HTML

grizzlybear

Friss topikok

  • vczxwibyugl: svpatelzhmgipbvzbpvlensfvvq, The Renegade Diet, ypqzeqhdg, Buy The Renegade Diet, fZHjrdmwn, http:... (2012.03.19. 08:33) Közgazdász szemmel
  • lna: lna (2010.12.09. 19:42) 2010. 12. 02.
  • wassumerryvem: DUBLIN (Reuters) – The Irish Mothers Day Gifts Aviation Claim said it would permit flights to effe... (2010.05.06. 11:34) Életrajzi vonatkozások
  • grizzlyke: szia főpilóta, igen igyekszem megszerezni azt a cikket, de még nem tették fel (2010.03.10. 09:46) Bayer Zsolt levele Vona Gábornak

Címkék

2007.06.13. 14:51 grizzlyke

Csintalan: nagyon mély a politikai válság

"Az elvonások abszolút fűnyíróelv szerint és pánikszerűen zajlanak, a jövőről szó sem esik"
Gyurcsány Ferenc politikai jövőjét két esemény pecsételheti meg: ha az MSZP támogatottsága húsz százalék körülire csökken, és ha a szocialisták elbuknak a 2009-es európai parlamenti választáson - mondta Csintalan Sándor, aki a Horn-kormány idején az MSZP második embere volt. Az egykori ügyvezető alelnök szerint a mostani szociálliberális koalíciós válság sokkal súlyosabb, mint eddig bármikor, de nem vezet előre hozott választásokhoz.




"A jelenlegi politikai huzakodás annyiban hasonló a tíz évvel ezelőttihez, hogy megint az SZDSZ és az MSZP között zajlik. Viszont a mostani nem szimpla erőpróba, hanem nagyon súlyos politikai és tartalmi válság, de egyáltalán nem biztos, hogy elvezet a koalíciós szakításig" - mondta az MSZP-ből kilépett volt pártvezető, aki a múlt héten tagja lett a Fidesznek. Annyi azonban kiderült, hogy ez a koalíció program nélkül nyerte meg a 2006-os parlamenti választásokat, és az is látszik, hogy ezek az erők képtelenek a politika tartalmi megújítására. A vita ugyanis nem arról zajlik, hogy milyen politikai alternatívát válasszanak, hanem hogy miként meneküljenek a népszerűségvesztés csapdájából. Az elvonások abszolút fűnyíróelv szerint és pánikszerűen zajlanak, a jövőről szó sem esik. Nyilvánvalóan nincs semmi elképzelésük a szlogeneken kívül.

Az ellenzék a bűnös

Ebben a helyzetben lehetséges eszközként a politikai népszerűség újraépítésére nem marad más, mint a politikai színjáték, a marketing, a bűnbakkeresés. A bűnös pedig az ellenzék, amely nem hajlandó kiegyezni, és ehhez asszisztál a baloldali média, hangoztatva: milyen jó lenne, ha megegyeznének, ha leülne beszélni egymással Gyurcsány és Orbán. Vagy ha mindkettő távozna, megoldódna minden gond. "Csakhogy ezek mind hazugságok, mítoszok, a népfrontos, kádárista politikai nosztalgiára való rájátszás: az lesz majd a jó fiú, aki itt békét tud teremteni" – összegezte a lényeget Csintalan. Ebben a helyzetben a két százalék körüli támogatottságú SZDSZ azzal tudja magát definiálni, ha szembe megy az MSZP-vel, a szocialistáknak viszont azt kell demonstrálniuk, hogy a hallatlanul konszenzusképes, nyitott Gyurcsánnyal össze kell fognunk, mert nagy bajban vagyunk. Nagyon mély a politikai válság, mert tartalmi kérdésekben sincs megoldás. "Egyáltalán nem lennék meglepve, ha azt olvasnám az újságban, hogy az SZDSZ kilépett a koalícióból, és az MDF bement a helyére. Ez bizonyítaná az MSZP integráló erejét és a népfrontos politika sikerét, egyben demonstrálná az SZDSZ autonómiáját és szuverenitását."

Az MSZP-t változatlanul a biztos szavazók 29 százaléka támogatja, ez még mindig magas; ha az ellenzék nincs résen, a baloldal ezzel az aránnyal még abszolút többséget is szerezhet a választásokon. A mostani helyzet mégis más, mint tíz évvel ezelőtt volt, mert az MSZP belső állapota is különbözik. Az MSZP volt ügyvezető alelnöke szerint egykori főnöke, Horn Gyula azért lépett vissza a politikától, mert benne volt annyi politikai belátás, hogy mennie kell. "Igaz, a párt függetlenebb és szabadabb volt, mint ma, a pártelit nem függött egzisztenciálisan olyan szinten a pártelnöktől, mint manapság Gyurcsánytól és csapatától. Az MSZP belső robbanásának lélektani határa húszszázalékos támogatottság alatt van, addig helyén marad a mostani vezetés. Az MSZP-t két dolog tudja megrendíteni: a húsz százalék körüli támogatottság, és a 2009-es vesztes európai parlamenti választás, addig Gyurcsány marad az úr."

Tiszta kormánykritika

Az erjedés jele, hogy a népszavazás körül máris megindult a szócséplés. Pedig kár tagadniuk: a világon mindenütt az országos méretű, vagy népszavazás jellegű választásokba sűrűsödik a nagypolitika. A népszavazásnak azért lesz politikai jelentősége, mert tiszta kormánykritikának tekinthető. Csintalan politikai jóslata e tekintetben is egyértelmű: "Az érvényes és eredményes népszavazás politikai megítélése sokkal súlyosabb lesz az MSZP-n belül, mint azt mutatni fogják, mert eltagadják majd. Mindent el fognak követni, hogy a referendumot közöny vegye körül, mert nagy pofon lehet a koalíciónak. Gyurcsány azonban nem lesz képes túlélni egy vesztes európai parlamenti választást, főként ha együtt jár az MSZP népszerűségének további csökkenésével."

A napjainkban a sajtóban szerepet vállaló volt szocialista vezető nem látja annak jelét, hogy előre hozott választások lehetnének, miután óriási a hatalmi túlsúly, profi módon és gátlástalanul működik a hatalmi centrum.

Egzisztenciális kockázat

Viszont minden olyan fordulatot, amely nyilvánosan történik a politikában, egyáltalán nem tartana árulásnak. "Abszolút felelős magatartásnak tartanám, ha ma valaki azért lépne ki az MSZP-frakcióból, mert kormányszintű program nélkül verték szét az egészségügyet." Csakhogy szerinte nincs húsz-harminc kormánypárti képviselő, aki vállalná annak egzisztenciális kockázatát, hogy az ellenzékkel szavazzon a parlament feloszlatásáért. Mégis erodálhatja az MSZP tagságát annak felismerése, hogy felhatalmazás és program nélkül cselekszik a kormány.

A politikus nem hisz abban, hogy az MSZP két részre szakadhat. Gyurcsány Ferenc és tanácsadói jól kitalálták, hogy centralizálták a döntéshozatalt, de megosztották a felelősséget. A pártvezetők kívülről úgy tűnnek, mintha különbözők lennének, de párton belülről ezek a karizma nélküli emberek nem térnek el Gyurcsánytól, egyik mögött sincs hiteles politikai program, és a kritikus baloldalnak elfogadhatatlanok. "Változatlanul úgy gondolom: a párt mindaddig, amíg Gyurcsány választási győzelemre esélyes, nem fog tőle megszabadulni. Ám ha bekövetkezik a váltás, valószínűleg még jó ideig egy sor alkalmatlan ember fog nyűglődni az MSZP romjain, mire eljön a végső megoldás, a baloldal talpra állítása."

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://grizzly.blog.hu/api/trackback/id/tr156316587

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása