HTML

grizzlybear

Friss topikok

  • vczxwibyugl: svpatelzhmgipbvzbpvlensfvvq, The Renegade Diet, ypqzeqhdg, Buy The Renegade Diet, fZHjrdmwn, http:... (2012.03.19. 08:33) Közgazdász szemmel
  • lna: lna (2010.12.09. 19:42) 2010. 12. 02.
  • wassumerryvem: DUBLIN (Reuters) – The Irish Mothers Day Gifts Aviation Claim said it would permit flights to effe... (2010.05.06. 11:34) Életrajzi vonatkozások
  • grizzlyke: szia főpilóta, igen igyekszem megszerezni azt a cikket, de még nem tették fel (2010.03.10. 09:46) Bayer Zsolt levele Vona Gábornak

Címkék

2007.05.29. 07:38 grizzlyke

A patkányok és a süllyedő hajó      yoda, h, 2007-05-28 20:38   jobbik.net
Gyurcsány már azt mérlegeli, meddig maradhat?

A kormányfő nyíltan megnevezte, kik számíthatnak a pozíciójára.

Az őszödi beszéd évfordulóján természetesen számos interjút adott a miniszterelnök. Új eleme a nyilatkozatainak, hogy szokatlan nyíltsággal üzeni: nem ragaszkodik mindenáron a pozíciójához, jöjjön, aki jobb nála, sőt, két interjúban meg is nevezte, ki az a négy ember, aki őutána betöltheti e posztot. A négy névben az a közös, hogy nem éppen reformpártiak.

"Az a normális, ha a miniszterelnök körül van pár ember, aki alkalmas a vezetésre" – jelentette ki Gyurcsány Ferenc a Vasárnapi Blikk azon kérdésére, "mennyire érintik érzékenyen a leváltásáról szóló találgatások?" A lap utalt arra is, hogy "legutóbb az Oxford Analytica Szili Katalint nevezte meg, mint aki hamarosan elfoglalhatja a miniszterelnöki székét".

"A Magyar Szocialista Pártban is akadnak olyanok, akikben meg lehet ehhez az ambíció, a tehetség, és a támogatottságuk is megfelelő. Ilyen Szili Kati, de ilyen Szekeres Imre, Lendvai Ildikó vagy Kiss Péter. Verseny van, ezt el kell fogadni" – jelentette ki a miniszterelnök.

Az interjú (emlékeztetőül: Magyarországon az interjúk döntő többségét az interjúalany alaposan megnézheti és javíthatja) érdekes része, ahogyan a kormányfő arra a kérdésre válaszol, "előállhat olyan helyzet, hogy miniszterelnök-cserére kerül sor?"

Gyurcsány válasza: "Belátható időn belül szerintem nem, nem látom jelét. Aki ismeri a szocialista pártot, az tudja, efféle terv nem sokáig marad titokban. Két hét alatt kiderül, és nagyon gyorsan lezajlik. De szerintem önök jövőre, vagy két év múlva, az európai parlamenti választások után is velem fognak interjút készíteni. Feltéve persze, ha még mindig a Vasárnapi Blikknél dolgoznak."

Mi a normális?

Gyurcsány tehát nem kategorikusan cáfolja egy kormányfőváltás gondolatát, hanem "belátható időn belül" kizárja, de itt is feltűnő a "szerintem" szó mérlegelő jellege, valamint annak kimondása, hogy négy riválisában meg is van az "ambíció" a váltáshoz. A kormányfő a sokak által fordulópontnak tekintett EP-választásokat nevezi meg olyan biztos időpontnak, ameddig ki lehet indulni abból, hogy ő a miniszterelnök. A ciklusból még három év van hátra.

Néhány nappal korábban, Friderikusz ATV-s műsorában a miniszterelnök arra a kérdésre, "visszalépne-e, ha az MSZP-n belül valaki az ő alternatívájában gondolkodna", azt mondta: "Mindig a legjobb és a legerősebb legyen a Magyar Szocialista Párt elnöke. Ha van ma nálam jobb, alkalmasabb, az nehogy csöndben maradjon, induljon el, rángasson le onnan, ahol vagyok, mert az országnak is jobb, ha ő csinálja, ez normális."

Megjegyezte azt is: a demokratikus politikusok előbb-utóbb nem miniszterelnökök, a saját politikájáért azonban megküzd, van hozzá ereje és támogatása. "Miniszterelnök-jelölt az legyen, akivel a legnagyobb esélye van győzni a pártnak" – tette hozzá, immár tehát nem kizárva, hogy ezt a pozíciót belátható időn belül más is betöltheti.

Arra a kérdésre, hogy kik ma a szocialisták legerősebb, legbefolyásosabb politikusai, a pártelnök-kormányfő az ATV-n is Kiss Péter, Lendvai Ildikó, Szekeres Imre és Szili Katalin nevét említette. Mint mondta, "valamennyiük alkalmas lehet arra, hogy Magyarországon a mainál komolyabb politikai szerephez jusson".

Nincs szembejövetel

Gyurcsány szerint a felsorolt politikusok egyaránt abban érdekeltek, hogy a kormány sikeres legyen, és mindannyian jól "karakterizálják az MSZP sokszínűségét, belső kultúráját". Azt már nem tette hozzá, hogy a négy politikus egyike sem azzal vált ismertté az elmúlt években, hogy különösen lelkes hívei lettek volna Gyurcsány reformpolitikájának.

(A "nómenklatúra" korábbi emlegetéséről elhíresült Szili nem egyszer nyíltan, balról bírálta a "neoliberális" kormányvonalat, és Kiss Péterhez hasonlóan az ő neve is felmerült lehetséges őszödi "szivárogtatóként". Mindketten határozottan cáfolták a bizonyítatlan vádakat.)

Friderikusz azon felvetésére, hogy ezek a politikusok esetleg Gyurcsány alternatíváján is gondolkodhatnak, a kormányfő közölte: jelenleg nincs alternatívaállítás a szocialista párton belül. "Ezt onnan lehet tudni, hogy az MSZP olyan nyitott párt, amelyik értékel, mérlegel, gondolkodik." Márpedig a frakcióülésen senki sem volt, aki azt mondta volna neki, hogy más politikát kell folytatni. "Nem látok szembejövetelt" - mondta Gyurcsány.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://grizzly.blog.hu/api/trackback/id/tr686316623

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása