HTML

grizzlybear

Friss topikok

  • vczxwibyugl: svpatelzhmgipbvzbpvlensfvvq, The Renegade Diet, ypqzeqhdg, Buy The Renegade Diet, fZHjrdmwn, http:... (2012.03.19. 08:33) Közgazdász szemmel
  • lna: lna (2010.12.09. 19:42) 2010. 12. 02.
  • wassumerryvem: DUBLIN (Reuters) – The Irish Mothers Day Gifts Aviation Claim said it would permit flights to effe... (2010.05.06. 11:34) Életrajzi vonatkozások
  • grizzlyke: szia főpilóta, igen igyekszem megszerezni azt a cikket, de még nem tették fel (2010.03.10. 09:46) Bayer Zsolt levele Vona Gábornak

Címkék

2006.12.03. 09:13 grizzlyke

Siófok: kórház a körzeten túl       2006.12.01. Magyar Hírlap  Rovó Attila
 
Hiába az óriási idegenforgalom és a közeli kormányüdülő követelte állandó készenlét, egyelőre úgy tűnik, nem lesz kiemelt gyógyintézmény a siófoki kórház. Mindez és néhány kormányzati baki azt jelentheti, hogy száz kilométert is mehet a mentő egy súlyos sérülttel a Balaton déli partjáról a legközelebbi kórházig.  

Ősszel kevesebb a beteg, de az idegenforgalmi főszezonban háromszázezer turista van a tóparti városban. Az ágykihasználtság százszázalékos  "Ha a miniszter ragaszkodik a terveihez, akkor itt évi két-három ember halhat majd meg az átalakítások miatt. Ilyen egyszerű." Keserű, de indulatmentes a siófoki kórház intenzívosztály-vezetőjének hangja. Inczeffy István nem titkolja, kollégáival együtt három hete semmi más nem foglalkoztatja, mint az úgynevezett súlyponti, kiemelt kórházak listája. Pontosabban, hogy a Siófok Városi Kórház-Rendelőintézet nem került rá a listára. Mindez ugyanis sok egyéb mellett azt is jelentheti, hogy ha a parlament megszavazza a törvényjavaslatot, a kórház nem lesz köteles ügyeletet működtetni, ha éppen nincs rá pénze, még nyáron sem. Ez pedig - állítják a dolgozók - beláthatatlan következményekkel járhat majd.

"A nyolcvanezres város nyáron háromszázezresre duzzad, a hatvan-hetven százalékos ágykihasználtságunk százra ugrik, a járóbeteg-ellátás két-három-négyszer annyi sérültet fogad ilyenkor naponta, mint egyébként" - magyarázza Varga Ferenc igazgató. Harminc éve vezeti az intézményt, átélte a rendszerváltást, a kórházigazgatók - ahogy ő mondja - "lefejezését", de hangján érezni, arcán látni, a jelenlegi helyzet őt is megviseli. "Itt fut az autópálya, sok a baleset, a vasúti átjárónkban többször kapott telibe buszt a vonat, ráadásul kétnaponta ránk telefonál a Köztársasági Őrezred, hogy legyen készültségben az intenzív osztályunk, mert kiemelten védett politikus jön a balatonőszödi kormányüdülőbe" - sorolja.

Mint mondja, elképzelni sem tudja, ilyen adottságok mellett hogyan maradhatott le a csaknem négyszáz ágyas, 2005-ben a szaktárca által az év kórházává választott intézmény a listáról ?????

A siófoki sérülteket helyi ügyelet híján a legközelebbi súlyponti kórházba viszik majd a mentők. Egy ilyen intézmény a jogszabálytervezet szerint minden településtől "legfeljebb ötven-ötvenöt" kilométerre lesz majd, Siófokról és környékéről azonban nyolcvan-száz kilométerre szállítják majd a betegeket - állítja Varga. Az ok a helyi közvélekedés szerint egy banális kormányzati baki: a körzetek berajzolásánál egész egyszerűen kihagyták a számításból a Balatont és a megyehatárokat. A veszprémi és a fehérvári kórházak köré rajzolt ötven kilométeres sugarú körbe a térképen beleesik ugyan Siófok, ám előbbi eléréséhez meg kell kerülni a Balatont, utóbbi pedig másik megyében van. A mentő - ha éppen van szabad kocsi - a távolságtól függetlenül automatikusan a szintén Somogy megyei, nyolcvan kilométerre fekvő Kaposvár felé fordul majd, ahová ráadásul harmadrendű, nyomvályús, kanyargós aszfaltcsík visz. Az út szirénázva is legalább egy óra. Arra a felvetésünkre, hogy eszerint a kormány nem tartaná be a saját maga által alkotott törvényt, Varga rövid szünet után kiböki, "nem én mondtam".

A sürgősségi osztály előtt öten-hatan várakoznak, háztáji balesetben megsérült idősek, illetve kisgyermekek. Kificamodott ujjak, esés miatt megduzzadt térdek. Egészen biztosan kibírnák Kaposvárig - gondoljuk. "Érdemes lenne végignézni egy nappalt és egy éjszakát itt nyáron" - mondja arcunkról olvasván fanyar mosollyal Albert Sándor, a sürgősségi osztály főorvosa. A nyugati színvonalon berendezett, tiszta, három vizsgálóágyas helyiségben iskolaszünet és a szabadságolások idején mindennapos vendégek a helyi diszkókból behozott részegek, megkéseltek, autóbalesetesek, verekedők, s akiknek épp rosszul sült el a különböző kábítószerekkel való aznapi kísérlet. Csúcsidőben napi háromszáz beteg. "Volt egy külföldi srác, aki nyáron a buli hevében akkorát hányt az erkélyről, hogy átbukott a korláton. Koponyatörés. Kaposvárig ki tudja, mi lett volna vele" - meséli egy ápoló.

A kórházigazgató azt mondja, személyes ismeretségei ellenére nem akar lobbizni, inkább az észérvek erejében bízik. "A sajtóból ismertük meg a harmincegyes listát, hivatalos értesítés azóta sem jött. Írtam egy levelet Molnár Lajos miniszternek, nem érkezett válasz. Hamarosan találkozom Draskovics Tiborral, megemlítem neki a témát."

Inczeffyt, az intenzív osztály vezetőjét azok a kormányzati érvek sem hatják meg, melyek szerint reform nélkül összeomlik az egészségügy, s a mostaninál jobb ellátást kapnak majd a betegek a kiemelt kórházakban. "Változatni kell, az rendben van, csökkenteni az ágyszámot, oké. De hogy ügyelet, traumatológia ne legyen Siófokon, azt nem tudom elfogadni." Azt mondja, a fiatalabb munkatársak nagy része elhagyná a kórházat, ha az intézmény lemaradna a listáról, az ugyanis mindenki szemében a lassú leépüléssel lenne egyenlő.

Ami pedig a jobb ellátást illeti, azt mondja, "az időtényező is lényeges kellene hogy legyen". Hiába javítják meg valakinek a kocsiját remekül - érvel -, ha mindehhez az ország másik felébe kell vinnie az autót, s két hónapot kell rá várnia.

Szakmai bakik helyett politikai döntést sejt a háttérben Balázs Árpád, a város jobboldali polgármestere. "Molnár Lajos bement a kormányülésre egy szakértők által kidolgozott ötvenes listával, ebből a miniszterek csináltak harmincegyest" – mondja. Szerinte pusztán ez az oka annak is, hogy a szocialista fellegvárnak számító Ózd vagy Dunaújváros is felkerült a listára, miközben a jobboldali vezetésű Sopron, Siófok, illetve az idén ősszel a jobboldal által "bevett" ősi liberális fellegvár, a megyeszékhely Békéscsaba lemaradt. "Nem presztízscsatát vívunk, az idegenforgalom és a betegek is belebukhatnak, ha a kórházunkat leépítik." Merthogy a kimaradás óhatatlanul is lemaradással jár, kormányzati fejlesztési pénzeket csak a kiemelt kórházak kapnak majd, a város pedig nem tudja saját erejéből felújítani, felszerelni a kórházakat.

Az egészségügyi tárca szerint a déli partiaknak nincs félnivalójuk. Mint megkeresésünkre a sajtóosztály közölte, az ügyeleti idő finanszírozása nem változik, vagyis ha egy kórház fenntartja a traumatológiáját, megkapja érte a pénzt. "A kiemelt kórházi szerep alapvetően kötelezettségeket jelent, nem zárja ki, hogy ezeket más kórházak is nyújtsák" - írták válaszukban.

A tárca szerint a legközelebbi kórház továbbra is Siófokon lesz, márpedig az intézmény pontosan a sürgősségi esetek kezelésére tart fenn traumatológiai osztályt. A politikai döntés vádjáról a tárca válaszában az áll: a kiemelt kórházak számáról több szakmai konzultáción egyeztettek, majd két kormányülésen a kormány döntéshozóival együtt tárgyaltak a lehetséges struktúráról, és így hozták meg a szakmailag megalapozott döntést.

A jogszabályról a tervek szerint még idén szavaz a parlament, a siófokiak egyelőre reménykednek, hogy - mint mondták -"nem történik meg az elképzelhetetlen".  
 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://grizzly.blog.hu/api/trackback/id/tr786317629

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása