HTML

grizzlybear

Friss topikok

  • vczxwibyugl: svpatelzhmgipbvzbpvlensfvvq, The Renegade Diet, ypqzeqhdg, Buy The Renegade Diet, fZHjrdmwn, http:... (2012.03.19. 08:33) Közgazdász szemmel
  • lna: lna (2010.12.09. 19:42) 2010. 12. 02.
  • wassumerryvem: DUBLIN (Reuters) – The Irish Mothers Day Gifts Aviation Claim said it would permit flights to effe... (2010.05.06. 11:34) Életrajzi vonatkozások
  • grizzlyke: szia főpilóta, igen igyekszem megszerezni azt a cikket, de még nem tették fel (2010.03.10. 09:46) Bayer Zsolt levele Vona Gábornak

Címkék

2006.12.09. 22:28 grizzlyke

Végső búcsú Puskás Ferenctől   2006.12.09.

"Nagy embert temetünk" – jelentette ki a köztársasági elnök, aki a gyászszertarás előtt mondott beszédet. "Puskás Ferenc úgy állhat az Úr elé, hogy elmondhatja: jól gazdálkodott a rá bízott talentummal" - tette hozzá. "Rajta keresztül büszkék lehettünk nemzetünkre" - fogalmazott Sólyom László.

Nekünk magyaroknak sokat adott, hogy történelmünk egy sötét időszakában adott örömet és büszkeséget -hangoztatta a köztársasági elnök.

"Felismerhetnénk újra: adni jó" - mondta Sólyom. Szerinte Puskás összekötő kapocs lett az emberek között, pozitív hívószó lett a világban, amely azóta is él, amióta már nem futballozik. A fiatalok is örülnek, hogy Puskásban egy nemzeti mítoszra találnak - folytatta Sólyom; aki magát adja, egységesíti az embereket. "Ez az egységesítő szellem most megnyilvánul abban is, hogy a végső búcsú Puskás Ferenctől megint összehozta az embereket. Felidézi Magyarországon, hogy lehetett egykor közösen lelkesedni, közösen büszkének lenni. Most is képesek lehetnénk rá" - zárta beszédét Sólyom László. "A legfőbb szövetségi kapitány lehívta Puskás Ferencet a pályáról" - mondta Kiss-Rigó László szeged-csanádi püspök magyarul és angolul elmondott beszédében.

Puskás Ferenc családja évekkel korábban vásárolt urnahelyet a Szent István-bazilika altemplomában. Schmitt Pál a kegyeleti bizottság elnöke viszont úgy gondolta, a Nemzet Sportolójának örök nyughelye nemzeti vagy akár nemzetközi zarándokhely lesz, így az egyház egy koporsóhelyet biztosított.

Az Andrássy úton vonuló menet tagjai a Kodály köröndön, az út szélén egy férfira lettek figyelmesek, aki egy Árpád-sávos zászlóval és egy félig leeresztett labdával állt a kezében. Többen szóváltásba keveredtek vele, azt mondták neki, hogy ez a nap nem a politikáról szól, semmi helye ott a zászlónak. Az összeszólalkozók közé hamarosan rendőrök álltak és a zászlós férfit két-három járőr vette körül. index.hu
Méltóságteljes menet a Szent István-bazilikához  A Bazilikához több ezren kísérték az ágyútalpon vontatott koporsót a megemlékezés korábbi színhelyétől, a Hősök terétől. A gyászolók méltóságteljesen, gyertyákkal a kezükben haladtak végig az Andrássy úton. A menetet a széles sugárút kávéházaiból és üzleteiből is nagy érdeklődéssel figyelték, százak vonultak az út mellé, hogy fényképezőgépükkel megörökítsék a felejthetetlen pillanatot. A rendkívüli látvány sok turistát is magával ragadott, többen könnyeikkel küszködve figyelték az emberáradatot.

Díszsortűz a Hősök terén

Ezt megelőzően a Magyar Honvédség a Hősök terén búcsúzott el dandártábornokától. Puskás Ferenc 1949-1956 között játszott a Budapesti Honvéd csapatában, így a Magyar Néphadsereg tisztje volt. A dísszázad előtt ágyútalpon érkező koporsónál Dr. Szabó Tamás dandártábornok, tábori püspök mondott imát az elhunyt lelki üdvéért. A takarodó elfújása közben a Honvédség díszsortűzzel búcsúzott egykori tisztjétől.

Gyertyák az ablakokban

Puskás Ferenc koporsója és az ágyútalp mögött 6-7-ezren haladtak a Puskás Stadiontól a Hősök tere felé. Az ablakokban többen gyertyát gyújtva emlékeznek a legendás futballistára.

Szepesi: "A magyar nép egyik legnagyobb fiától búcsúzik"

Délután a Puskás Ferenc Stadionban, a Nemzet Búcsúja keretében emlékeztek az egykori sportolóra. Az élvonalbeli csapatok játékosainak bevonulása után a Szózattal kezdődött a megemlékezés, majd harangszóra a Köztársasági Őrezred katonái hozták be Puskás Ferenc nemzeti színű lobogóval letakart koporsóját, amelyet a pálya közepén felállított emelvényen helyeztek el. A megemlékezésen Novotny Zoltán sportújságíró a Magyar Olimpiai Bizottság nevében a Schmitt Pál által írt beszédben úgy fogalmazott: nagy ajándék az országnak, hogy egy olyan emberrel azonosítják, aki túl a futballon is alkotott. "Mi olimpikonok úgy emlékszünk rá, aki, még ha legfényesebbként is, mégis egy volt közülünk. Csapatember volt a szó szoros értelmében, nem szidott és nem is dicsért senkit, de első volt mindig a pályán is és pályán kívül is, amikor a feladatért kellett jelentkezni" - tette hozzá.

A beszéd után a gyászolók filmbejátszást tekinthettek meg az angolok elleni 6-3-as győzelemről. Ezt követően Szepesi György, a legendás sportriporter mondott beszédet. "A magyar nép az egyik legnagyobb fiától búcsúzik. Innen, a pálya széléről köszönöm neked Öcsi, hogy tizennyolc éves korodtól végig kísérhettem pályafutásodat" - mondta többek között Szepesi, az "Aranycsapat 12. embere".

Példát mutatott minden Real-játékosnak

Ezután a Real Madrid jelenlegi elnöke, Ramon Calderón búcsúztatta az egykori labdarúgót. „Egész Spanyolország szomorú, mert Puskás hozzájárult ahhoz, hogy csapatunk az egész világon tündököljön. Minden gyerek példaképe, hős Európában, Spanyolországban és hazájában is. Ferenc kitörölhetetlen emlékünk” – fogalmazott. Calderón szerint bajtársiasságával, kedvességével, nagylelkűségével példát mutatott minden Real-játékosnak, aki utána a klub mezében játszott. „Büszkék vagyunk rá, hogy a játékosunk volt” – tette hozzá.

A spanyol futballszövetség elnöke, Villar der Mal arról emlékezett meg, hogy Puskás a futballpályán hatalmas egyéniségként egyesítette az akkor még megosztott Európát. Külön köszönetet mondott a Real Madrid volt játékosának azért, amit a spanyol labdarúgásnak adott.

Búcsúzott az Aranycsapat

Az Aranycsapat még ma élő két tagjának nevében búcsúzott Puskás Ferenctől Buzánszky Jenő. Az Aranycsapat egykori játékosa zseninek nevezte volt csapattársát, és kiemelte, hogy Puskás Öcsi az életben ember tudott maradni. Buzánszky azzal engedte utolsó útjára "Öcsi bácsit", hogy reméli, odafent ismét összeáll a nagy csapat, az aranycsapat Bozsikkal, Cziborral, Kocsissal és a többiekkel.

Felhangzott Demjén Ferenc Kell még egy szó című dala is, ezalatt Puskás Ferenc koporsóját a Köztársasági Őrezred tagjai levették a ravatalról és az ágyútalpra helyezték. A Koltay Gábor által rendezett nemzet búcsúja végén a Himnusz hangzott el, az idő közben mintegy hét-nyolcezresre nőtt közönség Puskás Ferenc, Puskás Ferenc rigmussal, illetve tapssal köszönt el.

Reggel kilenckor félárbócra eresztették a nemzeti lobogót

Reggel kilenckor katonai tiszteletadás mellett felhúzták, majd félárbocra eresztették a magyar zászlót az Országház előtt a Nemzeti Gyásznapon. A tiszteletadáson megjelent Sólyom László köztársasági elnök, Gyurcsány Ferenc kormányfő, Szili Katalin, az Országgyűlés, Bihari Mihály, az Alkotmánybíróság és Lomnici Zoltán, a Legfelsőbb Bíróság elnöke. Az eseményen az öt első számú közjogi méltóságon kívül külföldi diplomáciai testületek képviselői, a kormány és a pártok képviselői valamint a sportközélet számos szereplője is részt vett.

MTI, mlsz.hu, hirtv.hu, index.hu, Info Rádió

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://grizzly.blog.hu/api/trackback/id/tr556317567

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása