HTML

grizzlybear

Friss topikok

  • vczxwibyugl: svpatelzhmgipbvzbpvlensfvvq, The Renegade Diet, ypqzeqhdg, Buy The Renegade Diet, fZHjrdmwn, http:... (2012.03.19. 08:33) Közgazdász szemmel
  • lna: lna (2010.12.09. 19:42) 2010. 12. 02.
  • wassumerryvem: DUBLIN (Reuters) – The Irish Mothers Day Gifts Aviation Claim said it would permit flights to effe... (2010.05.06. 11:34) Életrajzi vonatkozások
  • grizzlyke: szia főpilóta, igen igyekszem megszerezni azt a cikket, de még nem tették fel (2010.03.10. 09:46) Bayer Zsolt levele Vona Gábornak

Címkék

2006.11.19. 11:13 grizzlyke

Egy kép többet mond, mint ezer szó

- kiállítás a rendőri brutalitás felvételeiből  2006. november 16. 16:42  fidesz.hu
Az erőszak pillanatai címmel nyílt kiállítás Budapesten. A Pesty Fekete Doboz által rendezett kiállítás fotókkal és videófelvételekkel kívánja bemutatni, mi történt 2006. október 23-án.

A 2006. október 23-i rendőri brutalitás képeiből nyílt kiállítás Budapesten. A megnyitón beszédet mondott a szervező, Pesty László, s a jelenlévők között ott volt Kontrát Károly és Balog Zoltán is.

Pesty László megnyitó beszédében elmondta: a 23-i eseményekről ezernél is több szót leírtak már az elmúlt hetekben, de egy kép sokkal többet képes elmondani, mi történt. "Egy kép többet mond, mint ezer szó" - idézett egy kínai közmondást, s mint mondta, jól látszódik, hogy nem futballhuligánokra támadt a rendőrség, hanem olyan békés civil megemlékezőkre, akik nem dobáltak köveket, nem emeltek barikádot, esetleg közük sem volt az ott zajló megemlékezéshez vagy felvonuláshoz. Emlékeztetett: voltak köztük külföldi turisták, 60-70 éves, bottal járó emberek, gyermekeiket sétáltató édesanyák, akiket mind attrocitás ért.
A kiállított fotókon láthatóak azok a sérülések, amelyeket a rendőri beavatkozás okozott. "Mértani pontossággal, mintha körzővel rajzolták volna azokat a véres köröket, sebeket, amelyeket a gumilövedékek okoztak" - utalt a felvételekre Pesty, és megjegyezte: a gumilövedékeket, azért találták ki, hogy agresszív, a rendőrséget támadó tüntetők ellen alkalmazva, meghátrálásra késztessék a támadókat. Egész pontos feladata, hogy a bőrfelületre becsapódva egy ütést okozzon, majd lepattanjon - idézett egy orvos-ezredest, akivel a Honvéd kórházban készített riportot Pesty László. A szakember elmondta neki, hogy ezeknek az eszközöknek nem feladatuk, hogy behatoljanak a testbe.

A Pesty Fekete Doboz főszerkesztője elmondta, az elmúlt hetekben több interjút is készített, többek közt azzal a fiatalemberrel, akinek a gumilövedék átszakította a bőrét, a mellkasát, szétroncsolta az izmokat, átszakította a mellhártyát és a tűdőcsúcsokon olyan súlyos sérülést okozott, 20 cm-re behatolva a testbe, hogy az orvos-ezredes szerint ha perceken belül nem került volna kórházba, akkor meghal. Valóban ez lenne a gumilövedék használatának eredeti rendeltetése vagy célja? - kérdezte Pesty.

Hol voltak a futballhuligánok?
Mint mondta, többekkel is beszélt, és bármennyire is kutatott futballhuligánok után, az áldozatok között a csőcselék tipikus alkotó elemeire, a kopasz, kigyúrt, agyatlan randalírozókra nem sikerült bukkannia. Beszélt azonban hatvanéves zakós, nyakkendős autótulajdonossal, aki éppen arra sétált, vagy egy szintén hatvan fölötti, amúgy zsidó származású kertészmérnökkel. Utóbbi elmondta, hogy a csapat, amelyben 23-án tartózkodott, gyorsan futott - támadó jelleggel ugye - a rendőri sorfal elől, de mivel már nem fiatal, könnyen utolérték a rendőrök, és - Gergényi fogalommeghatározását idézve - teleszkópos fémbottal ütlegelni kezdték, mire felkiáltott, hogy "mi van, hatvan év után újra veritek a zsidókat Budapesten?!" A rendőr erre megmerevedett, abbahagyta az ütlegelést, de nem mindenkinek volt ilyen szerencséje, hiszen tudjuk, hány súlyos sérült van, idős emberek, akik földön fekve szenvedtek el rugásokat - emlékeztetett a történtekre a főszerkesztő.

Leírhatjuk százszor, több tucatszor, mi történt, láttuk a televíziós felvételeket, ahol öt-hat rendőr állja körül a már összevert embert, odajön a hetedik, és két óriásit rúg bele - ezt a képet, képsort verbalizálni, elmesélni, fölösleges, mert egy kép többet ér, mint ezer szó - utalt a képi dokumentáció fontosságára Pesty László.

Hol van most a régi SZDSZ?
Mint fogalmazott, a gumilövedék politikailag semleges: kilövik, megérkezik, nem nézi, kit ér, fideszes felvonulót, futballhuligánt, békés angol vagy francia turistát. Pesty az egykori demokratikus ellenzék tagjaként, sajtósaként idézte fel a nyolcvanas éveket, amikor ellenzékben voltak, és 1988 során Grósz Károly rendőrei verték szét brutálisan a demokratikus ellenzék tüntetéseit. Így történt ez 1988. június 16-án, október 23-án vagy november 15-én is - emlékezett.
Felhívta a figyelmet, hogy az akkori demokratikus ellenzék tagjai közül sokan ma a Fidesz vezetői közé tartoznak, de voltak olyanok is köztük, akik ma az SZDSZ-ben politizálnak. Akkoriban még ők is nagyon sérelmezték az efféle rendőri fellépést, és meglepő, hogy "a szent liberalizmus" szlogenjét zászlajára író politikai erő most nem emel szót, sőt, együttműködik azokkal, akik 23-án ezeket a terrorisztikus rendőri intézkedéseket foganatosították - jegyezte meg Pesty László. Hozzátette: mindez igencsak meglepő a liberalizmus jegyében, amely állítólag az állam túlsúlya, erőszakos beavatkozása ellenében az egyént, annak szabadságát és integritását lenne hivatott védeni.
Pesty László végül az egykori demokratikus ellenzék egyik tagjától, Petri Györgytől olvasott fel egy akkoriban született verset, a Petőfi tér melodyt.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://grizzly.blog.hu/api/trackback/id/tr126317779

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása