HTML

grizzlybear

Friss topikok

  • vczxwibyugl: svpatelzhmgipbvzbpvlensfvvq, The Renegade Diet, ypqzeqhdg, Buy The Renegade Diet, fZHjrdmwn, http:... (2012.03.19. 08:33) Közgazdász szemmel
  • lna: lna (2010.12.09. 19:42) 2010. 12. 02.
  • wassumerryvem: DUBLIN (Reuters) – The Irish Mothers Day Gifts Aviation Claim said it would permit flights to effe... (2010.05.06. 11:34) Életrajzi vonatkozások
  • grizzlyke: szia főpilóta, igen igyekszem megszerezni azt a cikket, de még nem tették fel (2010.03.10. 09:46) Bayer Zsolt levele Vona Gábornak

Címkék

Környezettanulmány

2006.07.28. 23:59 grizzlyke

Reform: Jamrik Levente 28. szám (2005.07.14)

A Szemlőhegyi úti Apró-villa "névadója" az 1913-ban született a kommunista, Apró Antal volt. A villa 1995 óta Gyurcsány Ferenc családjának otthona, itt él anyósa, Apró Piroska is. Itt lakott haláláig Apró Antal, valamint Peter Dobrev, Apró Piroska férje, akit 2003-ban bekövetkezett halála után Szófiában temettek el.

Apró Antal szobafestőként kezdte pályafutását, majd 1944-ben lakhatásért cserébe, már gyümölcsszüretelő munkásként tengette életét dr. Lovassy Stürmer Aurél érdi barackosában. Az árvaházban nevelkedett Aprónak a szállásadó főorvos segítsége 1949-ben már kevésnek bizonyult. Jótevője gyümölcstermését ő maga akarta értékesíteni a piacon, amit őstermelői bizonyítvány hiányában azonban nem tehetett meg. Megoldásként feljelentette jótevőjét, akit 4080 forintra megbüntettek. Lovassy főorvos ennek ellenére kifizetette a bírságot.

Apró mégis beperelte őt, s az ügyben Jahner-Bakos Mihály mondott ítéletet, aki később hírhedt vérbíró lett. Özvegye ma is az Apró-villa egyik lakásában él, 102 négyzetméteren. Apró Antal lánya, Piroska ugyancsak a villa 220 négyzetméteres lakásában tengeti életét.

Apró Piroska 1974-től 1984-ig a Külkereskedelmi Minisztériumban, majd a szófiai kereskedelmi kirendeltségen tanácsosi beosztásban dolgozott. Itt ismerte meg férjét, Zahariev Olga fiát, Peter Dobrevet, a magyar Kereskedelmi Bank későbbi igazgatóját.

Apró Piroska 1990-ig a Külügyminisztérium kereskedelmi miniszterhelyettesi tisztségét töltötte be, majd 1994-ig a Videoton gyár vezérigazgató- helyettese volt. 1995-től a Hungexpo Rt., a Magyar Export-Import Bank és a Magyar Exporthitel-Biztosító Rt. igazgatótanácsi elnöke, 1997-től pedig a Génius Gold Magyar-Svájci Szolgáltató Rt., az Aviva Életbiztosító Rt. és a Talentum Tanácsadó Rt. igazgatósági tagja.

1996. január 10-én a Gyurcsány tulajdonában álló Altus Rt. Apró Piroskának köszönhetően tudta megszerezni a magyar alumíniumipar egyik legnagyobb vállalata, a Magyaróvári Timföld és Műkorund Kft. többségi tulajdonjogát.

Az ÁPV vezénylete alatt lezajlott privatizáció során az ALTUS-GPS konzorcium mindösszesen 705 millió forintot fizetett ki a több mint egymilliárd forintos alaptőkével, csaknem kétmilliárd forintos saját tőkével rendelkező cégért. Ezt is hitelből: az Apró Piroska által vezetett Magyar Hitelbanktól 700 millió forint hitelt kapott.

Míg a vej cége vásárolt, addig Piroska sem volt tétlen. 1991-ben testvérével, ifj. Apró Antallal és első unokatestvérével, Vajda József dandártábornokkal (aki az 1994-ben az NBH második emberévé avanzsált) megalapította az SKomplex Nemzetközi Biztonságvédelmi Kft.-t. A 17,2 millió forint törzstőkéjű céget "személyek és áruk biztonsága, bűncselekmények és terrortámadások leküzdése" céljából hozták létre. A cégbírósági iratok ellenben arra utalnak, hogy a vállalat leginkább információcserére szakosodott.

Az alapítók között megtaláljuk még a magyar titkosszolgálat volt elnökét, Nagy Lajos ezredest; Gyurcsány Ferenc ifjúkori barátját, Hargitai Györgyöt és négy izraeli társaság Holland-Antillákon bejegyzett vállalatát. A végelszámolás alatt álló cég többi tulajdonosai a pesti éjszakából jól ismert nagyvállalkozók voltak, akik külföldi adóparadicsomokban forgatták jövedelmüket.

Apró Piroska 2002-ben, a köztulajdonban lévő Budapest Airport Rt. elnökeként is bőkezűnek mutatkozott. A ferihegyi repülőtér tőszomszédságában 20 hektár földért képes lett volna 4,7 milliárd forintot kifizettetni az állami céggel, holott ugyanott pár hónappal azelőtt egy vevő 240 hektárért csak 160 millió forintot fizetett. Piroska szándékát megneszelte a sajtó, ki is teregette, így az Apróüzlet meghiúsult.

Apró Piroska Klára nevű lánya, Medgyessy Péternek köszönhetően ekkoriban az 1500-1600 milliárd forintnyi uniós pénzt kezelő Nemzeti Fejlesztési Terv és EU-támogatások Hivatalának az elnökhelyettese volt. Pozíciójáról csak 2003-ban mondott le, amikor férjét sportminiszterré nevezték ki.

Eddig a tények, de nézzük meg mit mond ő - hisz az is fontos, hát hogy a fenébe ne!!!

https://www.youtube.com/watch?v=W1i5LwUpuhY  



Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://grizzly.blog.hu/api/trackback/id/tr136318370

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása