HTML

grizzlybear

Friss topikok

  • vczxwibyugl: svpatelzhmgipbvzbpvlensfvvq, The Renegade Diet, ypqzeqhdg, Buy The Renegade Diet, fZHjrdmwn, http:... (2012.03.19. 08:33) Közgazdász szemmel
  • lna: lna (2010.12.09. 19:42) 2010. 12. 02.
  • wassumerryvem: DUBLIN (Reuters) – The Irish Mothers Day Gifts Aviation Claim said it would permit flights to effe... (2010.05.06. 11:34) Életrajzi vonatkozások
  • grizzlyke: szia főpilóta, igen igyekszem megszerezni azt a cikket, de még nem tették fel (2010.03.10. 09:46) Bayer Zsolt levele Vona Gábornak

Címkék

2007.08.18. 20:28 grizzlyke

Hazudott az MSZP?     2007-08-17. 21:54:20
- Nincs egyezség az egészségpénztárakról Gyurcsány majd "lenyomja a torkukon"?

Kiakadt az SZDSZ Schvarz Tibor azon kijelentésén, hogy megegyezett a koalíció a pénztárak felosztását illetően. Horn Gábor szerint ugyanis abban egyeztek meg, hogy majd a jövő héten Gyurcsány Ferenc és Kóka János eldönti a koalíciós vitát. A szocialisták szerint azonban az elvi döntés a hét régióról és a hét pénztárról már megszületett.

Határozottan cáfolta Horn Gábor a szocialisták azon kijelentését, hogy megegyezett volna tegnap a koalíció abban, hogyan osszák fel az egészségbiztosítási pénztárak között a területeket.

Schvarz Tibor, az MSZP szakpolitikusa ugyanis az egyeztetést követően a Népszavának úgy nyilatkozott: megegyeztek a koalíciós pártok abban, hogy hét biztosítási régiót, így hét egészségbiztosítási pénztárat hoznak létre. Mint mondta, külön régió lesz Budapest, Pest megye és a főváros agglomerációja együtt, két régiót alakítanak ki a Dunántúlon, és hármat a keleti országrészben.

Kiakadt az SZDSZ

"Szó sincs arról, hogy a megállapodtunk volna arról, hogy hét biztosítási régió lesz" - mondta a koalíciós koordinációért felelős liberális államtitkár a Hírszerzőnek. "A koalíciós partnerek abban állapodtak meg, hogy megegyezés híján legfelsőbb szintű döntés tárgyává kell tenni" - mondta Horn Gábor.

Másként értékelik a szocialisták a tegnapi egyeztetést. "Joggal gondoltuk, hogy megegyeztünk. Felsoroltuk az előnyeit, hátrányait, meghallgattuk az ezzel foglalkozó munkacsoport javaslatát" - mondta a Hírszerzőnek Vojnik Mária MSZP-s képviselő, aki szintén részt vett a csütörtöki egyeztetésen. Mint mondta, az hangzott el, hogy földrajzi területeket hozunk lére, hogy a biztosítók tudják, mibe szállnak be.

Gyurcsány mindent megold?

A koalíciós konfliktus ezek után valószínűleg mélypontra jutott. A két párt ugyanis nagyjából mindenben meg tudott egyezni eddig, de abban egyáltalán nem, hogy hogyan osszák fel az országot a pénztárak között.

Míg az MSZP ragaszkodik a regionális felosztáshoz, addig az SZDSZ párducfoltos országot képzel el. Azaz minden biztosítóhoz minden területről sorsolnának embereket.

A konfliktus feloldására ezért legfelsőbb szinten, kedden Gyurcsány Ferenc, Kóka János és Horváth Ágnes részvételével fognak dönteni arról, hogy a liberálisok által preferált "párducfoltos" vagy a szocialisták által szorgalmazott régiós felosztást alkalmazzák-e. Információink szerint a találkozót az SZDSZ kezdeményezte, mert abban bíznak, hogy ahogy eddig is, Gyurcsány "lenyomja" pártja torkán a liberálisok javaslatát.

SZDSZ: szó sem lehet régiós felosztásról

Információink szerint a kisebbik koalíciós partner egyáltalán nem támogatná a régiós felosztást, ezért sem születhetett megállapodás.

Az SZDSZ a régiók ellen azzal érvel, hogy egy-egy pénztár jobban járhat másoknál. Dél-Dunántúlon az emberek sokkal gyakrabban járnak orvoshoz, ezért az ottani biztosító azonos fejkvóta mellett többet fog költeni a betegellátásra. Észak-Magyarországon viszont nem járnak orvoshoz az emberek, a fejkvótát viszont mégis megkapja az ott működő egészségpénztár. Mivel a kiadás kevesebb, ezért nyereségesebb lesz a pénztár, a felesleget pedig kiveszik a befektetők osztalékként.

Egy szocialista forrásunk szerint viszont megakadályozható lenne, ha moratóriumot hirdetnének, és a pénztárak az alapítást követő három évben a befektetők nem vehetnének ki pénzt a társaságokból.

Az SZDSZ elképzelése szerint az állampolgárokat biztosítókhoz rendelő sorsolás alapja a TAJ-szám lenne, így véletlenszerűen kerülnének a polgárok az egyes pénztárakhoz. Ennek előnye, hogy egy intézet sem kerülhetne területi fölénybe, tehát megmaradna a verseny. Előbb-utóbb pedig akár országosan is működhetnének az egészségbiztosítási pénztárak.

A szocialisták szerint azonban "ostobaság" a párducmintás felosztás, mert felemészti mind az emberek, mind a biztosítók energiáit. Ráadásul a különbségek megmaradnának az egyes területek között.

Ragaszkodik az MSZP a régiós felosztáshoz

Az MSZP a régiós felosztásra helyezné a hangsúlyt. "Jelenleg nagyon nagy a különbség az egyes régiók között, ezt lehetne csökkenteni a korrigált fejkvótával" - mondta korábban a Hírszerzőnek Schvarz Tibor. Az MSZP szakpolitikusa példaként hozta fel, hogy jelenleg a Nyugat-Dunántúl 13 százalékkal, az Észak-Alföld pedig 15 százalékkal kevesebb pénzt kap az egészségügyre, mint a központi régió. "Az öregedő, fejletlenebb régiók lakosai után magasabb fejkvótát, több pénzt kapna az egészségpénztár, tehát kiegyenlítődhetnek a különbségek" - tette hozzá.

A tegnapi egyeztetésen egyébként döntés született a fejkvótáról, illetve hogy a parlament határozza meg az alapcsomagot.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://grizzly.blog.hu/api/trackback/id/tr396316431

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása