HTML

grizzlybear

Friss topikok

  • vczxwibyugl: svpatelzhmgipbvzbpvlensfvvq, The Renegade Diet, ypqzeqhdg, Buy The Renegade Diet, fZHjrdmwn, http:... (2012.03.19. 08:33) Közgazdász szemmel
  • lna: lna (2010.12.09. 19:42) 2010. 12. 02.
  • wassumerryvem: DUBLIN (Reuters) – The Irish Mothers Day Gifts Aviation Claim said it would permit flights to effe... (2010.05.06. 11:34) Életrajzi vonatkozások
  • grizzlyke: szia főpilóta, igen igyekszem megszerezni azt a cikket, de még nem tették fel (2010.03.10. 09:46) Bayer Zsolt levele Vona Gábornak

Címkék

Ez a tánc lesz a végsö

2006.09.24. 15:25 grizzlyke




gondola összefoglaló 2006. szeptember 24. 01:01
Utolsó módosítás: 2006. szeptember 24. 12:08

Hiába maradt el a Fidesz szombatra tervezett nagygyűlése, pártszimpátiától függetlenül mégis tömegek lepték el Budapest szívét, a Kossuth teret. A tüntetők békésen hallgatták a szónokokat, így Makovecz Imrét, Bayer Zsoltot, Melocco Miklóst, Tőkés Lászlót, Pozsgay Imrét vagy Szűrös Mátyást. Még éjjel is sokan voltak a téren. A rendőrség hat személyt állított elő szombaton, illetve vasárnapra virradóra.

A rendőrség hat személyt állított elő szombaton, illetve vasárnapra virradóra Budapesten. A Budapesti Rendőr-főkapitányság közölte: három embert garázdaság miatt vettek őrizetbe, kettőt azért, mert nem igazolták személyazonosságukat. Egy férft még szombaton fogtak el a Kossuth téren.

Nem sokkal éjfél után több fiatalt fogtak el a rendőrök a Városház parkban felállított Liberálisok Háza előtt. Az intézkedő rendőröket, valamint az újságírókat gyalázni, fenyegetni kezdte néhány tucat fiatal. Nem sokkal később többségük a parkban lévő másik választási kampányközpontba, a MIÉP sátrába futott be. A helyszínre egyre több rendőr érkezett, behatoltak a sátorba és igazoltatták az oda menekülteket.

Egy férfit még napközben rendzavarás miatt vettek őrizetbe, mert szombat déltájban megpróbált verekedést szítani a békés Kossuth téri tüntetők között.

A Pesti Kerületi Bíróság ma is folytatja munkáját, és folyamatosan bírálja el az előzetes letartóztatási kérelmeket. Eddig összesen 141 személy letartóztatását kezdeményezték az ügyészségek.

A Kossuth téren jelenleg is nyugodt a helyzet, vasárnap reggelre mintegy 70-100 ember maradt az Országház előtt. Vasárnap este Vásárosnaményból birkahúst, krumplit, almát hoztak a gazdák, amiből most ebédet főznek a résztvevőknek. Szombaton 1500 adag paprikáskrumplit osztottak ki, valamint 400 kilogramm kenyérből adtak zsíros kenyeret hagymával az embereknek. Ezt Budapest környéki pékek ajánlották fel. Budapesti és Budapest környéki vendéglősök kávét, teát, vizet, evőeszközöket küldenek a résztvevőknek.

Vasárnap 24 rendőrnek adtak vacsorát, a kivezényelt osztag parancsnokának beleegyezésével - jelentette a távirati iroda. Az Országház előtt továbbra is rendőrök állnak. A teret maguk a tüntetők takarították ki a Fővárosi Közterület-fenntartó Vállalat segítségével.

* * *

A Parlament előtt álló színpadon folyamatosak voltak szombaton is a felszólalások. Mindenki békés demonstrációra hívta fel az egyre növekvő tömeget. Délutántól egyre többen jöttek a Kossuth térre. A gondola.hu stábja látott táblákat Vác, Kiskunhalas, Balatonfüred, Nyíregyháza, Siófok, Debrecen, Zamárdi, Monor, Kárpátalja, Erdély feliratokkal, de evett ingyen almát a szabolcsiak jóvoltából is. A gazdák ma is serényen és fáradhatatlanul főzték a gulyást, kenték a zsíros kenyeret, az emberek pedig türelmesen állták végig az itt kígyózó sorokat.
A beszédek témái között új elemként jelent meg este a Gyurcsány-csomag kritikája, ami a szónokok szerint gazdasági összeomláshoz vezet. Azt viszont többen is kijelentették, hogy nem reménytelen a helyzet, mert nemzeti összefogással ki lehet lábalni a válságból.

Rengeteg táblát készítenek a tüntetők; pénzt és fáradtságot nem kímélve. Ma többek között „Ez a tánc lesz a végső”, „A király meztelen”, „Ne bántsd a magyart!”, „Táncolj Ferkó, most a nép fütyül hozzá!”, „Elkúrtad, te böszme!”, „Tolvaj banda, hol a pénz?!!” feliratú táblákat láttunk a tömegben, de sokan készítettek speciális pólókat is a demonstrációsorozat alkamlából.

Az alábbiakban összefoglaljuk a nap tüntetésekkel kapcsolatos eseményeit.

Schmitt Pál a béke jegyében

Sok tüntető értet egyet Schmitt Pál pénteki felhívására, hogy a béke jegyében hordjon mindenki valami fehéret magán: inget, blúzt, szalagot. Aztán megjelent maga Schmitt Pál is, kérve a tüntetőket, hogy minél többen csatlakozzanak a „fehér mozgalomhoz”.
- A demokrácia olyan lehetőséget kínál számunkra az önkormányzati választások során, hogy sokan, nagyon sokan, jobb- és baloldalon egyaránt, úgy, mint egy népszavazáson szokás, hitet tehetünk az igazság, az őszinteség, a nyugalom, a béke, valamint Magyarország fejlődése mellett - hangsúlyozta beszédében a Fidesz alelnöke. A politikus, utalva a köztársasági elnök ezzel kapcsolatos álláspontjára, hangoztatta: a miniszterelnök lelepleződése miatt morális válságban van Magyarország.

Elég volt!

Makovecz Imre építész szerint a Kossuth téri demonstrációval újra megjelent az '56-os szellemiség Magyarországon. Az építész kijelentette azt is, hogy meg kell akadályozni, hogy a politika hátat fordítson a kormányellenes tüntetésnek. Makovecz szerint a parlamentnek tudomásul kell vennie, hogy a demonstrálóknak már van választott képviselete.
A színpadon megjelent Wittner Mária '56-os halálraítélt is, aki Böjte Csaba erdélyi ferences szerzetes üzenetét olvasta fel a tüntetőknek.

Pozsgay Imre, a rendszerváltás egyik legfontosabb személyisége, aki jelenleg Károli Gáspár Református Egyetem oktatója. Mindkettejüket ováció fogadta. A püspök azt mondta, hogy az erdélyi magyarság képviseletében jött ide a Kossuth térre, hiszen Erdélynek is hallatnia kell a hangját – tette hozzá. Erre a tömeg skandálni kezdte: „egyek vagyunk, egyek vagyunk”. Tőkés László kijelentette: nem a magyar belügyekbe való beavatkozásról van szó, mire a tömeg ismét úgy reagált: „itthon vagytok, itthon vagytok”.

Ki a nagyobb bűnös, aki autókat gyújt fel, vagy aki az országot teszi tönkre?

Tőkés László Királyhágó-melléki református püspököt a tömeg hatalmas éljenzéssel fogadta, majd elkezdték énekelni a székely himnuszt. Tőkés Lászlót úgy konferálták fel, mint a legbátrabb magyart, aki ledöntötte a hallgatás falát.

A püspök szerint a miniszterelnöknek semmilyen erkölcsi alapja nincs elítélni a tüntetőket.
- Ki a nagyobb bűnös, aki autókat gyújt fel, vagy aki az országot teszi tönkre? - tette fel a kérdést Tőkés László.

Tőkés László felolvasta az Erdélyi Magyar Tanács állásfoglalását, amiben az szerepel, hogy nemzetellenes politika az, amit Gyurcsány Ferenc, illetve a kormány folytat a hazudozásaival. A tömeg erre azt kezdte skandálni: „hazaárulók, hazaárulók”.
- Azonnali lemondásra kell felszólítani azt, aki ezt teszi – mondta a püspök. „Mert aki kurvának nevezi édes hazánkat, az nem maradhat hatalomban – tette hozzá. Gyurcsány Ferencnek nincs erkölcsi alapja elítélni a népharagot – folytatta Tőkés László – inkább azt kell elítélni, aki egy országot, egy nemzetet tesz tönkre.

A jelenlegi hazudozók az '56-os hazudozók örökösei - jegyezte meg Tőkés László, aki azt is elmesélte a tömegnek, hogy Budapestre jövet egy benzinkútnál látott egy apukát, aki éppen úgy hordta le a kisfiát, hogy "ne hazudj Ferikém, nem vagy miniszterelnök".

Nem ilyen köztársaságot akartunk

Szűrös Mátyás, aki a rendszerváltozás idején kikiáltotta a köztársaságot, elmondta: a szolidaritás és a demonstrálókkal való együttérzés vezett a térre, hiszen jogos a tüntetők felháborodása. Elmondta: jelenleg egy olyan neoliberális hatalom van, ahol a piac és a pénz szentsége vezérel a nép érdekével szemben, Magyarországnak pedig egy olyan miniszterelnöke van, aki nem méltó a sem a magyarság vezetésére, sem pedig egy civil, korszerű és demokratikus állam élére.

A mostani politikai hatalom félrevezeti az embereket – hangsúlyozta, és hozzátette: ”Nem ilyen köztársaságot akartunk, rajtunk a sor, hogy javítsunk a helyzeten”.

Fontosnak tartotta, hogy az összegyűltek elérjék: egységes képviseletük legyen. Október 1-je jelentős alkalom, amikor a politikai erőviszonyokon változtatni lehet - fejtette ki Szűrös Mátyás, aki arra is bíztatta a polgárokat, hogy ne válasszák újra Demszky Gábort főpolgármesternek.

Helyre kell állítani a magyarság önbecsülését

Pozsgay Imre elmondta, ő azért jött ide, mert ma reggel kiderült, hogy Gyurcsány Ferenc külföldön is hazudott.

Pozsgay szerint nem lehet megalázni egy népet, és most arról kell dönteni, hogy milyen legyen a holnap. Rámutatott: a megoldás mögötte, a „cirádás falakon” belül van, a képviselőknek pedig a magyar nép javára kell dönteni. Arról is szólt, hogy a magyarságban megvan a lehetőség arra, hogy emelkedő nemzet legyen, de Európában csak olyan népeket tekintenek modern nemzetnek, amelyeknek van önbecsülése. Azért vagyunk itt, hogy ezt helyreállítsuk - tette hozzá Pozsgay, és kijelentette: magyarnak lenni nem istencsapása, hanem óriási lehetőség.

A színpadot elhagyva Pozsgayt végig a tömeg tapsa kísérte.

Nem a Fidesz szervezi, ezért nem is tudja hazaküldeni a tüntetőket

Orbán Viktor nem megy el a Kossuth téri tüntetésre. A Fidesz elnöke az Info Rádióban közölte: nem szeretné, ha az lenne a látszat, hogy a Fidesz szervezte az elmúlt napok tüntetéseit.

Orbán Viktor kijelentette: szolidáris a tüntetőkkel, de mivel nem a Fidesz szervezi a most is zajló demonstrációkat, nem is tudja hazaküldeni az embereket. A Fidesz elnöke szerint a baloldalnak már nincs mondanivalója, azt pedig továbbra is visszautasítja, hogy minden rosszért őt magát, vagy pártját tegyék felelőssé.

Orbán Viktor megismételte, hogy szerinte korlátozott hatalmú, válságkezelő szakértői kormánynak kellene átvennie a vezetést a mostani kabinettől.

Már van a tüntetésnek honlapja is

A szervezők arról is tájékoztattak, hogy elkészült a tüntetés honlapja is. A www.kossuthter.com címen minden a tüntetéssel kapcsolatos információt megtalálhat az érdeklődő. A szervezők egy óriáskivetítőt is beüzemeltek a Parlament főbejáratánál.

Este, a meccs után megérkezett a Fradi szurkolók egy csoportja is a térre az Üllői útról, ahol a mérkőzés alatt is Gyurcsány Ferenc lemondását követelték. A tömeg növekedésével arányosan nőtt a téren lévő rendőrök száma is. A környező mellékutcákban rendőrautók parkoltak le, de semmilyen rendbontás, attrocitás nem történt. A tömeg továbbra is békésen tüntet a miniszterelnök és a kormány ellen.

(MTI, InfoRádió, MNO, gondola.hu nyomán)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://grizzly.blog.hu/api/trackback/id/tr546318322

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása