HTML

grizzlybear

Friss topikok

  • vczxwibyugl: svpatelzhmgipbvzbpvlensfvvq, The Renegade Diet, ypqzeqhdg, Buy The Renegade Diet, fZHjrdmwn, http:... (2012.03.19. 08:33) Közgazdász szemmel
  • lna: lna (2010.12.09. 19:42) 2010. 12. 02.
  • wassumerryvem: DUBLIN (Reuters) – The Irish Mothers Day Gifts Aviation Claim said it would permit flights to effe... (2010.05.06. 11:34) Életrajzi vonatkozások
  • grizzlyke: szia főpilóta, igen igyekszem megszerezni azt a cikket, de még nem tették fel (2010.03.10. 09:46) Bayer Zsolt levele Vona Gábornak

Címkék

2007.04.15. 09:59 grizzlyke

Luxusra van pénz - Nyugatiból szórakozótatóközpont          gondola 2007. április 12. 17:36

A Fidesz továbbra sem tudja elfogadni a kormányzati negyed kialakításával kapcsolatos kormányzati elképzeléseket. A projekt - 2006. évi árakon - 43,7 milliárd forintba kerül, amihez további 5 milliárd értékű kiegészítő beruházás kapcsolódik.

Demszky Gábor főpolgármester, Zelles Sándor, a Kincstári Vagyoni Igazgatóság vezérigazgatója és Görözdi György projektigazgató, miniszterelnöki megbízott csütörtökön együttműködési megállapodást ír alá a kormányzati negyedre vonatkozó fejlesztési tervek és koncepciók megvitatására és összehangolására.

2009 - nagy buli indul a Nyugatiban

A főpolgármester a részletek közül kettőt emelt ki: villamos köti össze a kormányzati negyedet a belvárossal, illetve a Nyugat pályaudvar "Eiffel" csarnoka kulturális, szórakoztató funkciót kap. Az első épületek 2009 május végére készülnek el. A 165 ezer négyzetméternyi irodában 11 minisztérium és a Miniszterelnöki Hivatal 5.700 alkalmazottja dolgozik majd. A projekt - 2006. évi árakon - 43,7 milliárd forintba kerül, amihez további 5 milliárd értékű kiegészítő beruházás kapcsolódik.

Görözdi György hangsúlyozta, hogy a kormányzati negyed az államigazgatási reform fizikai kerete lesz. Bojár Iván András városarculati tanácsnok ezt azzal egészítette ki, hogy jelenleg egy minisztériumi alkalmazottra 40 négyzetméter felület jut, ami pazarló és nem felel meg a mai igazgatási technológiának sem. Beleznay Éva Budapest megbízott főépítésze az MTI-nek elmondta, hogy a Nyugati pályaudvar csarnoka azért ürül ki, mert a vágányok a mai külső vágányokkal egyvonalban kezdődnek majd. A vágányokat a Ferdinánd hídig biztosan lefedik, az ezt követő terület összekötésére pedig a pályázók tesznek javaslatot.

A luxus az fontos

"Miközben a kormány 9 százalékos inflációval, 56 százalékos gáz- és 33 százalékos villanyáremeléssel sújtja a lakosságot, még mindig nincs más és fontosabb témájuk, mint a saját kényelmükről, luxuselhelyezésükről gondoskodni" - reagált Cser-Palkovics András, a Fidesz helyettes szóvivője csütörtöki sajtótájékoztatóján a főváros és a kormány megállapodására. A politikus jelezte: a Fidesz ebben a formában továbbra is elfogadhatatlannak tartja az adminisztratív központ kialakításának kormánypárti elképzeléseit.

Elmondta: a Fidesz tavaly novembere óta kéri hiába a kormánytól a kormányzati negyed kialakításával kapcsolatos szakértői anyagok nyilvánosságra hozását, amelyekből kiderülne, valóban költségmegtakarítást eredményez-e a projekt. Mint elmondta, a kormány vagy nem tudja, hogy mennyibe kerül az adófizetők számára az új kormányzati negyed, vagy szándékosan titkolja a projekt költségeit.

"Ha igazak azok a kormányzati állítások, melyek szerint ez a negyed kialakítása költségvetési megtakarításokat eredményez (...), akkor biztos, hogy a kormány meri vállalni a nyilvánosságot és az embereket meri tájékoztatni arról (...), hogy ez ezekkel a számokkal megvalósítható-e" - fogalmazott Cser-Palkovics, aki jelezte: a Fidesz, amely eddig határozati javaslattal próbálta rávenni a kormányt a háttértanulmányok nyilvánosságra hozására, a jövőben "hatásosabb" eszközöket kíván alkalmazni.

A Kormányszóvivői Iroda is mond valamit...

A Kormányzati Negyed nem viszi a pénzt, hanem hozza: a sajtóban számtalanszor ismertetett számítások igazolják, hogy megtakarítást jelent az adófizetőknek, mert olcsóbbá teszi a kormányzat működését. Amikor tehát a radikális parlamenti ellenzék a terv miatt támadja a kormányt, akkor valójában a magyar adófizetőknek árt pártpolitikai megfontolásokból.

A Kormányzati Negyed előkészítése minden eddiginél átláthatóbb módon, a szakma és az érintett önkormányzatok bevonásával zajlik: a bíráló bizottságban ők vannak túlnyomó többségben, a kormányzatot mindössze egyetlen tag képviseli.

A Fidesz érvelése hamis azért is, mert - amint azt eddig többször is megírta a sajtó, tehát a Fidesz képviselőjének is illik tudnia - az Állami Számvevőszék képviselője tagja az úgynevezett Projekt Monitoring Bizottságnak. Így nemcsak alkalomszerűen, hanem folyamatosan biztosított az ellenőrzés - írja a Kormányszóvivői Iroda.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://grizzly.blog.hu/api/trackback/id/tr286316748

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása