HTML

grizzlybear

Friss topikok

  • vczxwibyugl: svpatelzhmgipbvzbpvlensfvvq, The Renegade Diet, ypqzeqhdg, Buy The Renegade Diet, fZHjrdmwn, http:... (2012.03.19. 08:33) Közgazdász szemmel
  • lna: lna (2010.12.09. 19:42) 2010. 12. 02.
  • wassumerryvem: DUBLIN (Reuters) – The Irish Mothers Day Gifts Aviation Claim said it would permit flights to effe... (2010.05.06. 11:34) Életrajzi vonatkozások
  • grizzlyke: szia főpilóta, igen igyekszem megszerezni azt a cikket, de még nem tették fel (2010.03.10. 09:46) Bayer Zsolt levele Vona Gábornak

Címkék

10:00

2007.09.08. 21:44 grizzlyke

Elég volt az országrombolásból!     2007. szeptember 8. 11:12 Néző László - MNO
A Parlamentnél tüntettek a nagycsaládosok

Több tízezres tömeg tüntetett az ingyenes felsőoktatás visszaállítása, a vizitdíj nélküli egységes állami egészségügy és a gyermekvállalás szabadsága mellett, a családokat sújtó megszorítások ellen a Parlament előtt. A Nagycsaládosok Országos Egyesülete által szervezett élőlánc a Fiumei úti sírkerttől indult. Tudósítás percről percre

A Tavaszi szél vizet áraszt kezdetű népdal eléneklésével elkezdődött a Nagycsaládosok Országos Egyesületének tiltakozó megmozdulása a Fiumei úti temetőnél. A NOE a Sírból is visszahozzuk a jövőt! szlogennel szervezett élőláncot tiltakozásul családokat sújtó kormányzati megszorítások ellen.

10:00

Miután a tömeg elénekelte az ismert népdalt, a résztvevők összefogózkodtak, a tömeg elindult a Fiumei úti tetemtőtől.
A tüntetők a temetőtől a Baross téren át a Rákóczi útra vonultak. Végig a járdákon tömött sorokban állnak a szimpatizánsok, akik folyamatosan csatlakoznak a Parlamenthez tartó tömeghez. A tüntetők kezében a nagycsaládosok egyesületének kis zászlaja lobog, amelyen ott a felirat: "A (nagy)család nem a probléma, hanem a megoldás".

A menetet rendőrök kísérik, a Rákóczi úton áll a forgalom. A tiltakozást több civil és szakmai szervezet, többek között a Magyar Orvosi Kamara, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete, a Márciusi Charta és a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája is támogatja. A demonstráció élén egy zöld Csepel teherautó halad, a platón elhelyezett hangszórókból népzene szól folyamatosan. A gépkocsi tetejére egy üres bölcsőt helyeztek, annak jelképeként, hogy a bölcső maradhat üresen is, de meg is „tölthetjük” azt gyermekekkel. A tömeget a NOE és a csatlakozó szervezetek első emberei vezetik. Itt van a többi között Szabó Endre, a nagycsaládosok egyesületének elnöke, Éger István, a MOK elnöke, Csoóri Sándor, a Márciusi Charta alapítója és Kerpen Gábor a PDSZ elnöke is.

10:45

A demonstrálók a Balaha Lujza térre érve már több ezren voltak. A tömegben osztogatni kezdték a NOE követeléseit tartalmazó szórólapokat. A Mit kíván a magyar gyermek címmel induló 12 pontot még tavaly fogalmazta meg az egyesület. A pontok között egy családügyekért felelős minisztérium felállítása, a beiskolázási családi pótlék és a gyermekek után járó adókedvezmény visszaállítása is szerepel. Követelik az ingyenes felsőoktatás visszaállítását, a vizitdíj nélküli egységes állami egészségügyet és a gyermekvállalás szabadságát is.

A Rákóczi úton vonuló, tízezresre szaporodó tömegben ott vonulnak a kismamák babakocsikkal, ott vannak a nyugdíjasok, sok a gyerek. Az emberek feje felett csak nemzeti színű zászlókat látni.

11:50

A demonstráló tömeg a Kossuth térre érkezett, betöltve a teret, de a környező utcákból még most is csatlakoznak az összegyűlt emberekhez. A tiltakozók a beszédeket hallgatják.

12:45

A Szózat elhangzása után - amelyet Sinkovits-Vitay András tolmácsolt - Szabó Endre, a NOE elnöke szólt a demonstrálókhoz.

A NOE elnöke sajnálatát fejezte ki amaitt, hogy újra itt kell lenniük. Mint mondta, egy évvel ezelőtt már demonstráltak ugyanezen célokért, de azóta sem változott semmi. Az érdekegyeztetés formálissá vált, mit sem számít a kormánynak az érdekvédők szava. A hatalom tovább folytatja az állam leépítését, a nemzeti vagyon kiárusítását. A közéletben egymást érik a korrupciós botrányok, de egyiknek sincs következménye. Az elnök szerint családok százezrei kerülnek végveszélybe, az oktatás és az egészségügy szétverésével pedig gyermekeink jövőjét teszik tönkre, a társadalom pedig erkölcsi válságba süllyed a mindent elborító hazugságáradat kiövezkeztében.

Elég volt az országrombolásból! - jelentette ki a szónok.

A jelenlegi antiszociális kormány elveszi a gyermekek jövőjét, saját önös céljai érdekében káoszt és félelmet gerjeszt, embereket állít szembe, ezért át kell adnia a helyét - jelentette ki Pelczné Gáll Ildikó, a Fidesz alelnöke a NOE demonstrációján a Kossuth téren. Ki gondolta volna, hogy ez a "szociálisan érzékeny kormány" a megszorításokat a családokon kezdi, problémákat gerjeszt, majd nem old meg, aztán szülőket és gyermekeket, orvosokat és betegeket, pedagógusokat állít szembe – mondta a Fidesz női tagozatának elnöke. Hozzátette, arra sem gondoltak még néhány éve, hogy nagycsaládosok fognak gyermekeik jövőjéért tiltakozni az ország háza előtt. "Be kell ismerni, ha valaki nem képes valamire, fel kell állni, át kell adni olyannak a helyet, aki képes kormányozni, bizonyított és az ország érdekét a közösség érdekét előbbre valónak tartja, mint egyéni önös céljait" - jelentette a Fidesz alelnöke. Pelczné Gáll Ildikó elmondta azt is, a gyermekek és a családok jövőjéért folytatott küzdelemben minden parlamentáris eszközt meg kell ragadni, s a Fidesz minden támogatást megad azoknak, akik ezért demonstrálnak. Megjegyezte, a demonstráció törvényes eszköz a vélemény hangoztatására; tisztázni kell, "meddig mehetünk el, mikor mondjuk, hogy most már elég". Daróczi Dávid kormányszóvivő véleménye szerint Pelczné Gáll Ildikó a nyilatkozatával beismerte, hogy a megmozdulást a Fidesz pártpolitikai akciónak tekintette és újabb lehetőség volt számára, hogy hatalmi játszmákra használjon fel embereket.
(mti)
Aki nem tesz semmit, azzal mindent megtehetnek

Török Ádám, a NOE főtitkára hasonlóképpen értékelte a helyzetet. Ő is megjegyezte: egyesületük az elmúlt egy évben mindent megpróbált, hogy a tervezett intézkedéseken tárgyalásokkal enyhítsen, s egy évvel ezelőtt még azt hihették, megállíthatják a rombolást, hiszen azt a politikusok maguk is elismerik - jegyezte meg -, hogy a mostani megszorítások terheit elsősorban a családok, a gyernekek viselik.

- Aki nem tesz semmit, azzal bármit megtehetnek, aki nem szól senkiért, az nem várhatja, hogy érte szóljanak. Ha hallgatunk, azt hihetik, hogy cinkosai vagyunk a hatalomnak - mondta a főritkár.

Éppen ezért szólni kell - folytatta - "mert példát kell adni a gyermekeinknek, hogy megtettük, ami tőlünk tellett. Eddig nem hallgatták meg őket - jelentette ki - "mert nem is akarták meghallani hangjukat, mert a döntéshozók rossz úton indultak el, s ezen a téves úton bármi áron tovább akarnak haladni.

A főtitkár szerint a hatalom persze nem akarja észrevenni, hogy a társadalom ellen cselekszik. A nagycsaládosok egyesületének szerinte kötelessége felemelni a szavát, s ezzel élnek is, amíg megtehetik szabadon.

A főtitkár felszólította az országgyűlési képviselőket: ha nem képesek a családok, a gyermekek, a jövő érdekében szólni és cselekedni, akkor adják vissza a mandátumukat.

Maroknyian tízmillió ellen

A demonstrációhoz csatlakozott Magyar Orvosi Kamara elnöke, Éger István, aki mindenekelőtt megkövette a magyar társadalmat. Mint mondta, a kormányzati intézkedések tönkretették az egészségügyet, utcára zavarta az orvosokat, akiknek annyira meg van kötve a kezük, hogy már gyógyszert sem írhatnak fel úgy, ahogyan azt az elődeiktől, illetve az iskolában tanulták. Mindezekért előfordul ma már, hogy a betegek nem azt az ellátást kapják, ami járna nekik, nem úgy, s nem ott, ahol nekik a legjobb lenne. Ezért Éger bocsánatot kért, de hozzátette: most erre képes az egészségügy, de hamarosan talán erre sem.

Éger szerint válaszút elé érkeztünk: még mindent jóvá lehetne tenni. Hétfőn újra összeül a parlament, s a képviselőknek lehetőségük lenne, hogy mindent jóvá tegyenek. Még megvan a lehetősége annak, hogy megakadályozzák, hogy „egy maroknyi ember szórakozzék tízmillió magyarral” – jelentette ki.

A NOE és a demonstrációt támogató szervezetek ezután petíciót adtak át Lezsák Sándornak, az országgyűlés alelnökének, aki ezt köszönettel átvette és megígérte, hogy kedden felolvassa azt az ülésnapon. A petíció átadása után a csatlakozó szervezetek vezetői röviden megindokolták támogató fellépésüket.

A tömegben gyakran felharsant a "Gyurcsány takarodj!", de a szervezők minden esetben a tiltakozás más formáját kérték az egybegyűltektől.

A sokezres tömeg egyébként a demonstráció végeztével csendben feloszlott, többen elmondták: részt vesznek a délután három órakor kezdődő, az Élőlánc által szervezett másik tüntetésen is.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://grizzly.blog.hu/api/trackback/id/tr956316401

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása