HTML

grizzlybear

Friss topikok

  • vczxwibyugl: svpatelzhmgipbvzbpvlensfvvq, The Renegade Diet, ypqzeqhdg, Buy The Renegade Diet, fZHjrdmwn, http:... (2012.03.19. 08:33) Közgazdász szemmel
  • lna: lna (2010.12.09. 19:42) 2010. 12. 02.
  • wassumerryvem: DUBLIN (Reuters) – The Irish Mothers Day Gifts Aviation Claim said it would permit flights to effe... (2010.05.06. 11:34) Életrajzi vonatkozások
  • grizzlyke: szia főpilóta, igen igyekszem megszerezni azt a cikket, de még nem tették fel (2010.03.10. 09:46) Bayer Zsolt levele Vona Gábornak

Címkék

2007.03.11. 20:05 grizzlyke

Orbán Viktor: Magyarország csak a magyar földdel együtt Magyarország   2007. március 10. 14:31 MNO
Tablettás bor a jelenlegi kormányzati reform

Erős vidékre van szükség, amely képes biológiailag és gazdaságilag fenntartani az országot. A politikai, demográfiai, gazdasági biztonság és stabilitás feltétele a vidék megerősítése - jelentette ki Orbán Viktor szombaton Hódmezővásárhelyen a Magosz országos küldöttgyűlésén.

A Fidesz elnöke a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetségek Országos Szövetségének hódmezővásárhelyi küldöttgyűlésén leszögezte: "Magyarország csak a magyar földdel együtt Magyarország és a magyar nép csak a magyar földdel együtt magyar nép".

Nem lehet olyan kormánya az országnak, amely a városi életformát jónak minősíti, a vidékit pedig felszámolandónak. Ki kell állni az urbanizációt erőltető kormányzati politikával szemben és a falusias településeken egyre szélesebb körben kell elérhetővé tenni a városi szolgáltatásokat - hangsúlyozta a politikus.

Orbán Viktor beszédében a tablettás borhoz hasonlította a jelenlegi kormányzati reformot, amely a maga nemében ugyan költséghatékony, de csupán az jár jól vele, aki kikeveri, mindenki más csak veszít.

"Ha ez így megy tovább, amit nem sikerült elérni a téeszesítéssel, azt most sokkal ravaszabb és kifinomultabb piacgazdasági eszközökkel fogják elérni: föl fogják számolni a magyar gazdavilág tekintélyes részét" - mondta a Fidesz elnöke.

Hozzátette: az iskolák, posták bezárásával, a vasúti szárnyvonalak felszámolásával a magyar vidéket elmúlásra akarják kárhoztatni, és ezt reformnak nevezik.

A politikus szerint be kell fektetni a vidékbe, "nem is keveset, hanem nagyon sokat". A magyar államnak az elmúlt hatvan esztendő rossz alapelvekre építő mezőgazdasági politikája miatt komoly adóssága van a vidékkel szemben - fűzte hozzá.

Magyarországnak nemcsak a mezőgazdasági, hanem a turisztikai és kulturális adottságai is kiválóak, ezeket kell kihasználni, amikor a vidék jövőjéről beszélünk - közölte Orbán Viktor.

Átlátható támogatási rendszert követel a Magosz

A Magosz átlátható, kiszámítható támogatási rendszert és birtokpolitikát követel, valamint azt, hogy a gazdáknak járó pénz határidőre fizessék ki. Erről már Jakab István, a Magosz elnöke beszélt. Szólt arról is, a mezőgazdaság piaci problémáit nem lehet megoldani csupán a bioenergetikára alapozó fejlesztésekkel. A gazdákat nem lehet kiszolgáltatni ennek a ma még kiforratlan rendszernek - jelentette ki Jakab István.

Gráf: be kell hozni a magyar mezőgazdaság technikai hátrányát

A magyar mezőgazdaság előtt álló feladatokat rangsorolva a legfontosabb a műszaki, technológiai hátrány ledolgozása - mondta Gráf József agrárminiszter a Magosz országos küldöttgyűlésén.

Ausztriában egy hektárnyi megművelt termőterületre 11 ezer euró értékű eszköz jut, Magyarországon csupán 2.200 euró - mondta a politikus.

Az elkövetkező két-három évben a műszaki elmaradottságot le kell dolgoznunk, mert nem engedhetjük meg, hogy ötször erősebb technikai felszereltségű ellenféllel versengjünk - tette hozzá.

A miniszter szerint pénzügyi téren némi javulás tapasztalható: az agrártámogatások összege 2003-ban nem érte el a 200 milliárd forintot, idén 453 milliárd forint lesz. Ez azonban még mindig csak kétharmada a 15 régi uniós tagország támogatottságának, pedig velük kell versenyezni.

A magyar agrárium kapacitásainak csupán 60-65 százalékát használja ki, a régi tagországoknál ez az arány 90-95 százalék. A termelés szinten tartását vagy csökkentését szorgalmazó uniós mezőgazdasági politika csak Magyarország hátrányát konzerválná, ezért ez ellen az agrár-külpolitikának "kőkeményen" föl kell lépnie, biztosítva a fejlődés lehetőségét - jelentette ki

A mintegy 30 százalékos terméktöbblet felét a belső uniós piacokon, felét pedig az unión kívül lehet majd értékesíteni. Gráf József elmondta: ennek érdekében intenzív tárgyalásokat folytat Oroszországban, Horvátországban és Szerbiában.

Az élelmiszerbiztonság javítása területén sikerült részeredményeket elérni, tavaly az utolsó negyedévben mintegy 600 tonnányi élelmiszert foglaltak le.

Ebben a küzdelemben nemzetközi bűnözői csoportokkal kellett összecsapni, és a harchoz a minisztérium a hatósági eljárás, a rendőrség és nemzetbiztonság minden lehetséges eszközét fölhasználta - mondta Gráf József.

A miniszter bejelentette, hogy kezdeményezi a Nemzeti Földalap felügyelő bizottságának összetételéről szóló döntés felülvizsgálatát, és kéri a parlament mezőgazdasági bizottságának elnökét, hogy a Magoszt ért méltánytalanságot szüntessék meg.

Nyakó: inkább támogatni kellene Gráf József agrárminisztert

Nyakó István, az MSZP szóvivője reagálásában azt mondta, szép gondolat, hogy Orbán Viktor erős vidékről beszélt, "kár, hogy mindez nem jutott eszébe, amikor kormányon volt".

A kormánypárti politikus úgy fogalmazott, Orbán Viktor szabadította rá Torgyán Józsefet Magyarországra, csak azért, hogy a Fidesz elnöke miniszterelnök lehessen. Ennek a terhét nyögte a vidék és az agrárium - tette hozzá Nyakó István.

A szocialisták szóvivője azt is mondta, annak idején egy terv valósult meg a magyar mezőgazdaságban: egy-két szőlősgazda meggazdagodott Sárazsadány környékén, két terv azonban füstbe ment: "nem ehetünk chilei cseresznyét, és a Tokaj Kereskedőház környékén sincs szent tehén telep".

Nyakó István szerint inkább támogatni kellene Gráf József agrárminisztert, aki keményen harcol Brüsszelben a magyar gazdák érdekeiért, és várakozáson felül szerez európai uniós támogatást a magyar vidék számára.

(MTI, radio.hu)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://grizzly.blog.hu/api/trackback/id/tr206316875

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása