HTML

grizzlybear

Friss topikok

  • vczxwibyugl: svpatelzhmgipbvzbpvlensfvvq, The Renegade Diet, ypqzeqhdg, Buy The Renegade Diet, fZHjrdmwn, http:... (2012.03.19. 08:33) Közgazdász szemmel
  • lna: lna (2010.12.09. 19:42) 2010. 12. 02.
  • wassumerryvem: DUBLIN (Reuters) – The Irish Mothers Day Gifts Aviation Claim said it would permit flights to effe... (2010.05.06. 11:34) Életrajzi vonatkozások
  • grizzlyke: szia főpilóta, igen igyekszem megszerezni azt a cikket, de még nem tették fel (2010.03.10. 09:46) Bayer Zsolt levele Vona Gábornak

Címkék

Na ilyen az igazi kacsa.....

2007.01.15. 16:27 grizzlyke

Orbán-ellenes OTP-Terror Háza tengely? - támadás Schmidt Mária ellen a Magyar Nemzetben
November óta szervezkednek Orbán bukásáért?
Gavra Gábor, Hazafi Zsolt  2007. január 15. 14:20
 
Egész oldalas írásban támadja a Terror Háza igazgatóját a Magyar Nemzet publicistája, azt állítva: Schmidt Mária Áder Jánossal és több nagytőkéssel együtt Orbán Viktor megdöntésén mesterkedik. A „nagy összeesküvés” az OTP vezérkarától az Indexen és a Heti Válaszon át egészen Bajnai Gordonig terjed.

Az eddig ismeretlen publicista, Horváth Zsolt által jegyzett írás alapvetése, hogy Orbán Viktor erkölcsi okokból "kirobbanthatatlan" a Fidesz pártelnöki székéből, éspedig azért, mert a nagytőkések által "nem megvehető". A Fideszt ezért nem a nagytőke irányítja, ellentétben az MSZP-vel, az SZDSZ-szel és a Magyar Demokrata Fórummal.

A jobboldalon mégis léteznek olyan elégedetlen csoportok, amelyek elmozdítanák Orbánt - állítja a szerző, aki szerint az egyik ilyen társaság a Terror Háza Múzeum igazgatója, Schmidt Mária körül szerveződik.

"A milliárdos vagyonú üzletasszony nyilvánosan és nem nyilvános körben tett megnyilatkozásai egyértelműsítik, hogy elégedetlen a jobboldal spirituális vezetőjével" - hangzik a vád Schmidt ellen. "Nagy port kavart föl decemberben a Népszabadságnak írt cikke, amelyben egy irodalmi utalással (’Jones nem tér vissza’) félreérthetetlenül utalt arra: Orbán nem lehet a továbbiakban a jobboldal vezetője."

 Orbán-ellenes puccs az OTP vezérkarából? 

 A szerző azt állítja: a jobboldal mértékadó véleményformálói előtt ismert tény, hogy Schmidt egy új jobboldali párt létrehozása érdekében hetek óta megbeszéléseket kezdeményez a Fidesz politikusaival, polgármestereivel. Az új párt elnöke a szerző szerint Áder János, a Fidesz korábbi frakcióvezetője lehet, és tagjává válhat több vidéki jobboldali polgármester is.

"Az üzletasszony politikai szándékainak eléréséhez a nagytőke képviselőiben lelt társakra, például Nobilis Kristóf milliárdos üzletember személyében, aki üzlettársa is egyben. De ma már a csoporthoz tartozik Magyarország regisztrált 100 leggazdagabbja közül Spéder Zoltán is, aki Csányi Sándor után az OTP második embere volt, s e pozíciójától a napokban vált meg" - írja Horváth Zsolt, aki szerint "az összetartozás látszatát erősíti" az a hír is, mely szerint "az Index hírportált üzemeltető vállalkozásba - Nobilis mellé - korábban beszállt csendestársként Spéder is, ami a rossz nyelvek szerint Csányi jóváhagyása nélkül nem történhetett meg. Ez azt is jelentheti, hogy Spéder a nagytőke politikai szereplésre kijelölt új személyisége."

A Magyar Nemzet publicistája egyébként Schmidt Mária "szűk baráti köréhez" sorolja Bajnai Gordon fejlesztéspolitikai kormánybiztost, aki a szerző feltételezése szerint "zsíros üzletekhez képes juttatni az említett üzletemberek vállalkozásait az önkormányzatokhoz áramló uniós pénzeken keresztül".

Schmidt Mária megkeresésünkre nem kívánt nyilatkozni az ügyben.

A Népszabadság tavaly júniusban számolt be arról, hogy "Elveszett-e a választásokon a Fidesz identitása?" címmel Schmidt Mária találkozót szervezett fideszes politikusok, többek között Kövér László, Áder János, Pokorni Zoltán, Navracsics Tibor és Martonyi János részvételével. Több felszólaló a "nemzeti liberális" irányvonalat ajánlotta a párt figyelmébe.

Olaj a tűzre?

"Már november óta stábot szervez a Fideszen belül egy csoport, hogy a tavaszi kongresszusra Orbánnal szemben létrejöhessen egy blokk. Engem is megkerestek" - támasztotta alá részben az MN értesüléseit egyik fideszes forrásunk, aki szerint hónapok óta zajlik egyfajta "belső háború", és folyik az alkudozás Orbán és ellenfelei között.

"Orbán semmilyen körülmények között nem kíván távozni, de sokan úgy vélik, vele csak örök másodikak lehetünk. Októberben sem a Fidesz volt jó, hanem az MSZP volt csapnivaló, és ezt mindenki tudja belül. Furcsa, de különösen a vidéki polgármesterek elégedetlenek" - állította forrásunk. Szerinte ennek az állapotnak kívánt véget venni a Magyar Nemzet, bár lehet, hogy éppen ezzel öntöttek olajat a tűzre, s a hatalmi harc emiatt fog eszkalálódni.

Egy fideszes országgyűlési képviselő is elmondta lapunknak: általános elégedetlenség tapasztalható a párt köreiben, hiszen az MSZP mélyrepüléséből nem tudtak profitálni, a legutóbbi Századvég-elemzés adatai szerint a Fidesz népszerűsége is csökkent. Sőt, a jobboldali szimpatizánsok közel egyharmada elégedetlen az ellenzék tevékenységével.

"Az állandó kommunikációs ügyeskedések, mint például legutóbb a 14. havi nyugdíjjal kapcsolatos manőverek, hiteltelenítik a Fideszt" - tette hozzá a politikus, aki szerint egyébként "beteges őrület" azt állítani, hogy az Index bármikor is szócsővévé válna egy pártnak.

Észrevétlenül

Másik fideszes forrásunk gyanúja szerint a célpont korántsem a történész, sokkal inkább a vidéki Fidesz-szervezetekben a mai napig erős hátországgal rendelkező Áder János volt. "Orbán 2003 óta lassan húzza ki Áder lába alól a talajt a Fideszben" - értékeli az elmúlt évek fejleményeit idézett fideszes forrásunk. A pártban hosszú ideje tartja magát a mondás, hogy Orbán a pártszervezet folyamatos átszervezésével "úgy vágja el Áder nyakát, hogy az utóbbi észre sem veszi".

Nem ez volt az első eset, hogy a Magyar Nemzet publicisztikai rovatában politikai támadást intéznek fideszes politikus ellen: Pokorni Zoltán esetében egy Egei Antal néven publikáló "egyetemi hallgató" írt hasonló jellegű összesküvésről, amely után a Fidesz oktatatáspolitikusa „visszavonult” a XII. kerületbe. Schmidt Mária mindeddig nem volt a napilap célpontja; ugyanakkor időről időre támadások érték a Fidesz radikális jobboldal felé mutatott arcának számító Demokrata című hetilapban.

Csányi Sándort ugyanakkor nem először támadja a jobboldali napilap: két évvel ezelőtt a budapesti közterületi reklámfelületek körül kialakult konfliktus ügyében a Magyar Nemzet publicistája egyszer már nevezte "kisgömböcnek" a pénzügyi befolyását a lap gyanúja szerint politikai hatalommá konvertálni igyekvő bankárt.

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://grizzly.blog.hu/api/trackback/id/tr136317298

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Megi 2007.01.15. 17:48:01

Na akármilyen kacsa is... úgy hiányzott ez a írás mint üveges tótnak a hanyattesés... lesz min csámcsogni, lesz mit felfújni egy pár napig a ballibeknek...phúúúúúúúú

2007.06.22. 06:00:38

Orbán kivételes tehetség. Az ellene irányuló gyűlölet-hadjárat és manipuláció az utódja ellen is fordulna, hiszen az az ellenség fegyvere. Orbánéhoz képest esetleges szerényebb tehetség még kisebb eséllyel venné fel a versenyt. Kérdés: rendelkezik-e ilyen kivételes tehetséggel bárki is a jobb oldalon? Serge
süti beállítások módosítása