HTML

grizzlybear

Friss topikok

  • vczxwibyugl: svpatelzhmgipbvzbpvlensfvvq, The Renegade Diet, ypqzeqhdg, Buy The Renegade Diet, fZHjrdmwn, http:... (2012.03.19. 08:33) Közgazdász szemmel
  • lna: lna (2010.12.09. 19:42) 2010. 12. 02.
  • wassumerryvem: DUBLIN (Reuters) – The Irish Mothers Day Gifts Aviation Claim said it would permit flights to effe... (2010.05.06. 11:34) Életrajzi vonatkozások
  • grizzlyke: szia főpilóta, igen igyekszem megszerezni azt a cikket, de még nem tették fel (2010.03.10. 09:46) Bayer Zsolt levele Vona Gábornak

Címkék

2006.12.17. 09:06 grizzlyke

Nyomorultak   Magyar Nemzet  2006.12.16. Néző László

Jobban teszik a szegény emberek, ha imádkozni kezdenek, amikor valamelyik vezető szocialista politikus a szegénység, a hátrányos helyzetek felszámolásáról kezd el beszélni. Még inkább okuk van a rémületre, ha maga Gyurcsány Ferenc teszi ezt. Innen tudhatják, a következő években egészen biztos, hogy sokkal rosszabb lesz nekik szegénynek lenni Magyarországon.

Említett politikusunk világhálós naplójában és nemrégiben egy konferencián is szívhez szólóan ecsetelte: nemzeti sorskérdés, igazi baloldali program, "hogy kiszabadítsuk a gyerekeket a szegénység, a kiszorítottság vagy kiszorultság csapdájából". Naplójában az Egyesült Államokban végzett kutatás grafikonjaival, táblázataival bizonyítja: az "alacsony státusú" gyermekek milyen hátrányokkal indulnak neki az iskolának, s ezeket nem hogy legyűrni sikerülne nekik, hanem esetenként még tovább is nő a különbség közöttük és a "magas státusú" családból jövők között.
Vélhetnénk, igazi baloldaliként és kormányfőként, amolyan paprikás krumplis pápai gyerekként sem csupán konferenciákon vagy a naplójában érzi át a szegénység embert próbáló, sokszor megalázó és elembertelenítő súlyát, hanem miniszterelnöki mindennapjaiban is ez az eszme lesz cselekvéseinek, döntéseinek vezérfonala, betlehemi csillaga. Hiszen a szegénység, mindenfajta kirekesztettség mérséklése valóban méltó baloldali program lehetne - már amennyiben valóban lenne méltó képviselője az úgynevezett baloldali értékeknek mostani kormányunkban.


Azonban a nyilvánosságot kapott reformszédelgésekben nyomát sem leljük ennek a szívhez szóló gondolatnak. Szegénynek, alacsony státusúnak lenni sohasem volt könnyű, de ami január elsejétől vár a magyar társadalom nyomorultjaira, arra nem találunk példát talán az elmúlt évtizedekben sem. Az elszabaduló árak, az infláció, a közüzemi díjak, a közlekedési tarifák nagymértékű emelése éppen azokat a százezreket, milliókat(?) sújtja majd legjobban - nyugdíjasok, nagycsaládosok, munkanélküliek, betegek, fogyatékosok stb. -, akik már eddig is szinte lét és nemlét peremén egyensúlyozva próbáltak naponta csodát tenni, hogy legyen mit enniük, kifizessék a lakbért vagy a törlesztőrészleteket, ne lyukas cipőben engedjék a gyereket iskolába. Jövőre talán már a csoda is kevés lesz.


Közben megszűnésre kényszerítenek iskolákat, pedagógusok ezreit dobják ki, többnyire éppen azokban a térségekben, településeken, kisfalvakban, amelyek nyakán már korábban is itt volt a reménytelenség kifent kése, ahol már a szocializmus idején sem nagyon volt munka, de most aztán már semmi nem marad: se posta, se iskola, se vasút, se kórház, csak a nyomor, a kilátástalan sötétség. Micsoda arcátlanság mindeközben arról szónokolni, hogy mindaz, ami történik, őértük történik, mert a "progresszív politika arról szól, hogy miként tudom átirányítani az erőfeszítéseket a fiatal korosztályra és a lemaradók speciális gondjainak a megoldására". Arra célozgatni, hogy ezek az emberek nem elég szakképzettek, nem elég mobilisak, nem tesznek meg mindent a maguk és gyermekeik jövőjéért, s ezért aztán meg kell szakítani "a szegénység átöröklésének láncát", ezért aztán azoknak, akik "fent vannak", nagyobb felelősséget kell vállalni "normaadó, kulturális mintát adó, narratívát-képző értelemben is".
A szegénységet nem könnyű elviselni. De még nehezebb, ha közben ilyesfajta politikusi "mintákat" kell látniuk, "normákat" kell hallaniuk.


Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://grizzly.blog.hu/api/trackback/id/tr266317513

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása