HTML

grizzlybear

Friss topikok

  • vczxwibyugl: svpatelzhmgipbvzbpvlensfvvq, The Renegade Diet, ypqzeqhdg, Buy The Renegade Diet, fZHjrdmwn, http:... (2012.03.19. 08:33) Közgazdász szemmel
  • lna: lna (2010.12.09. 19:42) 2010. 12. 02.
  • wassumerryvem: DUBLIN (Reuters) – The Irish Mothers Day Gifts Aviation Claim said it would permit flights to effe... (2010.05.06. 11:34) Életrajzi vonatkozások
  • grizzlyke: szia főpilóta, igen igyekszem megszerezni azt a cikket, de még nem tették fel (2010.03.10. 09:46) Bayer Zsolt levele Vona Gábornak

Címkék

2007.05.09. 12:56 grizzlyke

Kvótán felül nincs sürgősség   2007-05-08 22:30   Magyar Hírlap

Pákozdi Imre, Budapest 
 
Esti Krónika, május 4. A híreket a fél órája lelőtt túszejtő bankrabló esete uralja. Utána azonban két össze-vissza utaztatott súlyos beteg sorsa következik, az új kórházi rend e heti kárvallottai, kis híján áldozatai. A Péterfy Sándor Kórház igazgatója mentegetőzik, az ágynyilvántartó vezetője pedig elmondja, hogy a kórházi reform óta Budapesten százzal csökkent a sürgősségi ágyak száma, és legutóbb, május 2-án is nyolc intenzív osztály nem tudta ellátni a feladatokat, ezért helyettesítésre szorultak. A kiváló műsorvezetői kommentárból kiderül, hogy a volumenkorlát a sürgősségi ellátásra is vonatkozik, ami magyarul azt jelenti, hogy ha egy kórház a neki megszabottnál több sürgős ellátásra szoruló beteget vesz föl, ellátásukat és gyógyításukat senki nem téríti meg. Azaz ha kvótán felül ér nagy baj, kedves olvasó, nincsen számodra hely.

Az esetek és a megoldásukon fáradozó szakemberek tehát egyértelműen az ágyhiányról szólnak. Mit felel erre az egészségügyi miniszter? Megígéri, hogy felülvizsgálják az ágyszámhelyzetet. Ez idáig jó. De miért is vizsgálódnak? Nos, Horváth Ágnes, szó szerint: "Szükséges felmérni azt, hogy melyek azok a kórházak, amelyek valóban a szükségleteknek megfelelően gyógyítanak, és melyek azok, amelyek továbbra is indokolatlan beavatkozásokat végeznek. - Azt hiszem, rosszul hallok, de folytatja: - A rendszerben most is van tartalék."

Az ágyhiány életveszélyes következményéről szóló konkrét esetre és a felelős szakemberek panaszára tehát az a miniszteri válasz, hogy még mindig vannak tartalékok, és a kórházak még mindig léhán élnek a túlzottan sok ágy adta lehetőségekkel. Ahelyett hogy a visszatámadás újabb, bicskanyitogatón arrogáns, minősített eseteiről elmélkednék, egyszerűen csak megkérdezem: meddig mehet ez még így?

Meddig miniszter még Horváth Ágnes, meddig várat még az ügyészség nyomozása - na jó, ismeretlen tettes ellen - foglalkozás körében okozott súlyos veszélyeztetés tárgyában? A dolog sürgős, mert a múlt heti esetek bármikor megismétlődhetnek: az ágyszámhelyzet felülvizsgálatát ugyanis - amint az a híradás végén kiderült - legkorábban két-három hónap múlva tervezik.

Tisztelt miniszterelnök úr, tisztelt ügyészség, hadd jöjjön már valaki, aki ezt hamarabb megteszi. 
 
 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://grizzly.blog.hu/api/trackback/id/tr506316666

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása