HTML

grizzlybear

Friss topikok

  • vczxwibyugl: svpatelzhmgipbvzbpvlensfvvq, The Renegade Diet, ypqzeqhdg, Buy The Renegade Diet, fZHjrdmwn, http:... (2012.03.19. 08:33) Közgazdász szemmel
  • lna: lna (2010.12.09. 19:42) 2010. 12. 02.
  • wassumerryvem: DUBLIN (Reuters) – The Irish Mothers Day Gifts Aviation Claim said it would permit flights to effe... (2010.05.06. 11:34) Életrajzi vonatkozások
  • grizzlyke: szia főpilóta, igen igyekszem megszerezni azt a cikket, de még nem tették fel (2010.03.10. 09:46) Bayer Zsolt levele Vona Gábornak

Címkék

2007.03.03. 08:39 grizzlyke

Gallup:    az összeomlás szélén az MSZP !!    Nem a támogatottsága, hanem az előnye 37 százalék a Fidesznek
2007-03-03. 02:20:45  nemenyi.net

Fikázzák a kommunistákat?
 
"Az MSZP támogatottsága már nincs messze az újabb lélektani határt jelentő egyszámjegyű tartománytól" - olvasható a Gallup pénteken nyilvánosságra hozott elemzéséből. Gyurcsány Ferenc miniszterelnökkel még soha nem voltak ennyien elégedetlenek.

"Az MSZP támogatottsága már nincs messze az újabb lélektani határt jelentő egyszámjegyű tartománytól" - vonja le a következtetést a február elején végzett, az összes megkérdezett válaszát figyelembe vevő vizsgálatából a Gallup elemzése. Ha a teljes minta helyett a határozott pártpreferenciával rendelkezőket veszik figyelembe, akkor a Fidesz előnye még szembeszökőbb: 37 százalékpontnyi. Ebben a körben ugyanis az MSZP 25 százalékos, míg a Fidesz 62 százalékos támogatottsággal bír - mutat rá a kutatás.

Az "elszánt párthívek", vagyis pártot választó biztos szavazók között a szocialista párt 29 százalékos, míg az ellenzéki párt 60 százalékos tábort tudhat maga mögött - teszik hozzá. Ebben a körben a Fidesz támogatottsága 31 százalékponttal több, mint amekkora támogatottsággal az MSZP rendelkezik.

Az MDF-re és az SZDSZ-re az összes megkérdezett két-két százaléka, a határozott párpreferenciával rendelkezők három-három százaléka, a pártot választó biztos szavazóknak pedig a négy-négy százaléka voksolna - írja a Gallup. A felmérés szerint 33 százaléknyian állítják azt, hogy a Fideszre szavaztak a tavaly áprilisi választásokon. A szavazásra jogosultak 54 százaléka venne részt egy most vasárnap esedékes választáson, ugyanakkor közülük nem mindenki rendelkezik határozott pártpreferenciával.

78 százalék rosszabbul él

Az ország gazdasági helyzetét a megkérdezettek 87 százaléka tartja többé-kevésbé rossznak, minden harmadik válaszadó pedig nagyon rossznak ítéli - világít rá a tanulmány. Az adatok szerint a magyarok 78 százaléka látja úgy, hogy családja anyagi helyzete, megélhetési lehetőségei rosszabbak az egy évvel ezelőttinél, és mindössze 11 százaléka érzékel javulást. A megkérdezettek 28 százaléka mondja, hogy többé-kevésbé jól él, ezzel szemben 71 százalék nagyon elégedetlen, vagy "inkább elégedetlen" azzal, ahogy él - olvasható a közvélemény-kutató intézet közleményében.

A kilátásokat tekintve különösen rövidtávon, a következő egy évre nézve szembeszökő a pesszimizmus: a kérdezettek 60 százaléka a családja számára további romlást feltételez, a hosszabb távú hatást tekintve pedig a megkérdezettek valamivel több mint negyede remél pozitív változást, közel harmada pedig úgy látja, hogy négy év múlva még rosszabb lesz a helyzet. Gyurcsány Ferenc miniszterelnök munkájával a magyar felnőttek kétharmada, azaz 67 százaléka elégedetlen - áll az elemzésben.

A kormányfő munkájának megítélése ezzel "újra rekordokat döntött": "még soha ennyien nem voltak elégedetlenek a munkájával (a magyar felnőttek kétharmada, 67%), és soha ilyen kevesen nem álltak mögötte (minden ötödik választópolgár, 20%)" - írja a Gallup. A Gyurcsány-kormány tevékenységével a megkérdezettek 13 százaléka elégedett, 73 százaléka pedig elégedetlen.

Van aki MSZP-és erősödést mért

A TÁRKI csütörtökön közreadott pártpreferencia kutatásából az derül ki, hogy a Fidesz hat százalékponttal vezet a nagyobb kormánypárttal szemben az összes választó és tíz százalékponttal a biztos szavazó pártválasztók körében. Az MSZP-re a januári 17 százalékhoz képest februárban az összes választó 20 százaléka szavazna, míg a Fidesz támogatottsága a januári 30 százalékról februárra 26 százalékra csökkent. A felmérés szerint a biztos szavazó pártválasztókon belül az SZDSZ négyszázalékos, míg az MDF nyolcszázalékos táborral rendelkezik.

A Szonda Ipsos szerdán közzétett jelentése szerint csökkent a különbség a Fidesz és az MSZP között. Az ellenzéki párt továbbra is vezet, de egy hónap alatt tizenháromról tíz százalékpontra csökkent előnye az összes választókorú polgár körében, a biztos pártválasztóknál pedig az előny 22 százalékról tizenhat százalékra mérséklődött. Az MDF pedig a szavazatok hét százalékát kapná meg, ha most vasárnap lennének a választások. A Szonda Ipsos szerint az SZDSZ jelenleg a választók öt százalékára számíthat.

A Századvég február közepén megjelent elemzésében az olvasható, hogy a teljes választókorú népesség 17 százaléka szavazna a Magyar Szocialista Pártra, 25 százaléka a pedig a Fideszre. A választásra jogosult biztos szavazó pártválasztók 51 százaléka a Fideszre, 35 százaléka a szocialistákra voksolna. A kutatás szerint az Országgyűlés másik két kis pártja továbbra is a parlamentbe kerülési küszöb környékén foglal helyet: az MDF támogatottsága a biztos szavazók körében hat százalékot, míg az SZDSZ-é négy százalékot mutat.

A Medián február elején készített tanulmányából az derül ki, hogy az ellenzéki pártra a teljes népesség 37 százaléka szavazna. Az MSZP támogatottsága egy százalékponttal csökkent a januári adatokhoz viszonyítva.

[Forrás: MTI

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://grizzly.blog.hu/api/trackback/id/tr806316927

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása