HTML

grizzlybear

Friss topikok

  • vczxwibyugl: svpatelzhmgipbvzbpvlensfvvq, The Renegade Diet, ypqzeqhdg, Buy The Renegade Diet, fZHjrdmwn, http:... (2012.03.19. 08:33) Közgazdász szemmel
  • lna: lna (2010.12.09. 19:42) 2010. 12. 02.
  • wassumerryvem: DUBLIN (Reuters) – The Irish Mothers Day Gifts Aviation Claim said it would permit flights to effe... (2010.05.06. 11:34) Életrajzi vonatkozások
  • grizzlyke: szia főpilóta, igen igyekszem megszerezni azt a cikket, de még nem tették fel (2010.03.10. 09:46) Bayer Zsolt levele Vona Gábornak

Címkék

A jéghegy csúcsa - korrupció, csalás minden szinten

2007.12.15. 08:56 grizzlyke

Nem baly, ha így ír hejesen: Gyurcsányéknak így is megér 6,4 milliót     (Cs.Zs.) 2007-12-12 16:09:35

Évekkel ezelőtt elavult információkat tartalmazó, értelmetlen mondatokkal és helyesírási hibákkal tarkított tanulmányt vásárolt közel 6 és fél millió forintért a Miniszterelnöki Hivatal - olvasható az [origo]-n.

A hírportál szerint a "Regionalizáció mint a gazdasági fejlődés egyik lehetősége Magyarországon" című tanulmánynak a felhasználási jogát nettó 6,415 millió forintért vásárolta meg a Miniszterelnöki Hivatal szeptemberben.

A dokumentumot a kecskeméti székhelyű Ariba Bt. Készítette. Az [origo] szerint a cég fő tevékenysége "egyéb nagykereskedelem".

A hírportál újságírója megkereste a vállalkozás tulajdonosát, aki csak annyit közölt, hogy máskor is végeztek hasonló munkát, főleg külföldön.

"Az interneten nem találtunk más olyan regionalizációs témájú tanulmányt, amelyet az Ariba készített. Balogh László nevű szerzőtől sem találtunk hasonló dolgozatot, bár ő kecskeméti látogatásunkkor egyébként is azt állította, nem volt sok köze ahhoz a tanulmányhoz, amelynek felhasználási jogát a MeH megvásárolta. Felhívtuk a Magyar Tudományos Akadémia Regionális Kutatások Központját, amelynek főigazgató-helyettese, Faragó László közölte, hogy nem ismer Ariba nevű szakértő céget" - olvasható az [origo]-n.

A hírportál szerint a kancellária ellentmondásba keveredett az Ariba tanulmányírási múltját illetően.

"Amikor az [origo] megkérdezte, miért éppen egy olyan cégtől vásároltak tanulmányt, amelynek a fő tevékenysége a cégpapírok szerint nagykereskedelem, akkor azt válaszolták, hogy "az Ariba Bt. a fő tevékenysége mellett más feladatokkal is foglalkozik, így például a tanulmányírás terén is rendelkezik tapasztalatokkal". Ezt követően kértük, hogy mutassák meg a cég referenciáját, a válaszból azonban kiderült, hogy a kancellária még csak nem is vizsgálta azt" - áll a cikkben.

"A cég maga jelentkezett a MeH-nél a tanulmány ötletével, legalábbis ezt állítja a kormányszóvivői iroda" - olvasható az írásban.

Az [origo] szerint a tanulmányt a Kormányzati Kommunikációért Felelős Szakállamtitkárság rendelte meg, amelynek vezetője Pimper Richárd, aki helyettes kabinetfőnökként tagja Gyurcsány Ferenc miniszterelnök szűkebb stábjának is.

A kormányszóvivői iroda közlése szerint a tanulmányt a szakállamtitkárság "szakmapolitikai, döntés-előkészítő munkája során használja fel" - áll az [origo]-n.

A portál megkérdőjelezi a tanulmány tudományosságát is: "A legszembetűnőbb az, hogy nem szerepel a dokumentumon a készítés dátuma, és ez a szövegből sem derül ki. A forrásjegyzékben a legfrissebb évszám 2005, ami már önmagában felveti a kérdést, vajon 2007-ben mennyire lehet aktuális egy ilyen alapokra építő dolgozat."

Van olyan szövegrész, amely 2004-ből származik, "de más jelek is utalnak arra, hogy a tanulmány - vagy annak több eleme - évekkel korábban készült" - írja az [origo].

A hírportál megjegyzi, hogy a tanulmányban hemzsegnek a helyesírási hibák.

(inforadio.hu)



 
Egy volt BKV-s csapolja meg volt cége takarítókasszáját     2007-12-13 21:27  MagyarHírlap
 
Egy volt BKV-s cégeinek jutottak túlszámlázással, versenyeztetés nélkül, duplán kiadott takarítási megbízások. Az ezt feltáró revizori vizsgálatnak nem lett következménye, mivel az erről szóló részeket kihúzták a jelentésből. 
 
Nemcsak az állásából elbocsátott BKV-revizornak tűnt fel a vállalat járműveit, ingatlanjait takarító Renomé Kft., hanem a Nemzeti Nyomozó Irodának is. Százmillió forint feketepénz kifizetés után nyomoztak 2005-ben a rendőrök, egy kommandósakcióra is sor került. A cég ügyvezetője, Horján László a jelentős visszhangot kiváltó esemény után lemondott a Magyar Tisztítás-technológiai Szövetségben három hónapja betöltött elnöki tisztéről.

A Renomé Kft.-ről korábban megírtuk, hogy a BKV Logisztikai Irodájától 2003. március 6-tól 2006. március 6-ig kapott megbízást a HÉV-vonalak, megállóhelyek külső és belső takarítására. A 73 millió forint értékű szerződés tartalmazta plakátok és falfirkák napi eltávolítását is. Nyolc nappal a szerződés hatályba lépése után a BKV ugyancsak szerződést kötött a "HÉV-vonalakon lévő építményekről graffiti eltávolítási munkák tárgyában." A szolgáltatásért Budapesten belül nettó nyolcszáz-, határán kívül nettó hatszázezer forintot fizetett, összesen 2,9 millió forintot. A feladatot ugyancsak a Renomé Kft. vállalta. A revizori jelentés szerint mivel a tenderszerződés tartalmazza a graffitieltávolítási munkákat, s azok ellenértéke kifizetésre került, a megbízás indokolatlan volt.

A belső ellenőrzési főosztály munkatársa azt is kifogásolta, hogy a HÉV-vágányok mellé szórt darabos szemét összeszedésére a Renomé úgy szerződött a BKV-val, hogy a takarítandó felület háromszorosa volt a valós nagyságnak. 780 ezer négyzetméter helyett 2 millió 516 ezer négyzetmétert takarított nettó tízmillió forintért.

A revizori jelentés szerint a Renomén kívül a Jeho Bt. is elnyert közbeszerzési, versenyeztetési eljárás nélküli takarítási megbízatásokat. Az ellenőrzés feltárta, hogy a két cég számlái alakilag hasonlók, alkalmazottaik átfedik egymást, telephelyük megegyezik. Ez nem is volt meglepő, mivel a cég neve Jenei Gabriella ügyvezető és Horján László neveit rejti, a Renomé ügyvezetője ugyanis a Jeho kültagja volt ekkor. Horján a nyolcvanas években még a BKV gyorsvasúti igazgatóságának üzemgazdászaként dolgozott. A vállalat takarítással foglalkozó gmk-jából 1989-ben önálló gmk-t alakított, abból 1994-ben a Renomé Kft.-t, amelynek másik tulajdonosa Jenei Gabriella lett.

"Megállapítható, hogy a Jeho Bt. mindenfajta referencia nélkül, nagy mértékben személyi kapcsolatának köszönhetően jutott hozzá a BKV hét hónapra szóló bruttó 24 millió forintos megrendeléséhez." Erre a következtetésre jutott a revizori jelentés, ám sohasem került napvilágra ez a megállapítás, mivel ezt a szakaszt kihúzták belőle.

Így járt a következő mondat is: "Arra lehet következtetni, hogy a vállalkozás kizárólag a BKV megrendeléseire alapozva, a még kigazdálkodható költségkeret megszerzésére jött létre." 
 
Zsidai Péter 
 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://grizzly.blog.hu/api/trackback/id/tr326316205

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása