HTML

grizzlybear

Friss topikok

  • vczxwibyugl: svpatelzhmgipbvzbpvlensfvvq, The Renegade Diet, ypqzeqhdg, Buy The Renegade Diet, fZHjrdmwn, http:... (2012.03.19. 08:33) Közgazdász szemmel
  • lna: lna (2010.12.09. 19:42) 2010. 12. 02.
  • wassumerryvem: DUBLIN (Reuters) – The Irish Mothers Day Gifts Aviation Claim said it would permit flights to effe... (2010.05.06. 11:34) Életrajzi vonatkozások
  • grizzlyke: szia főpilóta, igen igyekszem megszerezni azt a cikket, de még nem tették fel (2010.03.10. 09:46) Bayer Zsolt levele Vona Gábornak

Címkék

Hát ezek tényleg nem normálisak

2007.01.07. 11:53 grizzlyke

100 milliárdot hozhatnak kormányépületek    2007. január 5.  FigyelőNet, MTI-Eco 

Az értékesítésre szánt kiemelt kormányzati ingatlanok közül sok iránt már most jelentős az érdeklődés – mondta Barna István, a 250 millió forintnál értékesebb kormányzati ingatlanok értékbecslésével megbízott konzorciumtag, az Immo-Bill Rt. vezérigazgatója az MTI-nek, aki szerint várhatóan nem változik az előre jelzett összeg.

Barna István elmondta: a 30 fővárosi kormányzati ingatlan összértéke az előre jelzett 100 milliárd forinthoz képest nem változik jelentősen. „Kapitális különbség nem lesz" – fogalmazott, hozzátéve, hogy még mintegy 3-4 ingatlan dokumentációja hiányzik. A konzorcium a hozamelvű vizsgálatot tartja szem előtt, azaz nemcsak az ingatlan elhelyezését és műszaki értékét figyelik, hanem egy irodaház esetében például a lehetséges bérleti díjakat is.

A konzorcium folyamatosan juttatja el a dokumentációkat az épületek vagyonkezelőjének, a Kincstári Vagyoni Igazgatóságnak. A vizsgált kormányzati ingatlanok közül a 30 fővárosi értékére vonatkozó, az adott épületet érintő műemléki és egyéb szabályozásokat és tulajdoni állapotokat ismertető, egyenként 40-50 oldalas dokumentumok még januárban teljesen elkészülnek.

Az Immo-Bill Rt. és a Reorg Rt. alkotta konzorcium a kincstári vagyoni igazgatóság pályázatán nyerte el a Magyar Állam tulajdonában álló, a kincstári vagyonkörbe tartozó 50 darab (plusz/mínusz 20 százalék), bruttó 250 millió forintnál értékesebb ingatlan forgalmi értékbecslésének feladatát. A konzorcium tavaly ősszel kezdte meg az épületek felmérését.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök 2006 júniusában jelentette be, hogy a kormányzati takarékosság értelmében a csökkenő létszámú államapparátust a jelenlegi csaknem 350 ezer négyzetméter helyett egy magántőkéből felépülő új kormányzati negyedben, 160-200 ezer négyzetméteren helyezik el. A minisztériumok és hivatalok mai épületeit eladják, ennek előkészítését szolgálja a mostani értékbecslés.


Egymilliárd eurónyi állami ingatlan vár eladásra  -    fn.hu 2007. január 7.  

Középtávon egymilliárd eurónyi ingatlaneladásból származó bevétellel számol a KVI vezérigazgatója. Tavaly 35 milliárd forintnyi ingatlan kelt el, köztül az MTV-székház és a balatonaligai luxusüdülő.
  
Mintegy 35 milliárd forintnyi állami ingatlan értékesítésére köttetett szerződés 2006-ban - mondta Zelles Sándor, a Kincstári Vagyoni Igazgatóság (KVI) vezérigazgatója. Hozzátette: ebből 15 milliárd forint már befolyt, 20 milliárd forintra pedig már szerződés született, vagy folyamatban van a szerződés előkészítése. Ezt a 2005 áprilisában kinevezett vezérigazgató jelentős sikernek nevezte, mert mint mondta: 2000-2004-ig összesen tízmilliárd forintnyi ingatlant értékesített a KVI, 2005-ben már 30 milliárd forint folyt be ebből a tevékenységből a Budapest Airport értékesítése nélkül.

A 2006-os értékesítések közül két projektet emelt ki Zelles Sándor. Ismertetése szerint a Magyar Televízió (MTV) székházának felépítésével és üzemeltetésével megbízott cég, a Millenium Média Kft. eladásából 7,4 milliárd forintra született szerződés. A balatonvilágosi üdülőkomplexum, a Club Aliga értékesítésére kiírt pályázaton pedig ártárgyalás után 5,5 milliárd forintos ajánlattal nyert a PRO-MOT Kft. tavaly decemberben. Mindkét tavaly indult projekt a szerződéskötés fázisában van, az ellenértékek csak idén folynak be a kincstárba - jegyezte meg.

A tavalyi 35 milliárd forintos értékesítés azért is jelentős előrelépés, mert nem személyi állomány növekedésével, hanem a tartalékok feltárásával sikerült elérni - emelte ki a vezérigazgató hozzátéve, hogy ez megbízásának egyik feladata volt.

Ami nem helyes

A vezérigazgató elmondása szerint jelentősen előrehaladtak azon az úton, hogy feltárják azokat a tartalékokat a kincstári vagyonban, amik a vagyongazdálkodás még hatékonyabb formáját jelentik. Példaként említette, hogy az üres, ki nem használt ingatlanokat értékestésre előkészítik elő, ingatlanrendezési feladatokkal, telekmegosztással, vagy más rendezési tervekkel kapcsolatos eljárásokkal pedig növelik az ingatlanok értékét. Középtávon, hároméves időtávon belül akár egymilliárd eurónyi ingatlannal kapcsolatos bevétel is elképzelhető - jelezte Zelles Sándor. Hozzátette: ebben jelentős részt képvisel a kormányzati negyed által érintett ingatlanállomány.

Sok állami funkció folyik presztizsingatlanokban, ami nem helyes, mert az államnak szolgáltatóvá kell válni, és nem feltétlenül presztizsingatlanokban kell ezeket a tevékenységeket ellátni - vélekedett. Ebből nagy tartalék van - szögezte le.

Újabb falat

A kormányzati negyed miatt eladandó ingatlanok értékesítési folyamata 2008-ig zárul le a kormány jóváhagyására váró ütemterv szerint. Január közepére véglegesítődnek az értékbecslések, utána a feltárt műemléki, természetvédelmi engedélyek tisztázása és a szerződés felülvizsgálata szükséges az értékesíthetőséghez.

Megjegyezte: a Wesselényi utcai volt Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma (NKÖM) székház meghirdetése már előkészítés alatt áll. A kormányzati épületekkel párhuzamosan 2008-ig szeretnék a honvédelmi ingatlanok értékesítését is befejezni, amelyből a Honvédelmi Minisztériummal kötött megállapodás alapján a Honvéd-kórház rekonstrukciójához szükséges összeget kívánják előteremteni. Januárban ezzel kapcsolatosan is várhatóak kiírások. 

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://grizzly.blog.hu/api/trackback/id/tr276317351

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zahir 2007.01.07. 20:16:02

Mindent elkótyavetyélnek. Közben valakik nagyon jól fognak járni. Az utolsó szögig eladnak mindent. Nem marad semmi. Na ebből állj fel Magyarország!!!
süti beállítások módosítása