HTML

grizzlybear

Friss topikok

  • vczxwibyugl: svpatelzhmgipbvzbpvlensfvvq, The Renegade Diet, ypqzeqhdg, Buy The Renegade Diet, fZHjrdmwn, http:... (2012.03.19. 08:33) Közgazdász szemmel
  • lna: lna (2010.12.09. 19:42) 2010. 12. 02.
  • wassumerryvem: DUBLIN (Reuters) – The Irish Mothers Day Gifts Aviation Claim said it would permit flights to effe... (2010.05.06. 11:34) Életrajzi vonatkozások
  • grizzlyke: szia főpilóta, igen igyekszem megszerezni azt a cikket, de még nem tették fel (2010.03.10. 09:46) Bayer Zsolt levele Vona Gábornak

Címkék

Undorítóóóóóó

2007.03.22. 20:04 grizzlyke

Fizetni kell az érettségi vizsga másnapjától       2007-03-22 19:15

Nem kell félnie a GYES-en, GYET-en lévő kismamáknak, az Országos Egészségbiztosítási Pénztártól (OEP) a héten kapott levél ellenére továbbra is jár nekik az egészségügyi ellátás. A tanulmányaikat befejezett 18 évesek már nem ilyen szerencsések: az érettségi vizsga másnapjától már fizetniük kell az egészségügyi szolgáltatási járulékot - hívta fel a figyelmet a március 31-e után életbe lépő új szabályozás veszélyeire Szombathy Márta, a Nagycsaládosok Országos Egyesületének (NOE) elnökségi tagja.

Több tízezer fővárosi és Pest megyei kismama kapott a hét elején fenyegető hangnemű levelet az egészségbiztosítási pénztártól - jelentette ki Szombathy Márta csütörtökön sajtótájékoztatón. A levélben a pénztár felhívta a figyelmet: március 31-ével megszűnik a kismamák eltartotti jogviszonya, ezen az alapon nem vehetik igénybe az egészségügyi szolgáltatásokat. Csak akkor jár nekik az ellátás, ha bejelentkeznek az APEH-nél és adó módjára havonta fizetik az egészségügyi szolgáltatási járulékot. A NOE csütörtöki tájékoztatóján elmondták: sok ijedt kismama jelentkezett náluk. A szervezet szakértői megnyugtatták őket: amíg GYES-en, GYET-en vannak, ha orvoshoz fordulnak, csak a vizitdíjat kell fizetniük.

Az érettségiző, illetve egyetemi, főiskolai tanulmányaikat éppen befejező fiataloknak azonban az új szabályozás nem ad kibúvót. Hiába tudja biztosan egy frissen érettségizett diák, hogy ősztől felvették egy felsőoktatási intézménybe - tehát újra jár majd neki az egészségügyi szolgáltatás -, a vizsga utáni naptól fizetnie kell a járulékot. Ellenkező esetben az adóhatóság végrehajthat.

A friss diplomásokkal szemben sem toleráns az új szabályozás, hiszen kevés végzősnek lesz azonnal munkája. Például a tanári szakokon diplomázók biztosan csak hónapokkal az utolsó vizsganap után kezdhetnek dolgozni, hiszen akkor kezdődik az iskolaév. Ez alatt az idő alatt nekik is kötelező a járulék fizetése.

Megoldást jelenthetne a tanulói jogviszony meghosszabbítása, mert akkor az iskolai tanulmányaikat befejezők időt kapnának arra, hogy elhelyezkedjenek, illetve beiratkozzanak egy másik tanintézetbe - közölte Morvayné Bajai Zsuzsanna, a NOE elnökhelyettese.

Az egészségügyi szolgáltatási járulékot április 1-től kell fizetniük azoknak, akiknek semmilyen egyéb jogosultságuk nincs - tájékoztatta a Független Hírügynökséget Molnár Barbara, az OEP szóvivője. Tehát ha valakinek nincs munkahelye, de munkanélküliként sincs regisztrálva, nincs GYES-es, GYET-en vagy nem nappali hallgatója felsőoktatási intézménynek. Az egészségügyi szolgáltatási járulék a minimálbér 9 százaléka, tehát havi 6-7 ezer forint. Amennyiben az illető bármilyen más jogosultságot szerez az egészségügyi szolgáltatások igénybevételére, nem kell tovább fizetnie ezt a járulékot.

FH

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://grizzly.blog.hu/api/trackback/id/tr216316830

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása