HTML

grizzlybear

Friss topikok

  • vczxwibyugl: svpatelzhmgipbvzbpvlensfvvq, The Renegade Diet, ypqzeqhdg, Buy The Renegade Diet, fZHjrdmwn, http:... (2012.03.19. 08:33) Közgazdász szemmel
  • lna: lna (2010.12.09. 19:42) 2010. 12. 02.
  • wassumerryvem: DUBLIN (Reuters) – The Irish Mothers Day Gifts Aviation Claim said it would permit flights to effe... (2010.05.06. 11:34) Életrajzi vonatkozások
  • grizzlyke: szia főpilóta, igen igyekszem megszerezni azt a cikket, de még nem tették fel (2010.03.10. 09:46) Bayer Zsolt levele Vona Gábornak

Címkék

2007.05.10. 06:08 grizzlyke

Békelánc és tojászápor Gyurcsányra          2007. május 9. 18:32   Néző László   MagyarNemzet
Hosszú fáklyák és piros mellények az MSZP rendezvényén

Taps és tojászápor fogadta Gyurcsány Ferenc miniszterelnököt a „Békelánc” elnevezésű szocialista rendezvényen. A demonstráción néhány ezren jelentek meg, egy ember rosszul lett, négy embert előállítottak. Beszédében Gyurcsány hangsúlyozta, hogy ő – sokakkal ellentétben – a szeretet országát szeretné megteremteni.

20.30 A tömeg lassan szétoszlik, a rendőrök is ritkítják soraikat. A Gyurcsány ellen tüntetők egy része a Kosuth tér felé veszi az irányt, arra halad el néhány „antifasiszta” is. Őket páran „fáklyás fasisztáknak”, „vörös hazaárulóknak” titulálják, amire néhány bátortalan nácizás a felelet. Közben a Kossuth téren itt is ott is felhangzik egy-egy rigmus: Éljen a vizitdíj! Éljen a munkanélküliség!, meg persze a szokásos: „takarodj” és „elkúrtad!”.. Az itt álldogáló rohamrendőrök egykedvűen figyelik az eseményeket.

A téren egyébként folytatódik az immár 235 napja tartó tüntetés-sorozat. Mintegy százan hallgatják az alkalmi színpadon felépő szónokokat, akiknek ma nehéz dolguk van – ezt ős jegyezték meg –, mert a demonstrálók, amint elhalad a kordonon belül egy-egy levonuló rendőrszakasz, hangos kiabálással üdvözlik őket: „Szép volt fiúk!”.

Az egyik tüntető szerint majdnem lényegtelen egyébként, hogy mennyien vannak kint esténként. A céljuk az, hogy megmutassák Gyurcsánynak, nem volt igaza, amikor azt mondta: majd megunják a tüntetők és hazamennek. Amíg Gyurcsány a helyén marad, nem unják meg és nem mennek haza – jelentették ki többen.

20.00: Az antifasiszta tüntetésen Gyurcsány rövid beszédében megemlékezett a 62 évvel ezelőtti eseményekről és úgy fogalmazott: Magyarországon a szeretet országát szeretné megvalósítani, akkor is, ha sokan ennek ellenére a gyűlölet országát akarják. Aki csak dobálni tud, az nem demokrata, mondta szenvedélyesen a kormányfő. „Ha megdobnak kővel, dobd vissza kenyérrel" – idézte Gyurcsány a mondást, majd hozzátette: ha megdobják tojással, elviseli ezt a métánytalanságot, és nem fogja gyűlölni azokat, akik ezt teszik. Annál inkább nem, mert a pártelnök szerint „ők” vannak többen, s eljön az idő, amikor a mai tojásdobálók nagyon szomorúak lesznek. Most azonban még csak annak jött el az ideje, hogy „mi is kimenjünk az utcára, s azt mondjuk: nem félünk!” – jelentette ki, majd egy hirtelen fordulattal azt is bejelentette: a zsidóirtás is „sípolással-dobolással kezdődött” és gyilkolással végződött, viszont a szégyen itt maradt. A kormányfő hangsúlyozta: szégyenli magát mások helyett is. A miniszterelnök beszéde után a tömeg, fáklyával a kezében elindult a Margit híd és a Lánchíd felé. A kormányfőt rendőrsorfal védte az atrocitásoktól.

19.30: Felesége kíséretében megérkezett Gyurcsány Ferenc is. A szocialista politikust a rakparton taps, az Országház előtti téren és a rakpart felső részén „Gyurcsány takarodj” bekiabálással fogadták. Gyurcsány szinte mindenkivel kezet fogott, illetveláthatólag ezt szerette volna, ám az ellene tüntetők hirtelen tojászáport zúdítottak felé. Testőrei hatalamas fekete esernyőkkel igyekeztek őt megvédeni. Gyurcsányt egy rohammentő is kísérte a színpad felé haladva, megvédve őt a tojászáportól. Valószínűleg „baráti” mentős lehetett a kocsiban, mert az egyik szocialista képviselő asszony meleg karszorongatással üdvözölte a mentőautóst, aki az MNO tudósítójának kérdésre, miszerint „Ez valami újfajta védelmi technika-e a kormányfő részére?” érdekes választ adott: „Nem Gyurcsányt, hanem az egész tömeget védi.” Az esemény alatt egy ember rosszul lett, négy embert előállítottak. Köztük volt a hírek szerint Fáber Károly, a Kossuth téri tüntetők által létrehozott Nemzeti Felkelők szóvivője is.

19.00: Hamarosan kezdődik az MSZP „Békelánc” elnevezésű rendezvénye, amelyre immár a szervezők várakozásainak megfelelően összegyűltek az érdeklődök a Duna pesti partján. A tömeg lassan kitölti a Lánchíd és a Margit híd közötti rakpartot, közöttük fel-feltűnnek vezető szocialista és SZDSZ-es politikusok, de itt van Kolompár Orbán, az OCÖ elnöke is, aki az MNO tudósítójának kezébe is a piros mellényesektől kapott fáklyát akart nyomni, ám igyekezete nem járt sikerrel: fáklyát tartani és írni nem lehet egyszerre. Az érkezők aláírhatják az óriásplakátokon kinyomtatott „Zéró tolerancia” kiáltványt is – ezt sokan meg is teszik. Egyelőre zene szól, a demonstrálók a rendezvény kezdetét várják, miközben az egyik rendező arra szólította fel a tömeget, hogy egymás kezét megfogva alkossanak békeláncot a két híd között. A felszólításnak kevesen tettek eleget, a békeláncnak még hiányoznak a szemei.

18.45 Este 7 órakor kezdődik az MSZP budapesti szervezete által meghirdetett „Békelánc”, amelyet az úgynevezett győzelem napja – a fasizmus felett aratott európai győzelem – alkalmából szerveztek. A demonstráción mások mellett beszédet mond Gyurcsány Ferenc, az MSZP elnöke is.
A szervezők előzetesen több ezer ember részvételére számítottak, nem sokkal a gyűlés kezdete előtt azonban csak pár százan jelentek meg a pesti Duna-parton – tájékoztat az MNO helyszíni tudósítója.

A Margit hídtól a Lánchídig lefoglalt területen egyelőre csak az Országháztól nem messze felállított színpad körül csoportosulnak a résztvevők. Sokak kezében hosszú fáklya látható, ezeket piros láthatósági mellénybe öltözött rendezők osztogatják. A környéken erős a rendőri biztosítás, buszokkal és teherautókkal érkeztek a rend őrei. Ugyanilyen erős a média érdeklődése is. Az Országház melletti rakparti lejárónál Árpád-sávos zászlót lobogtató fiatalokat látni. A közelben a Jobbik tart „ellenrendezvényt”, azzal a felkiáltással, hogy rasszista az, aki a magyarok ellen van ebben az országban.


Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://grizzly.blog.hu/api/trackback/id/tr106316665

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása