HTML

grizzlybear

Friss topikok

  • vczxwibyugl: svpatelzhmgipbvzbpvlensfvvq, The Renegade Diet, ypqzeqhdg, Buy The Renegade Diet, fZHjrdmwn, http:... (2012.03.19. 08:33) Közgazdász szemmel
  • lna: lna (2010.12.09. 19:42) 2010. 12. 02.
  • wassumerryvem: DUBLIN (Reuters) – The Irish Mothers Day Gifts Aviation Claim said it would permit flights to effe... (2010.05.06. 11:34) Életrajzi vonatkozások
  • grizzlyke: szia főpilóta, igen igyekszem megszerezni azt a cikket, de még nem tették fel (2010.03.10. 09:46) Bayer Zsolt levele Vona Gábornak

Címkék

2008.02.08. 00:57 grizzlyke

Hatalmi bástya lehet a pénztár   2008.február 07. Magyar Hírlap
Mikola István szerint puccsszerű az egészségbiztosítási törvény újbóli benyújtása. 
 
Közvetlen pártirányítás alá kerül az új egészségbiztosítási rendszer, s fölélednek a hajdan irányított betegellátást végző cégek is Mikola István fideszes politikus szerint. A törvény február 11-i szavazásáig van idő, hogy tárgyaljanak a képviselők az alternatív javaslatról is. 
 
Már benyújtotta a Nemzeti Egészségügyi Kerekasztal alternatív egészségbiztosítási törvénytervezetét Mikola István, az Orbán-kormány egészségügyi minisztere. A politikus elvárja, hogy a bizottság végre tárgyaljon erről is, mert a kormány törvénytervezetének lényegén a szerdán elfogadott módosítások sem változtatnak. A politikus szerint egyetlen, nem technikai jellegű javaslatot érdemes kiemelni a tucatból. Eszerint helyet kapnak a járulékfizetők képviselői is két-két taggal a biztosítási felügyelet munkáját segítő tíztagú tanácsban. A többi tagra a pénzügy-, az egészségügyi és a kancelláriaminiszter tesz javaslatot. Képviseletet kap a Betegjogi, Ellátottjogi és Gyermekjogi Közalapítvány, amelynek a kuratóriumi elnöke Csehák Judit, a Medgyessy-kormány egészségügyi minisztere. A tagok kinevezése és fölmentése a miniszterelnök joga lesz. Mikola István szerint a lista összetétele, valamint a tény, hogy azon nem szerepel például a Nemzeti Egészségügyi Kerekasztal vagy egyetlen egészségügyi kamara sem, egyértelművé teszi a helyzetet: az új egészségbiztosítási rendszerben a parlament kezéből kiveszik és közvetlen pártirányítás alá helyezik a döntéshozás kompetenciáját.

Mikola István úgy véli még a módosításokkal "följavított" törvény sem felel meg Sólyom László államfő elvárásainak, mert többek között nincsenek végrehajtási rendeletei, hatástanulmányai. Továbbra sem tartalmaz garanciákat a betegek szempontjából, és változatlanul hiányzik az ötpárti megegyezés. A jogszabály kétfordulós megalkotásának előzményeit tekintve puccsszerűnek tartja a törvény újbóli benyújtását. A szavazás február 11-én esedékes, addig van lehetőség vitát nyitni a civil szakértők törvényjavaslatáról, amelyet már decemberben benyújtott az ellenzék, de a szakbizottság nem vette tárgysorba.

A sajátos átalakuláson (kezdetben tisztán üzleti, majd vegyes, végül pénztári rendszer) áteső kormányzati törvényszöveg Mikola István szerint már az irányított betegellátásról szól. Ebben néhány mostani kormánypárti döntéshozónak van tapasztalata, hiszen Veresegyházon – akkor még csupán szakemberként – részt vettek ilyen modellben. Most majd reinkarnálódnak a Veresegyházról kirajzott, húszmillió forinttal alapított cégek – mondja a képviselő –, amelyek százmilliárd forintot kezelhetnek a rendszerben. Ha mögéjük áll egy-egy pénzügyi szervezet, akkor óriási pénzt vehetnek ki a rendszerből. A veresegyházi időkben is hatalmas összeghez jutottak, pedig nem is volt szerződésük az Országos Egészségbiztosítási Pénztárral. Kormányra kerülése esetén a Fidesz ezt is vizsgálja majd.

Erős törekvés látszik arra, hogy a biztosítók káderfelvevő helyei legyenek azoknak a baloldali képviselőknek, akik a 2006-os önkormányzati választásokon kibuktak a testületekből, és politikai hatalmi bástyává tegyék a helyi biztosítós állásokat – mondta lapunknak egy szakértő. 
 
Niczky Emőke 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://grizzly.blog.hu/api/trackback/id/tr46316125

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása