HTML

grizzlybear

Friss topikok

  • vczxwibyugl: svpatelzhmgipbvzbpvlensfvvq, The Renegade Diet, ypqzeqhdg, Buy The Renegade Diet, fZHjrdmwn, http:... (2012.03.19. 08:33) Közgazdász szemmel
  • lna: lna (2010.12.09. 19:42) 2010. 12. 02.
  • wassumerryvem: DUBLIN (Reuters) – The Irish Mothers Day Gifts Aviation Claim said it would permit flights to effe... (2010.05.06. 11:34) Életrajzi vonatkozások
  • grizzlyke: szia főpilóta, igen igyekszem megszerezni azt a cikket, de még nem tették fel (2010.03.10. 09:46) Bayer Zsolt levele Vona Gábornak

Címkék

2007.03.01. 07:49 grizzlyke

Tisztességen épít Kóka? - kérdések a milliárdos miniszterhez

Kérdések özönét zúdítótta Ágh Péter Kóka Jánoshoz a jelenleg is épülő villája ügyében. A fideszes országgyűlési képviselő írásbeli kérdést is intézett a gazdasági miniszterhez, mert véleménye szerint tisztázatlanok az ingatlan építésének körülményei.
Ha az új arisztokrácia építkezik, akkor ott trükkök, visszaélési lehetőségek százaival lehet találkozni ? hangsúlyozta Kóka János villája előtt tartott sajtótájékoztatóján Ágh Péter, a Fittelina ügyre emlékeztetve. Mint fogalmazott, akkor Gyurcsány Ferenc lakhelyéül szolgáló Apró villába uszodát építettek. Ezt nem úgy tették, ahogy azt egy normális ember esetében elvárnák, azaz a gazdag ember uszoda építése mellett dönt, akkor azt megépíti, hanem céget alapítottak, visszaigényeltek, hasznosítási szerződést kötöttek és így tovább, és így tovább Trükkök és visszaélési lehetőségek százaival találkozhattunk itt. Akkor azt hittük, hogy egyedi esetről van szó, de ha megnézzük a Normafa út 45 történetét, akkor láthatjuk, hogy nem egyedi esetről van szó -  hangsúlyozta a politikus. Hozzáfűzte: a trükkök az új arisztokrácia eszközrendszerébe tartoznak. 

 

Ágh Péter a helyszínen olvasta fel kérdéseit 
 
Trükkök és korrupció?

Ágh elmondta azt is, hogy a Normafa 45. alatt található 4300 négyzetméteres telek 2000 augusztusáig az önkormányzaté volt, jelenleg a Rumed 2000 Ingatlanforgalmazó és Szolgáltató Kft tulajdonában áll, amely társaságnak Kóka János és felesége a tulajdonosa. Mint láthatjuk, a Rumed házat épít ezen a telken. Ez teljesen normális, ebben nincs is semmi különleges. Sok ezer alkalommal előfordult, hogy egy cég megvett az önkormányzattól egy telket és azt hasznosítja. De ami itt történt, az jól mutatja, hogy cselekszik az új arisztokrácia - hangsúlyozta.

Nézzük tehát, hogy Budapest XII. kerületében a Normafa úton hogyan zajlott ez a történet. Kibogozhatatlan, korrupcióra lehetőséget biztosító ügyletek sorozatával találkozhatunk, melyek érdekes módon megint egy milliárdoshoz, megint a Gyurcsány kormány egyik tagjához kapcsolódnak -  figyelmeztetett.

Ágh Péter kitért arra is, hogy normális esetben, ha az önkormányzat eladásra szán egy telket, akkor azt meghirdeti, megveszik, kifizetik vételárat és házat építenek rajta. De, ahogy Gyurcsány Ferenc összes ügyletében megtapasztalhattuk ? hívta fel a figyelmet az országgyűlési politikus -, Kóka János esetében is ugyanaz a helyzet: trükkökkel, korrupcióra lehetőséget adó ügyletekkel találkozhatunk. Ez az új arisztokrácia egyik fő szokása -  szögezte le.

48 óra múlva ismét eladták

Ezt a területet a B&D Irodatechnikai, kereskedelmi és szolgáltató Kft és annak akkori és jelenlegi tulajdonosa Boldizsár László közösen vette meg, ám a vételárat a R.A. Trade fizette ki. A földhivatal 2000. szeptember 25-én jegyezte be a két tulajdonost. Ágh Boldizsárról szólva elmondta, cégei korábban beszállítói voltak a korábban Kóka által tulajdonolt Elender Rt.-nek, mint az Elender Computer Kft szombathelyi részlegének. Boldizsár elmondta, hogy az Irodagépműszerészek Országos Ipartestületének elnökeként részt vesz a vizitdíj automaták üzembe állításában, szervizelésében. Boldizsár László más társaságok mellett Kóka János egykori tulajdonát képező Meditcom Kft-vel is tárgyalt az általuk üzemeltetett automaták szervizeléséről. 

Ágh rámutatott arra is, hogy a tulajdoni lapból kiderül az is, hogy a telek két nappal a vásárlás után Boldizsártól már a Rumed tulajdonába kerül. Érdekesség, hogy a B&D egy napra vette fel a tevékenységi körébe az ingatlanügynöki tevékenységet, ám ezt még aznap törölték. A Rumed 2000. szeptember 25-én jön létre, 2 nappal később pedig már megveszi a telket. 

Négy év alatt be kellett volna építeni a telket, de az épületre használatbavételi engedély a mai napig nincs -  jelentette ki a fideszes országgyűlési képviselő, aki több kérdést is intézett Kóka Jánoshoz.

Kérdések, kérdések...

- Mivel nem történt meg a beépítés, kérdés, hogy megtörtént-e a 10 százalékos illeték késedelmi kamatokkal való befizetése, mely több 10 millió forintot tehet ki?

- Tehát most Kóka János házát, a Kóka tulajdonában álló cég építi. Jogosan merül fel a kérdés, hogy miért nem az történik, mint egy normál ember esetében, azaz ha házat épít, akkor azt a saját nevén teszi?

- Vajon miért a tulajdonában álló cég építi? A választ könnyű megadni, ha ugyanis egy cég továbbértékesítési céllal épít egy ingatlant, akkor az áfát visszaigényelheti, a könyvében folyamatosan amortizálni tudja az ingatlant, amellyel pedig a társaság adózás előtti eredményét tudja csökkenteni. Kérdés tehát: Levonja-e Kóka János cége a folyamatban lévő építkezéshez kapcsolódó beszerzéseknél az áfát?

- A cég továbbértékesítésre, vagy saját használatra építi az ingatlant?
- Milyen adócsökkentő módon tartják a cég könyvében az ingatlant?
- Kóka János maga akar beköltözni a házba, vagy lízingelni akarja? 


 
Épülget, szépülget a szerény miniszteri vityilló 

* * *

Írásbeli kérdés   Szili Katalin az Országgyűlés elnöke részére  Helyben

Tisztelt Elnök Asszony!

Miért van az, hogyha az új arisztokrácia építkezik, akkor ott trükkök, visszaélési lehetőségek százaival találkozunk?? címmel a Házszabály 91.§ (1) és (2) bekezdése alapján kérdést kívánok benyújtani Dr. Kóka János gazdasági és közlekedési miniszterhez.

Kérdésemre a választ írásban kérem.

Tisztelt Miniszter Úr!

Politikusként is messze távol tartom magam mindenféle etikailag kifogásolható tranzakciótól" ? nyilvánvalóan ismert számára ez a mondat, hiszen ezt Ön nyilatkozta. 

Az elmúlt hetekben több sajtóorgánum is foglalkozott azzal, hogy az Ön tulajdonában álló Rumed 2000 Kft a főváros egyik legszebb helyén építi az Ön villáját.   Természetesen abban nincsen semmi meglepő, ha egy olyan dúsgazdag ember, mint Ön szép villába költözik.  Azzal kapcsolatban azonban már számos kérdés merül fel, ahogyan ez az Ön esetében történik. 

Korábban a Fittelina-ügy borzolta a kedélyeket, amikor is a Gyurcsány Ferenc lakóhelyéül is szolgáló villában építettek uszodát úgy, hogy előbb céget alapítottak, majd hasznosítási szerződést kötöttek, majd amortizáltak, leírtak, és így tovább, de Ön nyilván jól ismeri a történetet. 

Akkor azt hittük, egyedi esetről van szó, ma azonban már látjuk: így építkezik az új arisztokrácia.

Ön sem saját magának építi a házát ? mint ahogyan annak normális esetben történnie kellene ? hanem az Ön tulajdonában álló cég végzi a munkát, megnyitva ezzel az utat trükkök és visszaélési lehetőségek százai előtt.

Miniszter úr, kérem, válaszoljon az alábbi kérdésekre:

A Rumed hét éve vette meg a telket. Négy év alatt be kellett volna építeni azt, de a készülő épületre használatbavételi engedély a mai napig nincs. Mivel nem történt meg a beépítés, kérdés, hogy megtörtént-e a 10%-os illeték késedelmi kamatokkal való befizetése, mely több tíz millió forintot tehet ki?

Továbbértékesítési céllal építi-e az Ön tulajdonában álló cég a majdan az Ön lakhelyéül szolgáló villát?

Levonja-e az Ön cége a folyamatban lévő építkezéshez kapcsolódó beszerzéseknél az ÁFÁ-t?

Milyen adócsökkentő módon tartják a cég könyveiben az ingatlant?

Ha Ön beköltözik majd a villába, meg fogja azt vásárolni, vagy lízingbe fogja venni azt?

Várom Miniszter Úr megtisztelő válaszát!

Budapest, 2007. február 28.

Ágh Péter  országgyűlési képviselő  Fidesz-Magyar Polgári Szövetség



A Fidelitas Kókát kérdezi: tisztességesen építi-e házát?     2007. február 28. 12:06  MNO

Kóka János gazdasági miniszter budai házépítési ügyletének tisztességét kérdőjelezte meg a Fidesz ifjúsági szervezetének alelnöke, szerdai budapesti sajtótájékoztatóján.

Ahogy Gyurcsány Ferenc összes ügyében láthattuk, Kóka János esetében is fennáll az, hogy az új arisztokrácia korrupcióra lehetőséget adó ügyletekkel próbál meg építkezni, próbálja meg a vagyonát gyarapítani" ? fogalmazott Ágh Péter, a Fidelitas alelnöke a Normafánál a gazdasági miniszter állítólagos háza előtt.

Az országgyűlési képviselő elmondta: Kóka János az ingatlant attól a Boldizsár Lászlótól vette meg 2000-ben, aki korábbi üzlettársa volt és a mostani vizitdíj automatákkal kapcsolatban is érdekelt.

Kiemelte: ?trükkök és visszaélésre okot adó dolgok" lehetnek a mögött, hogy a 4.300 négyzetméteres telken épülő házat nem magánszemélyként, hanem a Rumed 2000 Kft. cégtulajdonosaként építteti Kóka János. Ezzel egy esetleges későbbi ingatlanértékesítésnél áfát lehetne visszaigényelni, vagy az adózás előtti eredményt is csökkenteni tudná.

Ágh Péter a sajtótájékoztatón közölte: az ingatlanhasznosítással kapcsolatos kérdéseit szerdán írásban is eljuttatja a miniszterhez, és mielőbbi válaszokat remél Kóka Jánostól.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://grizzly.blog.hu/api/trackback/id/tr566316941

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása