HTML

grizzlybear

Friss topikok

  • vczxwibyugl: svpatelzhmgipbvzbpvlensfvvq, The Renegade Diet, ypqzeqhdg, Buy The Renegade Diet, fZHjrdmwn, http:... (2012.03.19. 08:33) Közgazdász szemmel
  • lna: lna (2010.12.09. 19:42) 2010. 12. 02.
  • wassumerryvem: DUBLIN (Reuters) – The Irish Mothers Day Gifts Aviation Claim said it would permit flights to effe... (2010.05.06. 11:34) Életrajzi vonatkozások
  • grizzlyke: szia főpilóta, igen igyekszem megszerezni azt a cikket, de még nem tették fel (2010.03.10. 09:46) Bayer Zsolt levele Vona Gábornak

Címkék

2008.06.04. 10:13 grizzlyke

A Gyurcsány-kormány csapása a nyugdíjasokra   2008-06-03 Magyar Hírlap   Szajlai Csaba 
 
Az elmúlt hat évben a nyugdíjas-infláció csaknem tíz százalékkal haladta meg a normál pénzromlási ütemet, amelyet a járandóságok kiegészítése nem tudott fedezni. Ráadásul ez évtől elveszett a nyugdíj egy része: sok minden változott a nyugdíjrendszerben, döntően az idősek kárára. A nyugdíj melletti jövedelemszerzés "szankcionálása", s az induló nyugdíjak számítási módja valamennyi új nyugdíjast hátrányosan érint. 
 
Számos támadás éri a Fidesz vezetőjét, Orbán Viktort, hogy a nyugdíjak értékét csökkentené, holott erről szó sincs. Az ellenzéki párt megőrizné a nyugdíjak vásárlóértékét, amely egyébként éppen tavaly csökkent.

Harrach Péter, a KDNP országgyűlési képviselője lapunknak azt mondta: "a polgári kormány idején nőtt a nyugdíjak reálértéke". Tudniillik az úgynevezett svájci indexálás intézményét az Orbán-kormány tette gyakorlattá, ami azt jelenti, hogy a fogyasztói árak és a nettó keresetek emelkedésének átlagával emeli évről évre a nyugdíjakat az állam. "A mindenkori reálkereset emelkedését az idősek is megkapják. Akkor feltétlenül, ha növekszik a magyar gazdaság, illetve érezhetően nőnek a bérek. Az elmúlt időszakra viszont nem ez volt a jellemző, hanem az ellenkezője" – mondta Soós Lőrinc közgazdász. A KSH volt elnökhelyettese szerint egyre nagyobb gondot jelent, hogy a nyugdíjas-infláció az elmúlt hat évben csaknem tíz százalékkal volt magasabb, mint a "normális" pénzromlási ütem. "Ennek hátterében az áll, hogy az átlagos nyugdíjas fogyasztói kosarában az átlagot meghaladó súlyt képviselnek az alapvető cikkek: az élelmiszerek, a lakhatási költségek és az egészségügyi kiadások. Ez a jelenség mindaddig nem okoz társadalmi feszültséget, amíg tendenciózussá nem válik. Magyarországon viszont ez az elmúlt hat év átlagában folyamatosan megfigyelhető – évről évre erősödő hatásokkal" – mondta a közgazdász.

Az idei évtől sok minden változott a nyugdíjrendszerben, döntően a nyugdíjasok kárára. A legkellemetlenebb módosítás a nyugdíj melletti jövedelemszerzés "szankcionálása", de az induló nyugdíjak másféle számítási módja valamennyi új nyugdíjast rosszul érint. Aki nyugdíja mellett dolgozik, nyolc és fél százalékos nyugdíjjárulékot köteles fizetni. Akinek pedig a bére túllépi a minimálbért, le kell mondania járandóságának egy részéről. Egy új számítási módszernek tulajdoníthatóan az idéntől jelentősen csökken az újonnan megállapított nyugdíjak összege is. A járandóság alapjául szolgáló jövedelmeket először a keresetekből levont járulékok összegével mérséklik: ilyen "csökkentő tényező" az egyéni nyugdíjjárulék, a magán-nyugdíjpénztári tagdíj, az egyéni egészségbiztosítási járulék és a munkavállalói járulék. Ezeket a levonásokat a kereset megszerzésekor érvényes mindenkori szabályok szerint kell érvényesíteni. Az így megfogyatkozott, járulékokkal csökkentett összegből második lépésben levonják még a személyi jövedelemadót is. Vagyis a gyakorlatban a nyugdíjalapot 2008-tól már ekképpen állapítják: havi bruttó bér, mínusz járulékok, mínusz szja, azaz a mindenkori havi nettó bér jelenti majd a nyugdíj alapját.  

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://grizzly.blog.hu/api/trackback/id/tr826315914

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása