HTML

grizzlybear

Friss topikok

  • vczxwibyugl: svpatelzhmgipbvzbpvlensfvvq, The Renegade Diet, ypqzeqhdg, Buy The Renegade Diet, fZHjrdmwn, http:... (2012.03.19. 08:33) Közgazdász szemmel
  • lna: lna (2010.12.09. 19:42) 2010. 12. 02.
  • wassumerryvem: DUBLIN (Reuters) – The Irish Mothers Day Gifts Aviation Claim said it would permit flights to effe... (2010.05.06. 11:34) Életrajzi vonatkozások
  • grizzlyke: szia főpilóta, igen igyekszem megszerezni azt a cikket, de még nem tették fel (2010.03.10. 09:46) Bayer Zsolt levele Vona Gábornak

Címkék

Szerző: Bán Károly

2010.11.17. 18:09 grizzlyke

Gyurcsány-féle cégtrükkök százai, ezrei 2010. november 15

A Gyurcsány Ferenchez köthető cégcsoport anyavállalata, az Altus Befektetési és Vagyonkezelési Zrt. a számvitel rendjéről szóló törvényt is megsértette, emiatt sem zárható ki az adócsalás gyanúja - állítja Léhmann György abban a feljelentésben, amelyet a múlt héten juttatott el a Legfőbb Ügyészségre.

Léhmann György ügyvéd, aki adócsalás gyanújában is a hatósághoz fordult, úgy véli, kétségbe nem vonható bizonyítékai vannak annak, hogy az Altus 2009-ben megsértette a számviteli törvényt, illetve az Európai Parlament és Tanács munkabizottságának több irányelvét is, amelyeket a határokon átnyúló tevékenységet folytató nagyvállalatok miatt hoztak a pénzmosás és az adócsalás megelőzése érdekében. Ezeknek az uniós irányelveknek a lényege, hogy a leányvállalatok adóalapját az anyavállalatéval össze kell vonni, az anyavállalat mérlegében kell feltüntetni, éppen a trükközések megakadályozására. Az Altus is összevont éves beszámoló készítésére kötelezett - ezt be is jelentette az adóhatóságnál és a cégbíróságon -, s ennek megfelelően négy leányvállalatának - a Béta - Roll Hengergumizó Zrt., a Motim Zrt., a Beta - Roll S. R. L. és a Beta-Roll Doo - mérlegadatait az anyavállalat eredménykimutatásában szerepeltette 2009-ben.

Csakhogy az Altus - a feljelentő szerint - "megfeledkezett" a leányvállalatok "leszármazottairól". A Gyurcsány - cégnek ugyanis nem csupán "leányai" vannak, hanem "unokái" is - a Motim családfáján. A számviteli törvény azt mondja, nemcsak akkor kell összevonni az adóalapot, ha az anyavállalat meghatározó befolyása közvetlen, hanem harmadik személyek esetében is - tehát a leány leányvállalatainál -, mert azok éppen az anya- és leányvállalatok javára gyakorolják jogaikat.

Ezt a törvényt szegte meg az Altus - állítja Léhmann György. Az Altus leányvállalatának, a Motimnak is vannak "leányai", amelyek ugyanazon a mosonmagyaróvári címen működnek, ugyanazon tevékenységet folytatják, ugyanannak a személyi - tulajdonosi - körnek a javára tevékenykednek. A leányvállalat (Motim) leányainak (Mavika Kft., Motim Kádkő Gyártó és Értékesítő Kft., Motim Műkorund Gyártó és Értékesítő Kft. és Acélkar Kft.) tehát ugyanaz az anyavállalata, vagyis a Gyurcsány Ferenc kizárólagos tulajdonában álló Altus Zrt.

A Szegedi Ítélőtábla 2004/270-es számú döntvénye iránymutatást is ad. Amennyiben az azonos székhelyen, azonos tevékenységi körben, ugyanazon személyek több társaságot is létesítenek, akkor nem kizárt, hogy ezek közül az egyik vagy akár több társaság is ténylegesen nem végez tevékenységet, s ezáltal az állam adókivetési jogát sérti. "Ilyen esetekben az a gyanú, hogy a számvitel rendjének megsértésén túl az adócsalás is előfordulhat. Az Altus pedig éppen az egységes adókivetés törvényi szabályait sértette meg - mondta Léhmann. - Az már a hatóság dolga, hogy kivizsgálja, miért, milyen szándéktól vezérelve tette ezt."

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://grizzly.blog.hu/api/trackback/id/tr256315795

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása