HTML

grizzlybear

Friss topikok

  • vczxwibyugl: svpatelzhmgipbvzbpvlensfvvq, The Renegade Diet, ypqzeqhdg, Buy The Renegade Diet, fZHjrdmwn, http:... (2012.03.19. 08:33) Közgazdász szemmel
  • lna: lna (2010.12.09. 19:42) 2010. 12. 02.
  • wassumerryvem: DUBLIN (Reuters) – The Irish Mothers Day Gifts Aviation Claim said it would permit flights to effe... (2010.05.06. 11:34) Életrajzi vonatkozások
  • grizzlyke: szia főpilóta, igen igyekszem megszerezni azt a cikket, de még nem tették fel (2010.03.10. 09:46) Bayer Zsolt levele Vona Gábornak

Címkék

2006.12.10. 18:19 grizzlyke

Súlyos ezrekkel nő a pesti havi átlagrezsi       Schmidt Gábor  2006.12.10.  nol
  
A gázáremelés a távfűtést is drágítja  Ismét drágább lesz jövőre az élet Budapesten. Összeállításunkból megtudhatja, a fővárosi áremelések mennyit vesznek ki az Ön zsebéből, és mi áll a drágulás hátterében.

A budapesti átlagcsalád nem létezik, viszont példának jó; vegyük úgy, hogy apu és anyu mindketten dolgoznak, a munkahelyükre tömegközlekedéssel jutnak el, két gyermekük pedig iskolába jár, és mindehhez egy 54 négyzetméteres panellakásban laknak. Az alábbiakban kiderül, miért fognak többet fizetni, mennyivel és miért.

Távfűtés. Átlagék a távhő árának emelkedését fogják a leginkább megérezni. A mintegy 240 ezer budapesti háztartás, amely e szolgáltatást élvezi, a januári számla láttan fog igencsak megizzadni. Az átlagos fővárosi távfűtésszámla 12 ezer forintról szól, januártól ez az összeg 37 százalékkal fog emelkedni, vagyis januárban a csekken 16 és félezer forint szerepel majd. Áprilisban, amikor vége a fűtési szezonnak, újabb - korrekciós célú - áremelés jön, méghozzá 8,4 százalékos. Az átlagos havi fűtésdíj így már meg fogja közelíti a 18 ezer forintot. A Főpolgármesteri Hivatal szerint a lakossági távhőszámlák januártól mindössze 6,5 százalékkal emelkednek átlagosan, ami ugyan igaz, de csak azzal a nem mellékes kiegészítéssel, hogy az emelt díjból már levonták a kompenzációt. (A támogatáshoz szükséges űrlapokat folyamatosan postázzák a fogyasztóknak, az űrlapokat - amit, ha nem kapott meg, innen is letölthet - legkésőbb jövő március 31-ig kell eljuttatni az államkincstár lakcím szerint illetékes területi igazgatóságához. Aki jogosult a kompenzációra, az januárig visszamenőleg kapja meg.) A városháza úgy kalkulál, hogy kompenzációban fog részesülni a budapestiek 82 százaléka, az ugyanis - eltérő mértékben - mindenkinek jár, akinek a családjában az egy főre (pontosabban egy fogyasztási egységre, mert a kiskorú gyerek például nem egy embernek, csak 0,8 főnek számít) jutó jövedelme több bruttó 93.905 forintnál. A főváros becslése szerint a teljes árat csak a távfűtéses háztartások mintegy ötöde, 41 ezer család lesz kénytelen megfizetni. Ha feltételezzük, hogy Átlagék jól (valamivel az átlag fölött keresnek)  élnek (és nem kapnak kompenzációt), akkor csak a távhődíjemelés havonta nagyjából 6.000 forint pluszkiadást okoz nekik.

Tömegközlekedés. Feltételeztük, hogy Átlagék nem autóznak, hanem a BKV szolgáltatásait veszik igénybe. Átlag Anyu és Apu januártól 7350 forintért veheti meg az eddig 6900 forintos dolgozói havibérletet. A két, példánk szerint iskolába járó gyereknek pedig a jelenleg 2600 forintos tanulóbérletéért 2950 forintot kell fizetni. A család utazási többletkiadásai havonta 1600 forinttal emelkednek. Ha az Átlag szülők rafináltak és tudnak spórolni, az éves bérletetet választják, azt ugyanis 11 havibérlet áráért (80850 forintért) is megvehetik.

Víz- és csatornadíj. A vízdíj 2007-ben 9,8 százalékkal, a csatornahasználati díj pedig 9,4 százalékkal drágul az idei árakhoz képest. Előbbi díjemelést a főváros azzal indokolja, hogy egyre csökken Budapesten a vízfogyasztás (tavaly éppen öt százalékkal esett vissza), ráadásul a vízművek enegriaköltségei is emelkedtek. Az átlaglakásban élőknek a vízdíj emelése havonta 244 forint többletkiadást jelent. A csatornadíj emelésére a korábban bevezetett vízterhelési díj miatt van szükség (ez tulajdonképpen egy adó, amit a csatornázási művek a fogyasztóra terhel), ami egy lakásra számítva 186 forintos havi pluszkiadást eredményez. Vagyis a vízért és a csatornahasználatért az átlagcsaládnak jövőre havonta 430 forinttal kell többet fizetnie. (Elhanyagolható mértékben lesz drágább a kéményseprési díj, amely havonta 70-80 forinttal nő, a szemétdíj pedig az áltagos, 110 literes kukát alapul véve mintegy harminc forinttal kerül majd többe.)

A fenti rezsitételeket összesítve megállapítható, hogy a négytagú, 54 négyzetméteres, távfűtéses lakásban lakó átlagcsalád kiadásai havonta körülbelül nyolcezer forinttal emelkedhetnek 2007-ben. Legalábbis a főváros hatáskörébe tartozó közműcégek számlái után. A villany és a gáz áráról a kormány dönt.


Megjegyzés

Ez nagyon alulbecsült példa, ráadásul nem emliti, hogy a 2 dolgozó a járulékemelések miatt kb 8 - 10 ezerrel kapnak kevesebbet havonta. Akkor ez már majd' 20 ezer Ft hiány minden hónapban!!!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://grizzly.blog.hu/api/trackback/id/tr806317565

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása