HTML

grizzlybear

Friss topikok

  • vczxwibyugl: svpatelzhmgipbvzbpvlensfvvq, The Renegade Diet, ypqzeqhdg, Buy The Renegade Diet, fZHjrdmwn, http:... (2012.03.19. 08:33) Közgazdász szemmel
  • lna: lna (2010.12.09. 19:42) 2010. 12. 02.
  • wassumerryvem: DUBLIN (Reuters) – The Irish Mothers Day Gifts Aviation Claim said it would permit flights to effe... (2010.05.06. 11:34) Életrajzi vonatkozások
  • grizzlyke: szia főpilóta, igen igyekszem megszerezni azt a cikket, de még nem tették fel (2010.03.10. 09:46) Bayer Zsolt levele Vona Gábornak

Címkék

2007.06.07. 17:17 grizzlyke

Igazságot reggel, délben meg este !     api01.extra.hu     2007.június 06.

Mottó(k) : "Én egyenesen vívom meg a politikai küzdelmeket ..." ( Gyurcsány Ferenc - Nap-kelte, 2007.05.30 )
"Az okos ember akkor lesz bölcs, mikor az ostobákkal már nem  vitatkozik ... (*)" ( Kopátsy Sándor )

Az éremnek általában két oldala van. Miközben a kialakult helyzetért a "baloldal" felelősségét elemezzük, érdemes néhány szó erejéig a parlamenti ellenzékről is szólni. Már csak amiatt sem kerülhető meg ez a kérdés, mert az utóbbi időben egyre jobban megszaporodtak ( és felerősödtek ) a Fideszt és annak vezetőit ( jobboldalról ) kritizáló hangok és támadások.
Ilyesmi persze már korábban is előfordult, önmagában ez nem is lenne újdonság.
( Ehhez még az ATV-n futó, betelefonálós-sms-es médiaförmedvényt sem kell nézni, olvasni ) Ellenben a különféle jobboldali portálokon megjelent hangnem - különösen annak intenzítása, joggal elgondolkodtatja az embert. Én most szívesen az asztalra helyezem a "narancssárga szemüvegemet", de a szükséges tisztánlátásért cserébe annyit mindenképpen tudni szeretnék : mégis, ez kinek az érdeke ?

Elismerem, a Fidesz számára ( látszólag ) minden olyan kedvezőnek tűnik. A felmérések alapján az ellenzék soha ekkora előnnyel még nem rendelkezett a kormánypártokkal szemben, és a politikusok népszerűségi listáján ( az "örökös első" Dávid Ibolya és Szili Katalin mögött ) már fideszes politikusok is szorosan ott találhatóak a képzeletbeli dobogó közvetlen közelében. Az ellenzéket támogató "új többség" összetételét már korábban taglaltam, ehhez csak annyit tennék hozzá, hogy bár a mennyiség nem feltétlenül jelent minőséget, a megnövekedett társadalmi támogatás hosszútávon talán többet jelent majd pillanatnyi protesthangulatnál. Az óvatos pesszimizmust is bekalkulálva sem látszik valószínűnek, hogy ( legkésőbb ) 2010-ben ugyanez az új többség ( vagy annak tekintélyes hányada ) ismét elcsábuljon egy kormányzati ígéretcunami hatására.

"Mert hülye azért nem vagyok ...?"

A Fidesz politikai tőkéjét természetesen növeli még a hiteltelenné vált kormány folyamatos szerencsétlenkedése is - teszik ezt Gyurcsányék akár szándékosan,
akár súlyos dilettantizmus következtében. Ennek tükrében nem is csoda, hogy jelenleg egy ellenzéki "minimum" is bőven elegendő a kormánypártok "maximális" eróziójához ...

Ellenben a Fidesz lehetséges választási sikerérét ( de legalábbis annak arányát ) veszélyesen csorbíthatja, ha a balliberális média továbbra is sikerrel szajkózza az "egyik kutya, másik eb" típusú agymosó szindrómákat. Ebben az esetben félő, hogy a csalódott, a politikától megcsömörült és kiábrándult emberek egyáltalán nem mennek el szavazni, és választói passzivítással reagálnak a kialakult helyzetre. Sajnos a kormánypártok álságos propagandája ( "Igaz hogy bűn rosszak vagyunk, de ebben a helyzetben a Fidesz sem tudna mást tenni ..." vagy "A Fidesznek nincs programja ezért egyedül mi vagyunk itt kormányképes erő ..." ), továbbra sem csitul, ezért sokan már egyetlen politikai párttól sem remélnek fordulatot, és nem hisznek nyomorúságos sorsuk jobbra fordulásában.
Rosszabb esetben ők is beállnak a sorba, hogy vérgőzös orbánozással kérjék számon a Fideszen az értelmetlenűl eltékozolt éveket, miközben masszívan a változatlanságra ( és az ország további tönkretételére ) voksoltak tavaly. A tipikus "Úgysem tudom befolyásolni a sorsomat", vagy "Nehogy 'má az ellenzék is lopjon, akkor inkább maradjon aki eddig is volt ..." baloldali szólamokat hallgatva bátran megállapitható, hogy 2010-ig tengernyi teendőnk van még a szellemi sötétség sikeres felszámolásához ...

Sajnos látni kell, hogy a magyar közjogi rendszer sajátosságaiból következően ( ne feledjük, hogy tulajdonképpen parlamentális diktatúrában élünk ) a mindenkori ellenzék törvényes mozgástere rendkívűl korlátozott, ezért tetszik vagy nem : ennél többet, ha akarna sem tudna érdemben tenni az országért. Ettől függetlenül ( egyes részletkérdésekben ) joggal számonkérhető az éppen képviselt ellenzéki álláspont, de az ilyen ügyek súlya akkor sem mérhető a koalíciós többség által ( évek óta ) elkövetett gazemberségekhez. "Kényelmes" ellenzékből a kormányt kritizálni persze roppant egyszerűnek látszik, de idővel a legkitartóbb embert is felőrli a kilátástalan szélmalomharc, az elutasító többségi arrogancia és képmutatás. Egyben roppant cinikus dolognak tartom, amikor a mandátumtöbbséggel rendelkező kormánypártok - erőfölényükkel visszaélve - minduntalan a parlamenti kisebbségen kérik számon a lojális együttműködést, vagy a konstruktív ellenzékiséget.

A többség Gyurcsányt akarta ...

Nem szívesen használom ezt a jelzőt, de igaz : a panelprolik sokasága nem volt kíváncsi a Fidesz programjára, és szerintem fogalmuk sem volt milyen embertelen politikát támogattak. Mert ellenzéki program tavaly is volt, idén is van és valószínűleg jövőre is lesz : a gazdasági konzultációra épülő választási anyag most is elérhető az interneten. Sajnos a kormánybarát média eredményesen állította ennek az ellenkezőjét, ( egészen a mai napig ) azt hazudva, hogy a Fidesz nem rendelkezik értelmes és megvalósítható jövőképpel. Úgy látszik, a koalíció bezzeg igen ( a kormányzati dilettantizmus elvtelen népszerűsítésének kommunikációjára is akad még néhány milliárdnyi közpénz ) - bár én a helyükben ezt a reformálarcba bújtatott népnyúzást nem hírdetném ilyen büszkén ...
Meggyőződésem, hogy a napi megélhetési gondokkal terhelt tömegek számára kevésbé fontos a Fidesz "nemlétező programja", és legkevésbé sem Orbán Viktor (*) személye. Szerintem amúgy is mindegy, hogy formailag ki az ellenzék elsőszámú vezetője, hiszen a diktatúra sajtóhiénái egy másik személlyel is pontosan ugyanazt tennék, amit Orbánnal művelnek hosszú évek óta ...

Összefogásra van szükség !

Most pedig jöhet a lényeg ... ( Most olyan vagyok mint az egyszeri plébános, aki a vasárnapi gyülekezet előtt bejelenti : a mise elmarad, mert valami fontosat szeretne mondani ... )
Magyarország menthetetlenül elveszik jobboldali összefogás nélkül, ezért szüksége van egy erős Fideszre, szüksége van Orbán Viktorra - ahogyan szüksége van azokra az igaz hazafiakra is, akik köztereinken ( különféle jobboldali pártok zászlaja alatt ) őrzik a tiltakozás lángját, ébren tartva a nemzet igazságérzetét és lelkiismeretét.
Kedves barátaim, a mostani időpont egyáltalán nem alkalmas kicsinyes viták megvívására. Bár elvileg magam is támogatom új ( és hiteles ) politikusok megjelenését - mégis kizártnak tartom, hogy egy "vegytisztán új politikai elit"
( lehetnek szakterületükön bármennyire is felkészültek ) képes lenne önálló hatalomgyakorlásra Magyarországon. Lássuk be, ennek nincs realítása. A tiszta közélet megteremtéséhez persze szükség van rájuk is, de tudomásul kell venni, hogy a Fidesz nélkül nem lehet egy új Magyarországot felépíteni !
Egyben a Fidesznek is el kell fogadnia ( sőt, lehetőségéhez mérten támogatnia is
kell ), hogy létezik Magyarországon egy harmadik erő ( itt nem a kalapos hölgy gittegyletére gondolok ), amely nem ellenség - de akitől ugyanúgy elvárható, hogy a Fideszt se tekintse mindenáron legyőzendő, a közéletből számüzendő riválisnak.

Valamit, valamiért ...

Cserébe jogos elvárás lenne a Fidesztől, hogy mindenki számára tegye elérhetővé és megismerhetővé a módszerváltás óta eltelt másfél évtized titkait és elhallgatott háttéreseményeit. Az emberek többek között válaszra várnak a "Rózsadombi paktumról", az államadósság el nem engedésének a körülményeiről, a spontán privatizáció ( posztkommunista szabadrablás ) hátteréről és igazi haszonélvezőiről - valamint az ezt követő privatizációs szerződések titkos záradáékairól, az Antall József halálos ágyánál elhangzottakról, az EU-csatlakozással kapcsolatos háttéralkukról, az elvesztett ( 2002 és 2006 ) választásoknak a Fidesz birtokában lévő konkrét információkról, a Medgyesy-krízis időszakában - Mádl Ferenc akkori köztársasági elnökkel - történt titkos tárgyalásokról, vagy éppen arról, hogy konkrétan kik alkotják és vezetik az országot behálózó vörös maffiát. De válaszokat várunk minden olyan
( eddig elhallgatott ) eseményről vagy paktumról is, amelyek közvetve vagy közvetlenül érintik az életünket, természetesen a felelősök megnevezésével, adataival a 'la carte !
Divatos szóval élve zéró toleranciát, tiszta vizet akarunk a pohárba !

Az ellenzéknek bátran meg kell nyitnia az őszinteség kapuját, mert enélkül a csontig leamortizálódott baloldali politikai elit - elkerülhetetlen bukásával - könnyen magával ránthatja a polgári szövetség tisztességes politikusait is.
Tudom naivítás, de ha ez bekövetkezik legalább biztosak lehetünk abban, hogy hatalomra kerülésével a Fidesz szakit az eddig általános politikai "kultúrával", és garanciát jelent a gyurcsányi agymenések maradéktalan visszavonására. Egyben elvárjuk, hogy minden törvényes eszközzel felelősségre vonja és elszámoltassa az ország kirablóit és tönkretevőit. Ha kell, egy zászló alatt : erővel, határozottan és egyenes gerinccel. Máshogy ugyanis aligha fog sikerülni.
Végül, de nem utolsó sorban remélem, hogy majdani ténykedésük ( nem csak az ígéretek szintjén ) hozzájárul majd az emberek mindennapi életének a megkönnyítéséhez.

Jelen helyzetben talán ez utóbbi lenne a legfontosabb ...

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://grizzly.blog.hu/api/trackback/id/tr106316600

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása