HTML

grizzlybear

Friss topikok

  • vczxwibyugl: svpatelzhmgipbvzbpvlensfvvq, The Renegade Diet, ypqzeqhdg, Buy The Renegade Diet, fZHjrdmwn, http:... (2012.03.19. 08:33) Közgazdász szemmel
  • lna: lna (2010.12.09. 19:42) 2010. 12. 02.
  • wassumerryvem: DUBLIN (Reuters) – The Irish Mothers Day Gifts Aviation Claim said it would permit flights to effe... (2010.05.06. 11:34) Életrajzi vonatkozások
  • grizzlyke: szia főpilóta, igen igyekszem megszerezni azt a cikket, de még nem tették fel (2010.03.10. 09:46) Bayer Zsolt levele Vona Gábornak

Címkék

2007.02.09. 21:56 grizzlyke

Debreczeni szerint Gyurcsány nem teljesen normális     2007. február 9. 8:34 MNO

Komoly kritikát fogalmaztak meg a Deák Ferenc Közéleti Klub vendégei Gyurcsány Ferenc személyiségével kapcsolatban. Stumpf István mellett Kéri Lászlótól és Debreczni Józseftol is „kapott" a miniszterelnök. Utóbbi közíró egyenesen azt állította: Gyurcsány nem teljesen normális.

Nem teljesen normális Gyurcsány Ferenc - ismerte el a Budapesti Evangélikus Gimzázium épületében tartott vitán Debreczeni József közíró, aki ugyanakkor azt is elmondta, a normálitáson jelen esetben az átlagosságot értette - írja a ma.hu. Debreczeni úgy fogalmazott: Gyurcsány dinamikus személyisége, eros gesztikulálása, impulzivitása és túlmozgásai rossz benyomást kelthettek az emberekben.

Véleménye szerint az elmúlt idoszakban a kormányfo már lenyugodott, tanulságos lecke volt számára többek között az oszödi beszéd is. Debreczeni a miniszterelnök vagyonszerzésére is kitért.
Nem kirívóan deviáns módon tett szert milliárdjaira - hangsúlyozta a közíró, aki mindezek ellenére - szavai szerint -rokonszenvet kelto embert ismert meg Gyurcsányban. Baráti a viszonyunk a mai napig - fuzte hozzá.

Stumpf István, a Századvég Alapítvány elnöke már jóval keményebben fogalmazott Gyurcsány Ferenc személyiségével kapcsolatban. A politológus a késo kádárizmus érdekes szereplojének nevezte a kormányfot, akirol így fogalmazott: az értelmiségi szocializáció fontos tényezoi hiányoznak belole. Példaként említette, hogy Gyurcsány Ferenc nem beszélt nyelveket, nem végzett külföldi tanulmányokat. Ugyanakkor elismerte, hogy szukös kapcsolati rendszere ellenére rámenosségével és agilitásával hamar sikereket ért el az üzleti életben, sot komoly nemzetközi kapcsolatokra tett szert.

Tette mindezt kiskapuk segítéségvel és a szabályok áthágásával - figyelmeztetett Stumpf István, aki morálisan megkérdojelezheto személyiségnek nevezte Gyurcsány Ferencet. Az oszödi beszédrol szólva a politológus úgy vélekedett, hogy a hazugság stigmája nemcsak Magyarországon ragadt Gyurcsányra, hanem külföldön is. Stumpf „ketyego bombának" nevezte ezt a jelenséget, hibaként róva fel a miniszterelnöknek az oszödi beszédet. Az lett volna valóban bátorság a részérol, ha a frakcióülés helyett a parlamentben mondja el beszédét a nyár elején.

Kéri László beszédében egy 25 évvel ezelotti eseményt idézett fel, mikor egy hét lefolyása alatt ismerkedett meg Orbán Viktorral és Gyurcsány Ferenccel.
Azóta azt figyeltem, hogy e két ember közül melyik fog több kárt okozni az országnak - közölte a politológus, aki szerint az elmúlt két évtizedben közel féltucat Gyurcsányt ismert meg. Példaként említette, a KISZ-es, a hálózatépíto, a háttérembert és a miniszterelnök Gyurcsány Ferencet is. Véleménye szerint ezek a személyiségek merében különbözoek voltak. A gyurcsányi reformokra is kitért. Arra hívta fel a figyelmet, hogy még ha igaza is van Gyurcsánynak, azzal a technikával, ahogy o csinálja, nem lehet rávenni az országot a reformokra. Nincs hitele a kormánynak, és ez a hitelvesztés nem elsosorban a balatonoszödi beszédre vezetheto vissza - érvelt Kéri.

Gyurcsány a pártelnöki székbe vonul vissza?

Abban mindhárman egyet értettek, hogy Gyurcsány megszerzi az MSZP elnökségét, de a politológusok arra is figyelmeztettek, hogy az MSZP nehéz falat lesz a kormányfo számára, mivel a szocialista párt is erosen megoszott a kormányfo pártbeli terveivel kapcsolatban.

Gyurcsány Ferenc „azért döntött így, hogy kell neki a pártelnöki poszt, mert felfogta, hogy a politikai küzdelmeket csak úgy tudja megvívni, ha a kormány elott tolja lökhárítóként a pártot, hogy az vívja meg a Fidesszel a vitát, és akkor a kormány el tud kezdeni érdemben is kormányozni" - mondta Kéri László. A politológus szerint a kormányfo osszel tanulta meg a leckét: az MSZP ugyanis, mint fogalmazott, „végiglapította" a reformokhoz kapcsolódó konfliktusokat, nem állt ki Gyurcsány Ferenc és a kormány mellett. Az MSZP-ben egyfajta belso félelem van a változások miatt - tette hozzá Kéri László.

Stumpf István úgy véli, akár az is célja lehet Gyurcsány Ferencnek a pártelnökséggel, hogy ebbe a pozícióba vonuljon vissza.
Debreczeni József szerint az MSZP ellenállását mutatja, hogy töredéke sem valósult meg Gyurcsány Ferenc elnöki aspirációjához kapcsolódó terveinek. Az MSZP tisztújító kongresszusát február 24-25-én rendezik meg.


Debreczeni szerint Gyurcsány nem teljesen normális

Gyurcsány Ferenc személyiségérõl, az MSZP-n belüli jövõjérõl és a reformokról beszélgetett Debreczeni József, Kéri László és Stumpf István a Deák Ferenc Közéleti Klub idei elsõ vitaestjén a Budapesti Evangélikus Gimnázium dísztermében.
Debreczeni elismerte elfogultságát

Rengeteg dolgot tudok róla, és elfogult is vagyok vele kapcsolatban - jegyezte meg az elsõként felszólaló Debreczeni József, aki alig egy éve írt önéletrajzi könyvet Gyurcsány Ferencrõl. A közíró arra hívta fel a figyelmet, hogy a kormányfõ a spontán privatizációban ugyan nem vett részt, vagyonát - amit 1992 után kezdett gyûjteni -, „nem kirívóan deviáns módon" gyûjtötte össze. Debreczeni problémának nevezte, hogy Gyurcsány elsõ generációs milliárdosként lépett vissza a politikába. Kitért arra is, hogy a miniszterelnököt a „komcsi" jelzõvel ruházták fel, miközben Medgyessy vagy éppen Horn Gyula pártállami múltja jóval komolyabb volt. A miniszterelnök médiaszereplésérõl szólva Debreczeni úgy fogalmazott, erõs gesztikulálása, túlmozgásai, impulzivitása azt a benyomást keltheti az emberben, hogy nem normális. Hozzátette azt is, hogy itt a normalitáson azt érti, hogy nem átlagos egyéniség. Véleménye szerint Gyurcsány Ferenc rokonszenvet keltõ és pozitív személyiséget sugall. 

Debreczeni elfogultsága mellett elismerte azt is, hogy Orbán Viktor politikai aktivitását figyeli legkritikusabban. Gyurcsánnyal kapcsolatos viszonyáról pedig így beszélt: barátok vagyunk, ám anyagi érdekem nem fûzõdik hozzá. Hozzátette azt is, hogy tavasz óta két állását is elvesztette, jelenleg honoráriumért publikál lapokban, ebbõl él.    
 
Túl radikális volt Gyurcsány

Stumpf István, a Századvég Alapítvány elnöke a késõ kádárizmus érdekes szereplõjének nevezte Gyurcsány Ferencet, aki elütött a KISZ reformer generációjától. „Új nemzedéket akart csinálni, de túl radikális volt, így terveit nem tudta megvalósítani" - hangsúlyozta a politológus, kiemelve: ezért ment át az üzleti szférába. Ezzel kapcsolatban arra hívta fel a figyelmet, hogy Gyurcsány nem beszélt idegen nyelveket, szûkös kapcsolati rendszerrel rendelkezett, és kevés üzleti képességgel volt megáldva. „Ellenben nagyon agilis és rámenõs volt" - húzta alá Stumpf, rámutatva: ezért hamar sikereket ért el az üzleti életben, sõt komoly nemzetközi kapcsolatokra tett szert.

"Tette mindezt kiskapuk segítéségvel és a szabályok áthágásával" - figyelmeztetett Stumpf István, aki morálisan megkérdõjelezhetõ személyiségnek nevezte Gyurcsány Ferencet. Az õszõdi beszédrõl szólva a politológus úgy vélekedett, hogy a hazugság stigmája nemcsak Magyarországon ragadt Gyurcsányra, hanem külföldön is. Stumpf "ketyegõ bombának" nevezte ezt a jelenséget, hibaként róva fel a miniszterelnöknek az õszödi beszédet. „Az lett volna valóban bátorság a részérõl, ha a frakcióülés helyett a Parlamentben mondja el beszédét a nyár elején" - hangsúlyozta. Véleménye szerint Gyurcsány senkiben sem bízott meg 2004 és 2006 között. A reformokkal kapcsolatban úgy fogalmazott, tûzön-vízen át akarja vinni azokat, és nem törõdik azzal, hogy elképzelései milyen szakmai szinten állnak, vagy hogy milyen a társadalmi támogatottsága és következménye a reformoknak. 

Kéri László beszédében egy 25 évvel ezelõtti eseményt idézett fel, mikor egy hét leforgása alatt ismerkedett meg Orbán Viktorral és Gyurcsány Ferenccel. "Azóta azt figyeltem, hogy e két ember közül melyik fog több kárt okozni az országnak" - közölte a politológus, aki szerint az elmúlt két évtizedben közel féltucat Gyurcsányt ismert meg. Példaként említette, a KISZ-es, a hálózatépítõ, a háttérembert és a miniszterelnök Gyurcsány Ferencet is.

Véleménye szerint ezek a személyiségek merõben különbözõek voltak. A gyurcsányi reformokra is kitért. Arra hívta fel a figyelmet, hogy még ha igaza is van Gyurcsánynak, azzal a technikával, ahogy õ csinálja, nem lehet rávenni az országot a reformokra. Nincs hitele a kormánynak, és ez a hitelvesztés nem elsõsorban a balatonõszödi beszédre vezethetõ vissza - érvelt Kéri.    
 
Az MSZP legyûrése kemény falat lesz

A politológusok Gyurcsány MSZP-n belüli szerepérõl is szóltak. Kéri ezzel kapcsolatban arra hívta fel a figyelmet, hogy a kormányfõ "azért döntött úgy, hogy kell neki a pártelnöki poszt, mert felfogta, hogy a politikai küzdelmeket csak úgy tudja megvívni, ha a kormány elõtt tolja lökhárítóként a pártot, hogy az vívja meg a Fidesszel a vitát, és akkor a kormány el tud kezdeni érdemben is kormányozni. Kiemelte azt is, hogy az MSZP õsszel végig lapított Hiller Istvánnal együtt. 

„Pártelnökként Gyurcsány Ferenc olyan mértékben soha nem tudja majd centralizálni az MSZP-t, mint ahogy Orbán Viktor központosította a Fideszt" - vélekedett Debreczeni, aki szerint a két párt közötti nagy különbség az, hogy amíg a Fidesz fõként Orbán Viktor "terméke", addig az MSZP-nek "megvan a maga súlya, tehetetlensége".

Stumpf István szerint egyáltalán nem lehet biztosat mondani Gyurcsány Ferenc jövõjével kapcsolatosan. Ugyanakkor aláhúzta: a miniszterelnöknek egyelõre nem sikerült megvásárolnia a pártot. „Az MPSZ elnökségét ugyan meg fogja nyerni, de a párt nem lesz az övé" - vélekedett.
 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://grizzly.blog.hu/api/trackback/id/tr536317058

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása