HTML

grizzlybear

Friss topikok

  • vczxwibyugl: svpatelzhmgipbvzbpvlensfvvq, The Renegade Diet, ypqzeqhdg, Buy The Renegade Diet, fZHjrdmwn, http:... (2012.03.19. 08:33) Közgazdász szemmel
  • lna: lna (2010.12.09. 19:42) 2010. 12. 02.
  • wassumerryvem: DUBLIN (Reuters) – The Irish Mothers Day Gifts Aviation Claim said it would permit flights to effe... (2010.05.06. 11:34) Életrajzi vonatkozások
  • grizzlyke: szia főpilóta, igen igyekszem megszerezni azt a cikket, de még nem tették fel (2010.03.10. 09:46) Bayer Zsolt levele Vona Gábornak

Címkék

2006.12.17. 16:32 grizzlyke

Sportkórház: száz ágy a túléléshez       gondola, -mm-  2006. december 17. 14:25 

A kormánypártokon múlik az intézmény sorsa

Holnap egy hosszú, maratoni szavazás vár a képviselőkre, és ha a parlament elfogadja a napirendet, akkor utolsó napirendi pontként kerül sor a kórháztörvény megszavazására - emlékeztetett Áder János a T. Ház hétfői menetrendjére, amikor egyebek mellett a Sportkórház jövőjéről is döntenek a politikusok. Áder bemutatta a sajtó képselőinek pártja és a KDNP által benyújtandó módosító javaslatot, amely megmenthetné a Sportkórházat.  
A politikus emlékeztetett: ha a kormány jelenlegi tervei valósulnak meg, akkor a több évtizedes szakmai tapasztalattal, a külföldön mindenhol elismert tudással rendelkező intézmény ebben a formájában megszűnik, és ezáltal a magyar sport jövője kerül veszélybe.
- Ötven év tudása halmozódott itt fel, ráadásul egy olyan sportegészségügyi centrum fejlesztése közepén van a Sportkórház, amely Közép-Kelet Európában is párját ritkítja, egyedülálló, és ami egy komoly fejlesztési lehetőséget jelent - hangsúlyozta a parlament alelnöke.


Mindössze száz ágy 

Áder János ismertette: hétfőn kétféle módosító indítványt terjesztenek be, egyik megoldásra a Fidesz, másikra a KDNP tesz javaslatot. Az egyik indítvány százzal növelné meg az aktív ágyak számát, negyvenedikként felvéve a Sportkórházat a súlyponti intézmények közé, a másik pedig - nem változtatva az Országgyűlés által elfogadott számon - a közép-magyarországi régióban elosztható ágyak terhére növelné százzal a Sportkórház fekvőhelyeinek számát. A nagyságrendeket vázolva Áder elmondta: a közép-magyarországi régió (azaz Budapest és Pest megye) a jogszabály-tervezetben található elképzelések szerint a következő időszakban 6240 aktív és 6362 krónikus ággyal rendelkezne. „A mi javaslatunk arra irányul, hogy ebből a több mint 12600 ágyból 100 ágyat biztosítsunk a Sportkórház további működésére” – tette hozzá, majd megjegyezte: a régióban elosztható ágyaknak ez kevesebb mint egy százalékát jelentené.

Összehasonlításként: a kórház éves működéséhez másfél milliárd forintra lenne szükség, ez pedig a fele annak az összegnek, amit csak a Miniszterelnöki Hivatal (MeH), és kevesebb, mint fele annak, amit a Pénzügyminisztérium költ majd propagandára - mondta az ellenzéki politikus, és hozzátette: a Meh 3 milliárdot, a minisztérium pedig 4 milliárdot irányzott elő a következő évre ilyen tevékenységre. Pénz tehát lenne, nem kellene senkitől sem elvenni, csak egy bölcs politikai belátásra lenne szükség – szögezte le a Fidesz képviselője. Itt van előttünk a következő, 2008-as olimpia, folytatta, és itt van egy kórház, amely segíti sportolóink felkészítését, valamint a fiatal tehetségeket abban, hogy élsportolókká váljanak.

A szocialistákban is van akarat?

Áder emlékeztetett arra, hogy az MSZP frakciójában is vannak néhányan, akik elkötelezettek a Sportkórház megmentésében, hiszen Bakonyi Tibor vezetésével szocialista képviselők is benyújtottak nemrég egy módosító javaslatot, amit végül nem sikerült elfogadtatni. A fideszes politikus hangsúlyozta: a holnap beterjesztendő javaslatukhoz várják mindazon szocialista képviselők támogatását, akik a sport területén dolgoztak egykor, vagy dolgoznak most is. Név szerint említette Bakonyi Tibort, a MOB alelnökét, Balogh József MOB-tagot, Baráth Etelét, aki a Magyar Kajak-kenu Szövetség alelnöke, Szekeres Imrét, a Magyar Triatlon Szövetség elnökét, Katona Bélát, a Vasas Sport Club volt társadalmi elnökét és Mesterházy Attilát, a Sportegyesületek Országos Szövetségének elnökét. Áder János megjegyezte: ezek a szocialista politikusok, akik sportvezetőként, egy-egy társadalmi klub vezetőjeként tevékenykednek, jól tudják, mit jelent, ha egy élsportoló megsérül, miféle speciális ellátást kell számukra biztosítani.

Nagy múltú, nemzetközileg is elismert kórház

A parlament alelnöke emlékeztett: az elmúlt évekből több olyan sportolót is említhetnénk, akik nagyon sokat köszönhetnek a Sportkórháznak. Ilyen például Cseh László, akinek 2004-ben az olimpia előtt három héttel tört el a lába, megműtötték, és képes volt arra, hogy bronzéremmel térjen haza az olimpiáról. Alexander Karelin, akit 1996-ban az atlantai olimpia előtt két hónappal mellizomszakadással gyógyítottak a magyar Sportkórházban, harmadik olimpiai aranyérme után tett nyilatkozataiban külön köszönetet mondott a magyar orvosoknak, akik lehetővé tették számára, hogy egyáltalán elinduljon az olimpián, nemhogy megnyerje azt.

Nyakunkon az olimpia, világ- és európai bajnokságok zajlanak, és joggal mondjuk büszkén, hogy Magyarország sportnagyhatalom, amikor nálunk nagyobb országok sportolóit előzzük meg. Vannak klasszikus sportok, vízilabda, kajak-kenu, ahol folyamatosan csak az a kérdés, hány érmet nyerünk - mondta Áder János hangsúlyozva: a magyar sport jövőjéről van szó, arról a szakmai tapasztalatról és tudásról, ami ebben a kórházban ötven év alatt felhalmozódott. "Ezt nem szabad veszni hagyni" - szögezte le végül.

Felhívás az Országgyűléshez a Sportkórház ügyében

A Magyar Olimpiai Bizottság december 16-i közgyűlésén Gyenesei István javaslatára napirend előtt foglalkozott a Sportkórház helyzetével, majd a hozzászólások után úgy döntött, felhívást intéz az Országgyűléshez, amely hétfőn szavaz az egészségügyi ellátó rendszer átalakításáról. A MOB tagsága egységesen kéri a parlamenti képviselőket, a kormányt és Gyurcsány Ferenc miniszterelnököt, hogy biztosítsák a nemzeti értéket jelentő Országos Sportegészségügyi Intézet (OSEI) működtetését jelenlegi helyén.

"Az OSEI nélkülözhetetlen része az egyetemes sportnak, tevékenysége meghatározó a mindenkor joggal várt sportteljesítmények elérésében. Az egységes sportorvoslás szétdarabolása ugyanúgy negatívan hathat a pekingi olimpiai szereplésre, mint a népegészségügyi program megvalósítására. Sportolóink a mögöttünk álló évszázadban világraszóló sikerek ´tömegét´ érték el, hozzájárultak a magyar nép megbecsüléséhez. A sportegészségügyi szakemberek érthetően soha nem részesülhetnek abban az elismerésben, mint a bajnokok, magas színvonalú tevékenységüket azonban mindenkor súlyos hiba veszélyeztetni. A MOB teljes tagsága nyomatékkal, a lehető leghatározottabban arra kéri a Parlament valamennyi képviselőjét, a kormányt és mindenekelőtt a Magyar Köztársaság miniszterelnökét, hogy találjon megoldást az Országos Sportegészségügyi Intézet további működtetésének biztosítására, és ehhez adjon állami garanciát" - olvasható az állásfoglalásban.

Berkes István, a Sportkórház főigazgató főorvosa ismertetőjében úgy fogalmazott, hogy veszélyben a pekingi olimpiai felkészülés, mivel az OSEI legjobb esetben is darabjaira szabdalva működhetne tovább. Hangsúlyozta: ez a megoldás nem jelent megtakarítást, mivel a Sportkórház működési költsége így is fele egy városi kórházénak. Hozzátette: legalább 2008-ig meg kell akadályozni az OSEI ilyen mértékű és különösebb előnyt nem hozó átalakítását. 


A Péterfy bezárása ellen tüntetett a Fidesz     2006.12.17. fidesz.hu

A Péterfy Sándor utcai kórház tervezett ágyszám-leépítése ellen tiltakozva demonstrációt tartott a fővárosi Fidesz képviselőcsoportja szombaton Budapesten, a kórház épülete előtt. Mint mondták, minden demokratikus eszközt felhasználva nyomást kell kifejteni az egészségügyi kormányzatra.
 
Deutsch-Für Tamás, a Fidesz parlamenti frakciójának helyettes vezetője emlékeztetett arra, hogy az egészségügyi kormányzat számos kórházat azért zárat be, mert nem kifizetődő azok fenntartása: "A gyógyítást és az üzleti versenyt összeegyeztetni azért felettébb ízléstelen kísérlet, mert megmutatja a hazánkban eluralkodott vadkapitalizmus igazi arcát (...), a gyengeség, a kiszolgáltatottság kihasználását" - mondta a fideszes politikus.

Fónagy János fideszes országgyűlési képviselő szerint a Péterfy Sándor utcai kórház ágyszáma, ellátási színvonala csökkenni fog, mert az intézmény nem került fel a súlyponti kórházak listájára.

Pesti Imre, az Országgyűlés Egészségügyi Bizottságának tagja elmondta: míg az országban átlagosan 20-25 százalékkal csökkenti az egészségügyi tárca az aktív kórházi ágyak számát, addig a fővárosban 30 százalékkal, mondván hogy itt a legmagasabb az ezer lakosra jutó ágyszám. Pesti Imre szerint "ez nagyon cinikus megközelítés", mivel a budapesti kórházak nemcsak a fővárosi, hanem a Pest megyei lakosságot is ellátják.

Felhívta a figyelmet arra, hogy számos országos intézet, így például az Országos Traumatológiai Intézet, az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet sem kapott kiemelt státuszt. A fideszes politikus szerint olyan szinten lehetetlenítik el az egészségügyi intézményeket, hogy azok működésképtelenné, "előbb-utóbb az ingatlanbizniszben járatos spekulánsok martalékává válnak".

Mint mondta, ezt megelőzendő összefogásra van szükség, minden demokratikus eszközt felhasználva nyomást kell kifejteni az egészségügyi kormányzatra.
 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://grizzly.blog.hu/api/trackback/id/tr946317509

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása