HTML

grizzlybear

Friss topikok

  • vczxwibyugl: svpatelzhmgipbvzbpvlensfvvq, The Renegade Diet, ypqzeqhdg, Buy The Renegade Diet, fZHjrdmwn, http:... (2012.03.19. 08:33) Közgazdász szemmel
  • lna: lna (2010.12.09. 19:42) 2010. 12. 02.
  • wassumerryvem: DUBLIN (Reuters) – The Irish Mothers Day Gifts Aviation Claim said it would permit flights to effe... (2010.05.06. 11:34) Életrajzi vonatkozások
  • grizzlyke: szia főpilóta, igen igyekszem megszerezni azt a cikket, de még nem tették fel (2010.03.10. 09:46) Bayer Zsolt levele Vona Gábornak

Címkék

2007.04.05. 12:03 grizzlyke

Hová ment Molnár doktor?             Nyiri János  2007. április 5. 00:00   gondola.hu

A miniszter lemondásának híre sikeres médiaesemény. Eredményesen tereli el a figyelmet a lényegről, a gyalázatról, ami az egészségügyben és az egészségüggyel folyik. Pedig az életünkről van szó, és ez nem túlzás.
 
Könnyű az embert becsapni. Vegyünk egy példát.
Nem az az igazi kérdés, hogy a miniszter hová ment, hanem hogy honnan távozott. Pontosabban: miből; mit hagyott maga után?

Lássunk néhány példát.

Az unalomig hangoztatott, ám betegei gyenge érdekérvényesítő képessége miatt mégiscsak privatizálandó (netán máris privatizált?) Lipótmezőn található intézmények közül valami három egyetemi tanszék – ha igazak a hírek, igazából helyhiány miatt! - megszűnik. Ötven évvel az utolsó budapesti ágyúlövés után, miután az egész magyar ideg- és elmekórtan, a társuló pszichológiával egyetemben, nemzetközi hírű, egyszerűen kizavarja őket a kormány abból az épületből, amelyet kifejezetten nekik építettek hajdan.

Ez háromszoros rablás. Meglopják a jelent és a holnapot, a mai és a jövendőbeli betegeket és tudományt, ráadásul megrabolják az elődök épített örökségét. Normális országban a fegyház lenne a minimum.

A cukorbetegség egyik veszélyes szövődménye az üszkösödés. A tb az úgynevezett keszonkezelést nem támogatja, mert drága (cirka 500 ezer forint). Támogatja viszont az amputálást, mert az csak 250 ezer. Igaz, utána a beteg leszázalékolva már nem fizet járulékot, de kap rokkantnyugdíjat, tolószéket stb.-t, de a tb-nek így jobb. Normális országban ezért mi lenne a minimum?

Vegyünk strukturális súlyú ügyeket. A tb már régebb óta felső limitet állított mindenhol. Aki a számára engedélyezettnél többet műt, kúrált stb., annak a plafon fölötti kiadásait nem térítik meg. Az orvos azzal a problémával néz szembe, hogy finanszírozza-e a saját zsebébből egy beutalt betegnek, akit hozzá vetett a jó (vagy bal) sorsa, teszem azt a hatszázezer forintos műtétjét és gyógyszerezését. Ha viszont kiderül, hogy az illető orvos "félrekezelte a beteget", akkor a tb nem áll mögé, hogy mi tiltottuk meg, mert limiten felüli volt az illető, hanem az orvost és a kórházat marasztalja el a bíróság.

Nyugodtan lehet összeesküvés-elméleteket is kreálni, ha végiggondoljuk, hogy a miénk úgyszólván az egyetlen ország a világon, ahol jogszabály kötelezi a vajúdó anyákat, hogy szülés előtt (netán közben és utána is) országúti rallin vegyenek részt, jobb esetben szirénázó mentőben, rosszabb esetben (pl. hajnalban, ünnepnapon) a családi autó hátsó ülésén. A tapolcai kismamák részére kijelölt pálya végcélja Ajka, de szellemesen úgy van kitalálva a dolog, hogy útközben futó pillantást vethetnek a sümegi szülészetre - be persze nem mehetnek, így döntött a kormány.

Az országban százszámra állnak a korszerű és működőképes berendezések, ám az OEP nem támogatja a használatukat. Például úgyszólván tökéletes diagnózist adó CT-k fölött rohan el az idő anélkül, hogy a teljesítményük 50-60 százalékát kihasználták volna. Így igazi luxus az ilyen masina! Hát ezért milyen büntetést szabna ki a nyájas Olvasó?

A teljes képhez tartozik az is, hogy van okuk félni a mentősöknek, orvosoknak bizonyos szubkultúrájú betegektől, és nem emlékszik senki, mikor védte meg a hivatal a veszélyben lévő egészségügyi dolgozót.

Az egészségügy reformra szorult, de a legkevésbé sem arra, amit a miniszter követett el - vajon őnéki mi lesz az osztályrésze?

Mint említettük az entrée-ban, könnyű az embert becsapni.

Valójában megelőlegezett kérdés, hogy hová ment Molnár doktor? És vajon ki fog válaszolni a „reformált” kórházi folyosókon a hosszú sorban várakozó betegeknek? Ki fogja megmondani nekik, hogy az egyik Molnár doktor Angliába ment, a másik Norvégiába, a harmadik Amerikába, a negyedik orvoslátogatónak, az ötödik jól felszerelt magánkórházba milliomosokat gyógyítani…

Akkor majd mindenkinek eszébe fog jutni a miniszter, akármi lesz is éppen a neve.
 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://grizzly.blog.hu/api/trackback/id/tr486316773

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása