HTML

grizzlybear

Friss topikok

  • vczxwibyugl: svpatelzhmgipbvzbpvlensfvvq, The Renegade Diet, ypqzeqhdg, Buy The Renegade Diet, fZHjrdmwn, http:... (2012.03.19. 08:33) Közgazdász szemmel
  • lna: lna (2010.12.09. 19:42) 2010. 12. 02.
  • wassumerryvem: DUBLIN (Reuters) – The Irish Mothers Day Gifts Aviation Claim said it would permit flights to effe... (2010.05.06. 11:34) Életrajzi vonatkozások
  • grizzlyke: szia főpilóta, igen igyekszem megszerezni azt a cikket, de még nem tették fel (2010.03.10. 09:46) Bayer Zsolt levele Vona Gábornak

Címkék

Már L.Mónika is megmondta előre

2007.11.02. 07:14 grizzlyke

Visszaélések az uniós pénzeknél?     2007. november 2. 06:00  Magyar Nemzet
Brüsszeli képviselőinkhez fordultak a törvénytelenségeket gyanító települések

A demokrácia semmibevételével hoztak létre az uniós vidékfejlesztési források igénybevételére Leader-csoportokat, amelyek közül néhány a hivatalos időpont előtt pár órával, önkényesen került bejegyzésre. A törvénytelenségekre önkormányzati képviselők és polgármesterek hívták fel a figyelmet. Az agrártárca szerint az érvényes szabályokat betartották, visszaéléseket nem tapasztaltak.

Nyomozhat a csalásellenes hivatal. Az Európai Unió csalásellenes hivatala, az OLAF a Bajnai Gordon felügyelete alá tartozó Nemzeti Fejlesztési Ügynökségen (NFÜ) belül, és az NFÜ által felügyelt irányító hatóságoknál is végezhet nyomozásokat – derül ki az OLAF működési szabályzatából. A szervezet külön igazgatóságot hozott létre a versenyképességet elősegítő strukturális alapok ellenőrzésére, emellett vizsgálatokat folytathat a pályázatok lebonyolításában közreműködő szervezeteknél. Az Állami Számvevőszék jelentése szerint tavaly 121 olyan szabálytalanság történt, amiket az OLAF számára is jelenteni kellett. Az eseteket a vám- és pénzügyőrségen belül, de függetlenül működő budapesti OLAF iroda közvetíti a brüsszeli központ felé, ahol döntenek a vizsgálatok lefolytatásáról, az esetleges büntetőfeljelentésekről. Amennyiben a viszszaélések bebizonyosodnak, az EU visszafizettetheti a támogatás összegét, akár büntetést is kiszabhat, végső soron pedig felfüggesztheti az adott ország támogatását. 
Szervezett visszaélésekre figyelmeztetnek az unió vidéki gazdaságfejlesztési programjához tartozó Leader-csoportok megalakulásával kapcsolatban önkormányzati képviselők és polgármesterek, akik – miután hiába fordultak jogorvoslatért az agrártárcához – az Európai Parlament magyarországi képviselőihez juttatták el panaszlevelüket. Antonio De Blasio és Surján László néppárti képviselők az ügyben az unió brüsszeli bizottságához fordultak, hiszen a hozzájuk eljutó jelzések szerint a Leader-csoportokat több kistérségben is úgy alakították meg, hogy azokat a hivatalosan meghirdetett időpont előtt néhány órával vagy nappal a Magyar Szocialista Párt képviselői önkényesen, mások kizárásával hozták létre. A magyarországi kistérségek részére nyújtandó uniós támogatások lehívására és elosztására jogosult akciócsoportok alakuló ülései az egész országban hasonló forgatókönyv szerint zajlottak – állapították meg a képviselők, akik szerint összehangolt, előre megtervezett visszaélés zajlik, amelynek célja, hogy az uniós pénzeket nem rendeltetésszerűen használhassa fel a szocialisták egy csoportja. A Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium (FVM) szerint nincs szó visszaélésekről, a tárcához tartozó Vidékfejlesztési és Szaktanácsadási Intézet véleménye, hogy az alakuláskor a szabályokat betartották.

Kerényi Gyula, az intézet munkatársa lapunknak úgy nyilatkozott, hogy a Leader-csoportok 70 milliárd forintnyi uniós támogatással rendelkeznek majd, és az elkövetkezendő hét évben 180 milliárd forint vidékfejlesztési támogatásra is pályázhatnak. Az akciócsoportok fogadják be a helyi vállalkozók pályázatait, hoznak döntést, és lehívhatják a pénzeket, az általuk benyújtott vázlatok értékelése pedig most folyik a szaktárcánál. A Leader-csoportok az agrárminisztériumban működő Európai Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Alaphoz tartoznak, amelynek vezetője Ficsor Ádám államtitkár – tette hozzá Kerényi. Lapunk kérdésére, miszerint nem közvetít-e negatív üzenetet az uniós pénzekben reménykedőknek, hogy a Leader-csoportok koordinálásában azok a helyi vidékfejlesztési irodák vettek részt, amelyek többségét szocialista hátterű személyek irányítják, Kerényi hangsúlyozta: az akciócsoportokat érintő pályázati kiírásoknál nem volt kizáró ok a szocialista kötődés. Emlékezetes, hogy az uniós pénzeket koordináló irodák létrejöttekor Gőgös Zoltán, az FVM államtitkára ugyanezekkel az érvekkel védekezett. Pályázati szakértők szerint a Leader-csoportok körüli anomáliák arra az ellentmondásra is felhívják a figyelmet, hogy a vidékfejlesztésre szánt uniós források elosztásánál segédkező szervezetek megalakításához szükséges szabályzatot az agrártárca alkotja meg. A vidékfejlesztési irodákat és az akciócsoportokat érintő pályázati űrlapok megszövegezése is az FVM hatáskörébe tartozik, sőt, a Leader-csoportok végső kiválasztása is a szaktárca feladata.

A volt szocialista polgármesterek, önkormányzati képviselők és jelöltek vezetésével létrejött helyi vidékfejlesztési irodák és a kistérségi megbízotti hálózatok mellett a legtöbb kritika az uniós pénzek átláthatatlanságát és az értékelési rendszer homályosságát éri. A Pályázatírók és Tanácsadók Országos Szövetsége (Pátosz) szerint visszaélésekre ad okot, hogy az egyes operatív programoknál nem áttekinthető a pontozási rendszer, és a pályázati tanácsadók között is rengeteg a felkészületlen, a szakmához nem értő személy. – A pályázati rendszer legyen objektíven követhető és nyilvános – fogalmazott lapunknak Maróczi Imre, a Pátosz elnöke, aki hangsúlyozta: az átláthatóságot garantálhatná, ha utólag is ki lehetne kérni a nyertes és vesztes pályázatok sorrendjét, és az egyes kérdésekre adott pontszámokat. Maróczi szerint előrelépést jelentene az értékelési rendszer nyilvánosságra hozatala, ugyanis jelentős eltérések tapasztalhatók a szakmai zsűrik pontozási rendszerei között. A szakember úgy látja, hogy a Bajnai Gordon önkormányzati és területfejlesztési miniszter által említett „álmutyizók” felbukkanása és működése reális veszély. – Sok pályázati tanácsadó próbál úgy ügyeskedni, hogy az már a szélhámosság kategóriájába tartozik, miközben valójában dilettáns, hozzá nem értő, tapasztalatlan személyekről van szó – állapította meg Maróczi Imre. Az agrártárca a szakmaiatlan eljárásokat úgy próbálja kiszűrni, hogy a helyi vidékfejlesztési irodák működését a megalakulásuk után néhány hónappal már ellenőrzi, a Leader-csoportok esetében pedig a stratégiai tervek részletes kidolgozására februárig adnak határidőt.

Szabó Anna

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://grizzly.blog.hu/api/trackback/id/tr256316284

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása