HTML

grizzlybear

Friss topikok

  • vczxwibyugl: svpatelzhmgipbvzbpvlensfvvq, The Renegade Diet, ypqzeqhdg, Buy The Renegade Diet, fZHjrdmwn, http:... (2012.03.19. 08:33) Közgazdász szemmel
  • lna: lna (2010.12.09. 19:42) 2010. 12. 02.
  • wassumerryvem: DUBLIN (Reuters) – The Irish Mothers Day Gifts Aviation Claim said it would permit flights to effe... (2010.05.06. 11:34) Életrajzi vonatkozások
  • grizzlyke: szia főpilóta, igen igyekszem megszerezni azt a cikket, de még nem tették fel (2010.03.10. 09:46) Bayer Zsolt levele Vona Gábornak

Címkék

2007.02.23. 22:32 grizzlyke

Elvennék az ünnepet        -  Farkas Attila  2007. február 22. 0:01 Magyar Nemzet

Ünneplés nélküli ünnepre készülne a hatalom. Korán letudnák a zászlófelvonást a vasfüggönnyel lezárt Kossuth téren, utána - ajánlja az Őszödi Böszme - legyen politikamentes március 15-e. Gyurcsány nem akar szólni, jobban is teszi, hiszen még Batthyány, Kossuth, Petőfi, a márciusi ifjak és az aradi vértanúk letegezése következne Nagy Imre után, ha elkapná a szónoki hév.

Különben is, kellenek rendőrök, mesterlövészek máshová, nem csak a Nemzeti Múzeumhoz, ahol tavaly a kormányfő beszélt, és nem csaptak le terroristák - hál’ istennek azóta máshol sem -, hiába riogat ezzel Gyurcsány Ferenc és Szilvásy György a piros betűs napok közeledtével. Március idusa küszöbén nem csak Szilvásy szirénhangja erősödik, a lakájsajtó is bekapcsolódik. Egyik bulvárlapunk teljes oldalt szentel annak, hogy bemutassa a Bene-Szabadfi-Gergényi belső hármas dirigálta verőlegények készülődését az ünnepre - oszlatósorral és -ékkel, vízágyúkkal, hanggránátokkal trenírozott lovakkal.

Őszödi Böszme még a múlt héten előénekelte: elképzelhetőnek tartja, hogy kormánya visszafogottan ünnepeljen. Most dúdolják tovább a gyurcsányi dallamot. Kóka János rögtön dúrban zendített rá, amikor a Magyar Rádióban azt vizionálta, hogy „Orbán Viktor polgárháborút szeretne csinálni március 15-én”. Az alákérdezős interjúban a riporternő nem firtatta (hogyne, még bekerülne a miniszter rágalomszámlálójába), mire alapozza a békák és tudósok ádáz ellenfele súlyos vádját. Helyette a baljós mondatok után „bátran” Kókának szegezte: "Számtalan rágalom éri önt...." A Fidesz elnöke perel, amire az SZDSZ-elnökaspiráns úgy visszakozott, a polgárháborút csak szimbolikus értelemben használta.

A magyarázkodásra kényszerülő Kóka János után mások folytatják. Tegnap Lendvai Ildikó is elfuvolázta az ismerős dallamot kedvenc Nap-keltéjében, hogy "a radikalizálódás politikáját" folytatja Orbán Viktor, ha beszédet mond március 15-én. Ugyanitt és ugyanígy szóla a magyar politika immár teljesen szellemtelen Miskakancsója, Kuncze Gábor is.

Értem én, hogy az SZDSZ ma már nemigen szeretne tömegekkel ünnepelni március 15-én. Úgy vélik, azok az idők elmúltak. A több mint másfél évtizede főpolgármester Demszkynek nem kell már munkát keresni a Gyorskocsi utcában, Haraszti jól fizetett EBESZ-apparatcsikként küzd a sajtóért - hogy melyikért, ne firtassuk -, Kőszeg pedig nyilván idejétmúltnak tartja már kiállni az emberi jogokért, ezért ment nyugdíjba a Magyar Helsinki Bizottságtól. Az utódpárt MSZP-nek pedig csak fel kell frissíteni a Kádár-kori technikákat. A „gyilkológép” Che Guevarát minap ünnepelték fiataljaik Gyurcsánnyal, egynémelyikükben pedig bizonyára bizsergető gondolat lenne visszatérni a forradalmi ifjúsági napokhoz, rehabilitálva Kun Bélát, Szamuelyéket, a Kovács Bélát elhurcoló szovjeteket. Akár visszatérhetne a múlt: mint a 70-es, 80-as években dívott, az ünnepen a fiatalok menjenek iskolába, csoportos mozivetítésre - a film kiválasztásában az agitprop egykori üdvöskéje, Lendvai Ildikó segíthetne. Történelmi emlékhelyeken ne kószáljanak. (A budapesti Kossuth-szobor környéke úgyis műveleti terület.) S hogy valami új is legyen, a gyurcsányi reformok jegyében a városok, falvak utcáin ne kettesével járjanak a rendőrök, hanem oszlopban és ékben, ha már készülnek. Bár lehet, kár a pénzért, hiszen az EU igazságügyi biztosa tegnap az októberi rendőri túlkapások március 15-i megismétlésétől óvott.

Hála az Őszödi Böszmének, most már minden történelmi évforduló, nagyobb tömegrendezvény kapcsán riadalom támad a hatalom berkeiben. November 4-e méltóságteljes százezres felvonulása sem homályosítja október 23-a rendőri rémtetteit. Március 15-én Orbán ne mondjon beszédet, javasolják; mindenki maradjon otthon, sugallják. Legyen ünneplés nélküli az ünnep? Nekik.

Farkas Attila

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://grizzly.blog.hu/api/trackback/id/tr306316987

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása