HTML

grizzlybear

Friss topikok

  • vczxwibyugl: svpatelzhmgipbvzbpvlensfvvq, The Renegade Diet, ypqzeqhdg, Buy The Renegade Diet, fZHjrdmwn, http:... (2012.03.19. 08:33) Közgazdász szemmel
  • lna: lna (2010.12.09. 19:42) 2010. 12. 02.
  • wassumerryvem: DUBLIN (Reuters) – The Irish Mothers Day Gifts Aviation Claim said it would permit flights to effe... (2010.05.06. 11:34) Életrajzi vonatkozások
  • grizzlyke: szia főpilóta, igen igyekszem megszerezni azt a cikket, de még nem tették fel (2010.03.10. 09:46) Bayer Zsolt levele Vona Gábornak

Címkék

2007.06.29. 10:54 grizzlyke

Gallup: a magyarok kétharmada új kormányt szeretne     2007.június 29.  lanchidradio.hu

Mindössze a választópolgárok negyede favorizálja a jelenlegi kormányzat megtartását abban reménykedve, hogy "maradjon minden úgy, ahogy most van, majd megnyugszanak a kedélyek". A magyarok kétharmada Gyurcsány távozásában és egy új kormány létrejöttében látná a kiutat. A június közepén végzett vizsgálat eredményei szerint a magyarok közel fele rendelkezik határozott pártpreferenciával és számít biztos szavazónak (48 százalék). Tízből több mint négy magyar (43 százalék) nem választott pártot vagy mert nem menne el választásra, vagy pedig mert nem tudja, nem akarja megmondani, hogy melyik pártra voksolna. Egy „most vasárnapi” választáson való részvételüket biztosra ígérők aránya jelenleg a szavazó korúak 57 százalékára jellemző, amely emelkedést mutat a korábbi hónapok hasonló eredményeihez képest.

Az elszánt párthívek (biztos szavazó pártválasztók) abszolút többsége (60 százalék) a Fidesz szavazóiból áll. Ez kétszer annyi szavazatot jelent, mint amilyen támogatottsággal az MSZP rendelkezik ebben a körben (29 százalék).

A kis pártok közül az MDF-re az összes megkérdezett 4%-a szavazna, míg az SZDSZ-re csak 2 százalék: szavazóinak több mint a felét a kisebbik koalíciós partner is elvesztette.

Az MSZP támogatottsága 2006 decembere óta mélyponton van, a vezető kormánypárt a választópolgárok mindössze 17 százalékára számíthatna egy „most vasárnapi” választáson. A Fidesz a magyarok 35 százalékának a támogatottságát élvezi.

Az ország gazdasági helyzetének a megítélésére továbbra is meglehetősen borúlátó (33 százalék ítéli nagyon rossznak és 48 százalék meglehetősen rossznak). 2006 decembere óta csak egy nagyon szűk szegmens számára nem jelentenek egyértelműen érzékelhető elvonást a bevezetett megszorító intézkedések: júniusban az emberek négyötöde (79 százalék) úgy látja, hogy a családja anyagi helyzete, megélhetési lehetőségei rosszabbak az egy évvel ezelőttinél. A lakosság harmada viszont nem számít se romlásra, se javulásra a következő egy évben (33 százalék) és 14 százalék optimista a közeljövőt illetően.

A közvélemény szemében Gyurcsány Ferenc miniszterelnök munkájának megítélése továbbra is rendkívül kedvezőtlen, bár a februári abszolút mélypont óta a tevékenységével elégedettek aránya valamivel nőtt (júniusban 26 százalék). A támogatók lassan gyarapodó táborával szemben azonban továbbra is a tevékenységével elégedetlenek masszív tömege áll. Ők jelenleg a magyar választók 63 százalékát teszik ki.

Az őszödi beszéd nyomán kialakult politikai helyzetben 2006 novemberében tették fel először a kérdést, hogy a választók mit tartanának kívánatos megoldásnak. A felkínált alternatívák az akkor felmerült különböző lehetséges megoldásokat vették sorra.

A romló életszínvonal és a csökkenő bizalom eredményeképpen, ma már mindössze a választók negyede tartja jó megoldásnak a kormányfő és kormánya megtartását, és a relatív többség a koalíció fennmaradása ellen foglal állást (30 százalék szeretne új választásokat, 34 százalék pedig a jelenlegi összetételű Parlamentben látna szívesen egy új kormányfőt és vele egy új kormányt).

(gallup.hu)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://grizzly.blog.hu/api/trackback/id/tr736316538

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása