig-óráig tudja visszaállítani az eredeti állapotot. A haderő kék egyenruhában, a piac farkastörvényei szerint, ugyanakkor totális erőfölényből lehetetlenít el mindenki szeme láttára egy kisvállalkozót. Egy büfést, aki nemet mert mondani Veres János pénzügyminiszter fiának.

Hernádi Zsuzsa

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://grizzly.blog.hu/api/trackback/id/tr566316417

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása