HTML

grizzlybear

Friss topikok

  • vczxwibyugl: svpatelzhmgipbvzbpvlensfvvq, The Renegade Diet, ypqzeqhdg, Buy The Renegade Diet, fZHjrdmwn, http:... (2012.03.19. 08:33) Közgazdász szemmel
  • lna: lna (2010.12.09. 19:42) 2010. 12. 02.
  • wassumerryvem: DUBLIN (Reuters) – The Irish Mothers Day Gifts Aviation Claim said it would permit flights to effe... (2010.05.06. 11:34) Életrajzi vonatkozások
  • grizzlyke: szia főpilóta, igen igyekszem megszerezni azt a cikket, de még nem tették fel (2010.03.10. 09:46) Bayer Zsolt levele Vona Gábornak

Címkék

2007.04.12. 13:32 grizzlyke

Nem a bulvárpolitikára  -  Pokorni Zoltán interjúja a Heti válaszban    2007. április 12. 13:08

A következő parlamenti választásokon nem Gyurcsány Ferenc lesz az MSZP miniszterelnök-jelöltje - gyanítja Pokorni Zoltán. A Fidesz alelnöke, a XII. kerület polgármestere szerint pártjának alternatívát kell kínálnia ahelyett, hogy erejét a szocialisták elleni küzdelemre fecsérelné.

- Tizenhárom éve tagja a Fidesz-elnökségnek. Megszokásból, presztízsokokból indul a májusi pártkongresszuson az alelnökségért, vagy mert e körben születnek a döntések?

- Az elmúlt tizenhárom évben sokat változott a Fidesz elnökének szerepe. Bár továbbra is az ő szava a legsúlyosabb, a meghatározó stratégiai döntésekben az elnökség dönt.

- Nem elég csak bírálni - mondta egy lakossági fórumon. Ez az ön alelnöki kampányüzenete?

- Nem célom kampányolni, de szerintem ennek az évnek az a feladata, hogy alternatívát, programot és kormányzóképességet mutassunk fel.

- Mégsem csak a baloldal rágalma, hogy a Fidesznek nincs programja?

- Talán még emlékszünk rá: 2002-ben azok is, akik vetélytársainkra szavaztak, úgy ítélték meg, hogy bár ideológiai kérdésekben nem értenek egyet velünk, egyértelmű céljaink vannak, és képesek vagyunk kormányozni. Az elmúlt öt évben azonban a helyzet megváltozott. A politikusok hitelessége sosem látott módon zuhant, s ez befolyásolta a Fidesz megítélését is. Az emberek többsége elfordul a közélettől, sokan valamilyen ideális, nem létező politikai formát keresnek, nagy húzásokban, akciókban, néhányan forradalmi tettekben bíznak, tehát elutasítják a jelenlegi felállást.

- Vagyis már a Fidesznek sem hisznek az emberek?

- Az általános bizalomvesztés hatása alól mi sem tudjuk kivonni magunkat. Gyurcsány Ferenc hazudott, de ennek ma a teljes politikai elit issza a levét. Először egyébként a politika fordult el az emberektől. Ahelyett, hogy a pártok a hétköznapi problémákra igyekeztek volna megoldást találni, az erőket belterjes csatákra pazarolták. Ezt a politikusok is érzik, ezért próbálják meg az emberektől való eltávolodást bulvárosodással ellensúlyozni. Ez rossz irány, én például nem arra vagyok kíváncsi, milyen karórája van egy miniszternek, hol nyaral, vagy hogyan tud lányt kérni.

- A bulvárcsókos leánykérést párttársa, Rogán Antal követte el.

- A politika bulvárosodása pártállástól független.

- Tehát a bulvárfideszeseket is elítéli.

- Nem az én feladatom ítélkezni. Ráadásul világos szempont, hogy egy politikus minél szélesebb szavazótábort tudjon megszólítani. De akkor sem vagyok hajlandó elfogadni a gyurcsányi felfogást, amely a politikát a semmi csomagolásává zülleszti. A politikai marketing szükséges eszköz, de ma Magyarországon nem ezt látjuk, hanem marketingpolitikát. Sokszor nincs cél, tartalom, a politika lózungokkal dolgozik, ha kell, a politikusok show-műsorokban bohóckodnak, a programokból legfeljebb ötsoros összefoglalók, az érdemi beszélgetésekből, értelmes vitákból rövid veszekedések lesznek. Míg a vita a másik fél érveiről szól, a veszekedés a másiknak a személyéről.

- Épp önök nem hajlandók vitázni Gyurcsány Ferenccel, így kétségbe vonják politikai létét.

- Az alkalmasságát vonjuk kétségbe, hiszen elvesztette a hitelét. Ez nem állítható helyre néhány bulváros szerepjátszással, de még a milliós fizetésekkel megbízott PR-csapattal sem.

- Tehát biztos a 2010-es Fidesz-győzelemben?

- Ha az MSZP megteszi azt a szívességet, hogy 2010-ben Gyurcsány Ferencet indítja, nem kétséges a kormány bukása. Tartok azonban tőle, nem lesznek ennyire nagyvonalúak. Hogy is volt három éve? Vigye el a balhét a miniszterelnök, a Fidesz bízza el magát az európai parlamenti voksoláson aratott győzelmén, aztán jöhet egy új fiú, akit nem lehet felelőssé tenni a megelőző hibákért. Nyilván most is létezik hasonló forgatókönyv. Nem véletlenül volt a miniszterelnöknek olyan fontos, hogy átvegye az MSZP irányítását. Nagy kérdés, hogy torkán akad-e a gombóc - rövidesen kiderül, hogy milyen anyagból is van gyúrva ez a szocialista párt. Kérdés, hogy leszakadnak-e róla jelentős szavazócsoportok vagy akár politikusok. Ez a kormány csak úgy bukhat meg, ha húsz szocialista képviselő már nem hajlandó nevét adni ehhez a reformnak kikiáltott vagdalkozáshoz.

- Tehát elég, ha a Fidesz hátradől és várja, mikor esik szét az MSZP?

- A szocialisták együvé tartozásának nem a nem létező kormányzati sikerek, a dübörgő gazdaság, a hallatlan személyes népszerűség az abroncsa, hanem a Fidesztől és Orbán Viktortól való beteges rettegés. Szavazótáboruknak is ez ad feloldozást az ellentmondásokra. "Vizitdíj, ágydíj, tandíj, bezáró kórházak, egekbe szökő árak, jól át lettünk verve - na, de az Orbán még ennél is rosszabb lenne."

- Mi a megoldás? Húzódjon háttérbe Orbán Viktor?

- Orbán Viktor az elmúlt tizenöt év legkarizmatikusabb magyar politikusa. A mi közös feladatunk az, hogy bebizonyítsuk: a kormány PR-gépezete által sulykolt torz Orbán-kép manipuláció, és a Fidesz képes jobban kormányozni az országot.

- Ezért kell hát a program.

- Egyrészt, de nem csak ezért. A Fidesz miatt is fontosnak tartom. Rossz, ha nap mint nap csak a másikhoz mérjük magunkat, ha abból áll az életünk, hogy a kormány mond valamit, s mi csak reagálunk rá. Azt szeretném, hogy ne hozzájuk illesszük a munkánkat, hanem az ország gondjait szem előtt tartva határozzuk meg a teendőinket. Az embereknek nem hatalmi politikára, hanem felelős társadalompolitikára van szükségük. Mert sem az ország, sem a politika bajára nincs hirtelen felbukkanó, fényével mindent beragyogó azonnali megoldás.

- Azaz haszontalan a népszavazási kezdeményezés?

- Nem. A népszavazásnak azonban akkor van igazán értelme, ha amellé, hogy mit nem akarunk, oda tudjuk tenni azt is, hogy milyen megoldásokat javaslunk. Csak úgy lehetünk konstruktívak, ha nem emészti fel erőnket a vetélytársaink által ránk kényszerített harc.

- Nem szeret harcolni?

- Nem. De tudomásul veszem, hogy a konfrontáció sokszor elengedhetetlen. Ezért vettem részt én is a pszichiátriai intézet bezárása elleni demonstráción. Természetesen ez önmagában nem elég. Főként hogy a Fidesz éppen az egészségügyben mutathat komoly alternatívát.

- Nem is tétlenkedik: ön jelentette be, hogy a fideszes önkormányzatok nonprofit gazdasági társasággá alakítják egészségügyi intézményeiket. Elirigyelte Mikola István kenyerét?

- A főváros egészségügyi bizottságának tagjaként sajnos közelebbről szemlélem azt a dilettantizmust, amellyel a kormány nekilátott a "reformnak", valódi nevén a pénzbehajtással vegyített ingatlanspekulációnak.

- Harcos, kemény szavak.

- A Hegyvidék az ország legértékesebb ingatlanjaival rendelkezik, így polgármesterként testközelből látom, mi történik valójában. Itt van például a svábhegyi gyermekszanatórium. Az intézménynek nincs adóssága, épületei felújítva állnak, nemcsak a magyar, de még a német nyelvterület orvosait is itt képzik tovább. Csak egy baja van, amiért meg kell szűnnie. Túl értékes telken fekszik.

- Ha ennyire foglalkoztatja az egészségügy, a múlt héten nyilván volt egy jó napja.

- Molnár Lajos távozása esedékes volt, lemondása ugyanakkor nem biztosíték arra, hogy megváltozik az irány, és semmivé lesz a kormány vagdalkozása és cinizmusa. Attól tartok, lesz még elég dolgunk az egészségüggyel. Nem tudjuk megakadályozni, hogy szakmai műhelyeket szétverjenek, eladják az ingatlanokat, a kiszemelt beruházónak azonban a hároméves változtatási tilalommal meg tudjuk üzenni: megveheted a területet, de nem fogsz tudni plázát vagy irodaházat építeni. Talán ez eltántorítja az érdeklődőket. A nonprofittá alakítás is a privatizációs szándékok letörésére szolgál, az ilyen társaságokat ugyanis később sem lehet átmenteni a piaci szférába.

- Nincs is szükség reformra, vagy csak a megvalósítás módjával van gondja?

- Elsősorban nem az ellátórendszereket kell reformálgatni, hiszen nem azok okozzák a pénzhiányt. Sokkal inkább az államadósság. Amíg mi itt beszélgetünk, egy iskola bezárásából megtakarított összeg megy el kamattörlesztésre. Az utóbbi időszakban hatról nyolc százalékra emelkedett az alapkamat - ez az 1200 milliárdos kamatteherből 400 milliárd forint. Ennyi ma a gyurcsányi hazudozás ára. Évente egy négyes metróé. Ha egy kormány hazudik, működtetni tudja ugyan az országot, csak éppen irdatlan költséggel. Ezt most fizetik meg a bezárt gyermekklinika asztmától szenvedő betegei, az elküldött szakképzési oktatók, vagy akik mellett nem újítják fel az utakat, járdákat. Az emberek sokszor persze azt gondolják, hogy az államadósság távoli, megfoghatatlan dolog. Pedig ott van a kátyúban, ott van minden bezárt kórházban, óvodában, orvosi rendelőben, munkahelyi elbocsátásban. Elsősorban tehát az adósságcsapdából kell kikeverednünk, amihez hiteles, átgondolt gazdaságpolitikára van szükség. A Fidesznek az a dolga, hogy erről győzze meg az országot és annak jobb sorsra érdemes lakóit.

Heti Válasz - fidesz.hu

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://grizzly.blog.hu/api/trackback/id/tr526316756

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása