HTML

grizzlybear

Friss topikok

  • vczxwibyugl: svpatelzhmgipbvzbpvlensfvvq, The Renegade Diet, ypqzeqhdg, Buy The Renegade Diet, fZHjrdmwn, http:... (2012.03.19. 08:33) Közgazdász szemmel
  • lna: lna (2010.12.09. 19:42) 2010. 12. 02.
  • wassumerryvem: DUBLIN (Reuters) – The Irish Mothers Day Gifts Aviation Claim said it would permit flights to effe... (2010.05.06. 11:34) Életrajzi vonatkozások
  • grizzlyke: szia főpilóta, igen igyekszem megszerezni azt a cikket, de még nem tették fel (2010.03.10. 09:46) Bayer Zsolt levele Vona Gábornak

Címkék

2007.03.24. 22:48 grizzlyke

Fodor leiskolázta Kókát - elnökjelölti vita képekben      

Bencze Áron   2007. március 21. 08:14 

Kóka kizárólag a siker fontosságát hangsúlyozta, Fodor azonban eszméről, elvekről és hitelességről is beszélt az SZDSZ elnökjelöltjeinek vitáján. Fodor többször is cáfolta Kóka kijelenítéseit, aki szinte egyszer sem tudott érdemben reagálni a "támadásokra".
 
Összemérte erejét és tudását az SZDSZ két elnökjelöltje. Méghozzá nyilvános vita keretein belül. A disputát Horn Gábor konferálta fel, a moderátori tisztséget pedig Szombathy Pál, a Magyar Hírlap volt főszerkesztője töltötte be. Kuncze Gábor nem volt jelen a rendezvényen, melyet kedd este rendeztek meg a Berzsenyi Gimnáziumban. 

Eszmék kontra siker

Ambíció, energia és vezetési készség – nagyjából ezekkel a vezérszavakkal érvelt Kóka János pártelnöki jelölését illetően. Fodor Gábor ezzel szemben tapasztalatára, a tisztességre és a tudásra apellál - elmondása szerint. Fodor kiemelte azt is, hogy sokan szeretnének egy olyan SZDSZ-t, amiben lehet hinni és bízni. A párt hitelét kell visszaadni - hangsúlyozta. Mint fogalmazott, erőre és gyakorlati liberalizmusra van szükség, arra, hogy ne egy elefántcsonttoronyból politizáljanak, hanem az emberek között. Változtatnunk kell a Szabad Demokraták Szövetségének politikáján, a párt eddigi múltját pedig illő tisztelettel kell kezelnünk - fűzte hozzá.

Kóka János egyetértett a változások szükségességével, ám véleménye szerint sem az értékek, sem az alapelvek nem kerültek válságba. A gazdasági miniszter szociológiai problémákat lát. Arra hívta fel a figyelmet, hogy a 2010-es országgyűlési választásokon közel egymillió olyan szavazó lesz, kiknek a demokrácia már alapvető fogalom. Kóka szerint ezeket az embereket leginkább a gyarapodás lehetősége érdekli. "Ez a leglényegesebb liberális attitűd" - magyarázta. 

Fodor Gábor ezzel szemben a Fidesz példájára hivatkozva aláhúzta, nem lehet generációs politikát folytatni. "Nem az ember életkorán múlik a politikai tisztánlátás" - jegyezte meg a liberális politikus, aki az SZDSZ hitelességének hiányára hívta fel a figyelmet. Elismerte, hogy a gyarapodás fontos, de véleménye szerint az eszmékre is szükség van.

Kóka szerint a fiatalok nem értik az elmúlt húsz esztendő politikai üzeneteit. Mint közölte a politikusok között is generációváltásra van szükség. Tervei szerint sikeres üzletemberekkel kellene lecserélni a politikusok egy részét.    
 
Siker bármi áron?

"A siker fontos, de nem mindegy, milyen áron éri el az ember" - kontrázott Fodor Gábor, aki példaként azt hozta fel, hogy MSZP listán biztos több liberális politikus jutna az Országgyűlésbe, de ő ezt nem akarja. Ahogy azt sem, hogy ne foglalkozzanak a sikertelenekkel: a munkanélküliekkel, a szegényekkel. "Nekem rájuk is szükségem van, mindenkire, aki a szabadságot szereti" - érvelt Fodor, aki magyarázatképp hozzátette azt is, hogy az SZDSZ szavazóbázisának nagy része periférián él. 

Kóka válaszában azt fejtegette, hogy a szabadságot már kivívták, a sikert azonban még nem. Mint fogalmazott, a liberalizmus hajtóereje a siker, ezért a sikerért kell küzdeni. "Az lenne nagy dolog, ha a leszakadtaknak is meg tudnánk mutatni a sikert" - hangsúlyozta. 

Fodor Gábor arra emlékeztetett, hogy a liberális eszmék 50-100 évvel ezelőtt is fontosak voltak, de 50 év múlva is azok lesznek. Alapproblémának nevezte, hogy az SZDSZ 10 évvel ezelőtt letért a számára kijelölt útról, és múzeumba zárta a liberális eszméket. A politikus határozottabb kiállást sürgetett a liberális eszmék mellett. Kóka erre reflektálva azt hangoztatta: a múlt fontos, de a jövő lényegesebb, az embereket az érdekli, mekkora lesz az ország deficitje, hány lakást és munkahelyet teremt számukra az állam. Véleménye szerint pozitív üzenetekre van szüksége az embereknek. 

"Volt Magyarországon egy párt, az MDNP, amelyik öntötte a pozitív üzeneteket, mégsem szavazott rá senki" - emlékeztetett Fodor Gábor, aki cáfolta Kóka János erről szóló állításait, majd a hitelesség kérdését hangsúlyozta ismét. Így folytatta: ha erőssé akarjuk tenni az SZDSZ-t, tisztázni kell a múltat, hogy utána felépítsük a jövőt. De ehhez hitelesség kell – fűzte hozzá.   
 
Orbán "az ördög"
         ///  anyád.... ///

Nem haver, az biztos - próbálta viccesre venni a figurát Kóka János Orbán Viktorra utalva. A gazdasági miniszter megismételte korábbi állításait - még aznap cáfolta a Fidesz -, mely szerint sms-t írt március 15-én a Fidesz elnökének, hogy hívja vissza az embereket az utcáról. Két számára is elküldtem - dicsekedett. Fodor Gábor ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet, hogy Orbán Viktornak nincs mobiltelefonja. Egyúttal arra kérte Kóka Jánost, hogy ne írjon több sms-t a Fidesz elnökének, mert felesleges. 

A gazdasági miniszter az MSZP és az SZDSZ kapcsolatáról szólva úgy fogalmazott: nem szerelem, inkább érdekházasság. Az MDF azonban közeledik ahhoz a játéktérhez, hogy foglalkozzunk velük – folytatta -, ám olyan politikussal, aki nem tartja tiszteletben a köztársaság alapeszméit, nincs miről beszélnünk. Fodor Gábor csatlakozva az előtte szólóhoz kifejtette: az Orbán Viktor és Kövér László által vezetett Fidesz nem koalícióképes az SZDSZ számára. Ugyanakkor elismerte, hogy a jelenlegi kormány nem biztosítja az ellenzéki jogokat. Kóka ezt hevesen cáfolta, ám Fodor Gábor arra emlékeztetett, hogy a Gyurcsány-kormány éppúgy ellehetetlenítette azt a rendkívüli parlamenti ülést, mint ahogy a Fidesz tette 2002 előtt. Kiemelte azt is hogy 5-6 éve komoly felháborodást okozott ez a lépés, ám most mégis asszisztáltak hozzá.

Nem lehet kétféle értékrendünk, kormányon és ellenzékben - figyelmeztetett Fodor Gábor, aki szerint, ha következetesek és hitelesek lesznek, akkor lehet az SZDSZ tárgyalópartner a Fidesz számára.   
 
Fodor mert kritizálni is

A két elnökjelölt abban is egyetértett, hogy az árpádsávos zászlót nem tiltaná be, ám véleményük szerint el kell magyarázni az embereknek, hogy mit is szimbolizál ez a zászló. Fodor ezzel kapcsolatban arra hívta fel a figyelmet, hogy Orbán Viktor tavaly november 4-én arra kérte híveit, hogy ne hozzanak zászlót és transzparenst a szolidaritási menetre. „Nem is tették” – fűzte hozzá.

Ugyanakkor sem Kóka, sem Fodor nem volt hajlandó értékelni Kuncze Gábor teljesítményét. Nem volna elegáns – érveltek, de mindketten egyetértettek abban, hogy a párt jelenlegi elnökének sokat köszönhet az SZDSZ. Abban sem volt vita, hogy a 2002-es koalícióra lépés jó döntés volt-e. Ám Fodor a D 209-es ügyben képviselt SZDSZ-álláspontot keményen bírálta. Mint fogalmazott, helytelenül döntöttek, de véleménye szerint nagy hiba volt az is, hogy folyamatosan adócsökkentés politikájáról beszéltek, miközben látták, hogy ez nem reális. Fodor Gábor bírálta Kóka Jánost is, mert álláspontja szerint nem szabad teljesítményalapúságról beszélni (ilyen szemléletet akar Kóka teremteni a pártban). Mert ez egy párt, nem pedig cég - közölte.
 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://grizzly.blog.hu/api/trackback/id/tr656316821

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása